Bilindiği üzere 7194 sayılı yasa ile Değerli Konutlar Vergisi diye bir vergi çıkarıldı.
Bilindiği üzere 7194 sayılı yasa ile Değerli Konutlar Vergisi diye bir vergi çıkarıldı. Öyle bir vergi ki, kimin ne anladığı belli değil. Bir koyundan çift post alma vergisi de diyebiliriz. Değerli konut dediğimiz taşınmazdan bir emlak vergisi alınacak, ayrıca konutun değeri 5.000.000 TL’yi geçiyorsa değerli konut vergisi de alınacak.
Bu günlerde takip ettiğimize göre yasayı çıkaranlarda pişmanlık içinde, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Çünkü bir baktılar ki ucu kendilerine geliyor. Şimdi geri nasıl dönerizin hesaplarını yapıyor. Yani tam anlamıyla ellerini yüzlerine bulaştırma tabirine uygun bir davranış biçimi. Bütün dertleri para bulmak ya, bir iş yapayım derken olayın içinden çıkılmaz bir hale gelmesini sağladılar sonuçta.
Yasaya göre 31.12.2019 tarihine kadar değerli konutlar tespit edilecek. Bu görev de tapu ve kadastro genel müdürlüğüne verildi. İlgili müdürlük gayrimenkul değerleme uzmanlarını devreye sokarak yaklaşık 140 bin üzerinde böyle konut tespiti yaptı. Bunun 120 bin civarındaki kısmı İstanbul’da. Ancak bu tip konutların tespiti sonrası işin kendilerine doğru geldiğini görünce yasadan şikayetler başladı. İlk önce cumhurbaşkanlığı danışmanlarınca yasanın tekrar gözden geçirileceği beyan edildi. Diğer taraftan bu konutların değerlerinin hatalı olduğuna ilişkin 100 binin üzerinde davalar açıldı. Ayrıca konunun uzmanları yasanın anayasaya aykırılığı ile ilgili ciddi iddialar ortaya atıldı. Yani bir yasa çıkarıldı tam bir açmaz. Aslında bu durum meclisten nasıl yasa çıkarıldığını, sağlıklı tartışılmadığını, öncesinde gerekli alt yapısının oluşturulmadığının çok net bir örneği.
Bugüne gelindiğinde 20 Şubat 2020 tarihinde konut değeri belirlenenlerin beyanname vermesi gerekirken, geçen hafta sonu yapılan bir duyuru ile beyanların 20 Mart 2020 tarihine ertelendiği, 1. Taksit ödemenin 31 Mart 2020 tarihinde yapılacağı belirtildi.
Bu erteleme değerli konut vergisinin en az bir yıl erteleneceği veya tamamen kaldırılacağının bir sinyalidir. Aslında bu yasa ile “Bakın biz varlıklılardan artı vergi alacağız…” şeklinde politika yapacaklardı. Ama olmadı. Şimdi geri çekmek için zamana bırakılıyor. Bu kez bu vergi nedeniyle politik zarar görüleceği, ters tepeceği endişesi de var. Nasıl olsa unutulur gider diye düşünülüyor olabilir. Zaten öyle olmuyor mu?
Bekleyip göreceğiz Mart ayında da büyük olasılıkla beyan verilmeyecek bir yıl ertelenecek. Bir yıl erteleme meclisten geçecek bir kanun içine monte edilecek. Bir yıl sonra zaten bunu kimse hatırlamayacak.
İşte meclisten çıkan değerli konut vergisi yasasının serüveni böyle.
Konut değerli miydi, değersiz miydi anlayamadan hikaye tamamlanacak.