Kocaeli Ticaret Odası’nın ekim ayı meclis toplantısı yapıldı.
KOTO’nun “hacı” olan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, yapılacak çeşitli yeniliklerle ilgili bilgi verdi. Meclis üyesi Salih Sağlam’ın görevi bırakmasının ardından yerine getirilen eski dönem komite başkanlarından Hasan Çiçek, kendini tanıttı. Çiçek’e yeni grevinden başarılar dileyen Meclis Başkanı Bülent Karagöz, aylık faaliyet raporunu aktarımını yapmak üzere KOTO Başkanı Murat Özdağ’ı kürsüye davet etti.
KOTO Başkanı Murat Özdağ, “ Geçtiğimiz ay süresinde sigorta acentelerinin delege seçimi yapıldı. 7 üyemiz il delegesi olarak seçildi. Şehrin genel dinamikleri ve kentin yapısal değişiklerine destek veren projelere katılmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıların her ay gerçekleştirilmesi kararı alındı” dedi. Geçtiğimiz ay Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı ziyaret ettiklerini belirten Özdağ; “Bakanımıza istek görüş ve projelerimizi sunduk. Bunlardan en önemlisi olan, herhangi bir ilde işyeri açılacağı zaman belediye, üniversite ve ticaret odasının ortak kararıyla onay alınmasını sağlayacak bir yapı oluşturulmasının gerçekleştirileceğini bakanımız geçtiğimiz günlerde duyurdu. Kocaeli’yi EXPO fuar merkezine dönüştürmek amacıyla dahil olduğumuz SANTEK Fuarı’nı başarıyla sonuçlandırdık. Bu başarının ardından, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’yle Interteks Fuar Alanı’nı bizim işletmemiz konusunda görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
KOTO POTA’da basketbol alanında tabana yayılan bir çalışma için de düğmeye bastı. Özdağ, “Salon sporlarını geliştirmek, halkı ve gençleri teşvik etmek adına bu projeyi başlattık. Bu bağlamda KOTO Basketbol Ligi’nin kurulması kararına vardık. Önümüzdeki süreçte İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’yle protokol imzalayarak çalışmalara başlayacağız” dedi.
Aylık rapor oy birliğiyle kabul edilirken 2013 yılı Eylül ayı mizanı okundu ardından dilek ve temennilere geçildi. Son olarak tekrar söz alan Meclis Başkanı Bülent Karagöz, “Kocaelispor’la alakalı yardımlarımız devam ediyor. Üyelerimiz aldıkları ödenekleri dilerlerse, Kocaelispor’a aktarılmak üzere meclise bırakabilir. Kent sorunlarıyla ilgili oluşturduğumuz komisyonlar için düzenlediğimiz anketlerde meclis üyelerimizin birçoğu görev almak istemiyorum seçeneğini işaretliyor. Meclis üyelerimizden ricamız bu tip çözüm çalışmalarında aktif olmalarıdır” dedi.
Kocaeli Ticaret Odası Meclisi iş makinesi tescili, ekspertiz belgesi, kapasite raporu, teknik kontrol belgesi, gayrimenkul kira ve değer tespitlerinden aldığı bilirkişi ücretlerini tavandan tabana çekerek, üyelerinden aldığı ücretleri asgari seviyeye indirdi. Böylece üyelerin haklı olarak bugüne kadar şikayette bulundukları bilirkişi ücretlerinde yaşanan tatsızlıklar da giderilmiş oldu. Bilirkişi ücretleri meslek odaları tarafından görevlendirilmiş işin uzmanı kişiler tarafından yerinde inceleme yapılarak veriliyor ve odalar tarafından onaylanan belgeler böylece resmiyet kazanıyor.
Resmi belge olması nedeniyle Maliye tarafından alınan harç ücretlerinin devletçe belirlendiği iş makinesi tescili, ekspertiz belgesi, kapasite raporu, teknik kontrol belgesi, gayrimenkul değer ve kira tespitinin harçları sabit kalmak üzere, bu işlemlerden alınan bilirkişi ücretleri şu şekilde gerçekleşti:
İş Makinesi Tescili 793,50 TL’den 263,50 TL’ye indirildi. 630 lira olan bilirkişi bedeli 100 liraya çekildi.
Ekspertiz Belgesi 813 TL’den 283 TL’ye indirildi. Ekspertiz Belgesi almak için Kocaeli Ticaret Odasına giden bir mükellef 183 lira harç parası ödüyor ve 630 lira da bilirkişi ücreti ödeyerek toplamda 813 liraya belgeyi alabiliyordu. Bu belge artık 283 liraya talep eden kişiye veriliyor.
Kapasite Raporu 766 TL’den 338 TL’ye, Teknik Kontrol Belgesi 388 TL’den 197 TL’ye, Gayrimenkul Değer Tespiti 1.407 TL’den 514TL’ye indirildi. Gayrimenkul Kira Tespiti için de artık 804 TL yerine 514 TL ödenecek.