Büyükşehir Belediyesi’nin deniz süpürgeleri tertemiz bir körfez için haftanın 6 günü yol alıyor
Büyükşehir, deniz uçağıyla Körfez’i tehdit edenleri her gün havadan denetliyor. Büyükşehir tarafından 2007 yılından bu yana kullanılan deniz süpürgeleri ise deniz yüzeyindeki pislikleri temizleyerek tertemiz bir Körfez için haftanın 6 günü yol alıyor.
260 TON ATIK TOPLANDI
Deniz süpürgeleri körfezdeki yüzer halde bulunan veya birikinti yapan katı ve sıvı atıkların temizlenmesinde kullanılıyor. Süpürgeler, üzerinde bulundurduğu teçhizat ve mekanik toplama ünitesi sayesinde her türlü kirliliğe müdahale edebiliyor. Deniz Temizleme Tekneleri ile 2007 yılından bu yana yaklaşık olarak 260 ton atık denizden toplandı.
ATIKLAR İZAYDAŞ’TA BERTARAF EDİLİYOR
Toplanan atıklar İZAYDAŞ Genel Müdürlüğü’ne gönderilerek burada bertaraf ediliyor. Temizleme araçları, gerektiğinde gemilerden kaynaklanan kirlilik ile ilgili denetleme yapmak amacıyla da kullanılabiliyor.
TEMİZ KÖRFEZ İÇİN YOL ALIYORLAR
Daha önceleri 1 adet olan deniz süpürgesi 2011 yılı itibariyle 4 âdete ulaştı. Deniz süpürgelerinden Başaran-I isimli deniz temizleme aracı İzmit Körfezi’nin doğu tarafında Başaran II isimli deniz temizleme teknesi ise Eskihisar bölgesinde görev yapıyor. Çevrem isimli deniz temizleme aracı Fuar Göleti’nde ve Çevrem II isimli deniz temizleme aracı ise Marina ve Sekapark bölgelerinde hizmet veriyor.
KÖRFEZ , GÜNLÜK HAVADAN DA DENETLENİYOR
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Deniz Uçağı da 2007 yılında çalışmaya başladı. İzmit Körfezinde düzenli olarak kirlilik denetimleri yapan deniz uçağı kirliliğe sebep olan gemi ve deniz araçlarına idari yaptırım kararı uygulanması noktasında rapor düzenliyor.
5 YILDA 5 MİLYON 621 BİN TL CEZA
Deniz Uçağı kullanımından itibaren 2007 yılında 32 gemiye 886 bin 406 TL, 2008 yılında 70 adet gemiye 1 milyon 983 bin 635 TL, 2009 yılında 34 adet gemiye 940 bin 37 TL, 2010 yılında 29 adet gemiye 1 milyon 62 bin 858 TL ve 2011 yılı 24 Temmuz itibariyle 19 adet gemiye 749 bin 16 TL idari para cezası uygulandı. 5 yılda toplam 184 adet gemiye 5 milyon 621 bin 952 TL ceza kesildi.
DİĞER KURUMLARDA BİLGİLENDİRİLİYOR
Büyükşehir Belediye’nin yetkisi dışında kalan konularda kirliliğe sebep olan diğer kurum ve kuruluşlar ise Kocaeli Valiliği’ne yasal işlem yapılmak üzere bilgi veriliyor. Bunların dışında, denetim esnasında tespit edilen orman yangını ve bunun gibi olumsuz durumlar derhal ilgili birimlere iletiliyor.
DENİZ UÇAĞI TÜRKİYE DE BİR İLK
Deniz uçağı denetimleriyle deniz kirliliğinde büyük oranda azalma olurken caydırıcı cezalar gemilerin sintinelerini denize bırakmalarının önüne geçildi. Deniz uçağıyla denetimler günlük rutin olarak yapılıyor ve rutin denetimlerin dışında gelen ihbarlar neticesinde tekrar denetime çıkılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi dışında hiçbir belediye deniz uçağı kullanmıyor.
KÖRFEZ’E ATIK VE KİRLİ SU AKMIYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi en son Gebze de hizmete soktuğu Arıtma Tesisi ile Kocaeli Körfezi genelinde Atık Suların %96’sını kontrol altına almış oldu. Yapılan tesisler sayesinde Körfez’e artık atık kirli su akmıyor.Modern temiz ve sağlıklı bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kocaeli dev tesisler ile Körfezin temiz kalmasını sağlıyor.