Ekonomi

KOÜ Projesi’nde Sosyal Medya’nın Gücü ‘’TAG TÜRKİYE’DE 1 NUMARA’’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası,nın ve Marka’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma Projesi’nin tanıtım programı yapıldı.

7 Ekim 2016 Saat: 16:34
KOÜ Projesi’nde Sosyal Medya’nın Gücü ‘’TAG TÜRKİYE’DE 1 NUMARA’’
KOÜ Projesi’nde Sosyal Medya’nın Gücü ‘’TAG TÜRKİYE’DE 1 NUMARA’’

Başvuru sahibinin Kocaeli Üniversitesi olduğu; eş başvuru sahipleri olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın yer aldığı, Posco Assan'ın ise iştirakçi olarak katıldığı Kayıtlı istihdamın Teşviki'ne yönelik Kocaeli ili genelinde faaliyet gösterecek olan "Genç istihdama Kayıt(dışı)sız Kalma" projesi, 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle çalışmalarına resmen başladı. Proje, kamu ve özel sektörün yanı sıra, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Genç Kocaelililer Derneği gibi ilimizin etkin sivil toplum kuruluşları tarafından da destekleniyor. Proje 1 Temmuz 2017’de başladı ve 1 yıl sürecek.

Yoğun Katılım

Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma Projesinin Emex otelde gerçeklerştirilen  lansmanına, Vali Yardımcısı Derviş Ahmet Set, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü, SGK İl Müdürü Nurettin Nacar, İl Sağlık Müdürü Yaşar İşler, Gençlik Daire Başkanı Ali Bilgi, Halk Sağlığı Müdürü Sinan Öztürk, Kent Konseyi Genel Sekreteri Gültekin Görüm, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Şenol Ergüney, Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu, Genç Kocaelililer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Kayabay, Vergi Dairesi Başkanı Erhan Coşkun, TÜİK Bölge Müdürü Zeki Bostancı, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

186 Bin Euro Bütçe

Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne potansiyel aday ülke olması nedeniyle, müzakere başlıklarından biri olan "Sosyal Politika ve İstihdam" faslı kapsamında, insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik sağlanan Avrupa Birliği fonu ile yürütülecek olan projenin bütçesi 186.000 Euro. Bütçenin 166.000 Euro’luk bölümü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği fonları kullanılarak proje için ayrıldı. 20.000 Euro’luk bölüm ise Kocaeli Üniversitesi tarafından eş finansman olarak sağlandı.

Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele

İl kamuoyunda kayıt dışı istihdamın bireylere ve ülke ekonomisine zararları konusunda bir bilinç oluşturmayı hedefleyen proje, bu doğrultuda kayıtlı istihdamın özendirilmesini amaçlıyor. Bu çerçevede proje, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıt dışı istihdamla mücadelesini, il genelinde farkındalık oluşturarak destekleyecek.

Projenin Hedef Kitlesi

Projenin ilk hedef kitlesi, örgün öğrenime devam eden öğrenci sayısı itibariyle Türkiye'nin en büyük üçüncü üniversitesi olan Kocaeli Üniversitesi öğrencileridir. Öğrenciler ve işverenlerin katılacağı eğitim ve seminerler düzenlenerek, katılımcılara kayıt dışı istihdamın gerek bireysel gerekse tüzel kişi açısında zararları anlatılacak. Bununla birlikte projenin bilinirliğinin arttırılmasına yönelik olarak çeşitli görsel materyalin il genelinde dağılım ve sergilenmesi proje ortakları tarafından sağlanacak.

PROJE Sosyal Medyada Tag’da Türkiye 1.si oldu

Sosyal Medyanın Gücü Hatırlandı

İnternet ve sosyal medyanın, özellikle genç nüfus arasında, diğer iletişim aygıtlarına göre daha yoğun kullanılıyor olması nedeniyle, projenin resmi sitesi olan httpjgencisprgl aktif ve güncel olarak proje ile ilgili soru işaretlerini cevaplandırırken; twitter üzerinden @gencis41faceook üzerinden, facebook.com’ gencistıhdam ve instagram üzerinden instagram.com/gencis41/ gibi yaygın sosyal medya siteleri üzerinden proje ile ilgili gelişmeler eşzamanlı olarak paylaşılacak.

Çözüm Önerileri

Bu çalışmalara ek olarak; Kocaeli Üniversitesi öğrencileri ile anket çalışması yapılacak, yerel basın kanallarında kamu spotları yayınlanacak ve biri uluslararası olmak üzere toplamda üç adet çalıştay düzenlenecek. Bu çalışmalar ile hem kayıt dışı istihdamın zararları ile ilgili bilinirlik arttırılacak hem de mevcut durum ortaya konularak çözüm önerileri getirilecek.

KOCAELİ Pilot Bölge

Kocaeli’nin Türkiye ekonomisindeki yeri ve öğrenim görmekte olan öğrenci sayısının Türkiye ortalamasının çok üstünde olması nedeniyle; projenin, kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda getireceği yeni açılımlar ve çözüm önerileri, Kocaeli’nin pilot bölge olarak seçilmesinin sebebi olduğu açıklandı. Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin bir bölümünün Kocaeli ili dışından geldiği göz önüne alındığında, projenin etkileri Kocaeli ili ile sınırlı olmayacak. Projenin uygulanma sürecinde alınacak iyi sonuçların, özelde il ekonomisine genelde ise ülke ekonomisine çok önemli faydaları olması bekleniyor.

KOÇ, "Kayıt Dışı Her Zaman Devletten Çalmak Demektir”

Projenin koordinatörü Doç. Dr. Selçuk Koç tanıtım toplantısında yaptığı açılış konuşmasında,” Kayıt dışı direk olarak devletten dolaylı olarak da milletten çalar. Bizlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Bizle ülkemizin içinde bulunduğu durumda üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Ülke olarak zor günleri geride bıraktığı ümidiyle tanıtım toplantımıza katılan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ULUSOY,” 10 Milyon İnsan Kayıt Dışı Çalışıyor”

Tanıtım toplantısında Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına Çınar Ulusoy, ”Devlet açısından vergi kaybına neden olmaktadır. Son yıllarda yapılan düzenlemelerle belirli ölçülerle düzelme gösterse de 10 milyon insanın kayıt dışı olarak çalıştığı söyleniyor. Bu çalışmalar toplumdaki bilinç düzeyini arttırmaktadır. Kayıtlı istihdamı teşvik etmeliyiz. Kayıt dışı hakkında bilinç oluşturmaya yönelik yapılan bu proje sanayi kenti Kocaeli için oldukça önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

ÖZAK, “Hemen Çözülecek Bir Mesel Değil”

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak yaptığı konuşmada, ”Bu projeler bölgemizin istihdamının geliştiriyor. Hem çalışanlarımızın geleceklerini garanti altına alıyor hem de vergi kaçakçılığının önüne geçiyor. Bu projeye destek veren tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Denge sorunu maalesef istihdam da var. Güçlü bir ekonomi kadar isabetli insan kaynakları oluşturmalıyız. İşsizliğinde çözülmesi gerekiyor. Bu hemen çözülecek bir mesele değil. Ülkemizde insana yatırım hep lüks gözle bakılmış. Bu anlayış mesleki eğitime darbe vurmuştur. Artık bir zihniyet devrimi olmuştur. İşsizliği azaltmak için gayretlerimizi arttırarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz’’ dedi.

SET, "Kocaeli İçin Çok Önemli”

Vali Yardımcısı Derviş Ahmet Set yaptığı konuşmada, ”Ülkemizin önemli sorunlarından birisidir. Çalışanların büyük sorunlarla karşılaştığını görmekteyiz. Kayıt dışı çalışanların durumu toplumumuzu etkilemektedir. Kocaeli’nin üniversitemizin katkılarıyla yürütülmesi değerlidir. Büyük bir fayda ortaya konulacaktır bu projeyle. Kentimizde kayıt dışı çalışanların ortaya çıkardığı sorunlar irdelenmeli. Proje sonuca bağlanarak sonuçlarının paylaşılması kentimiz için çok önemli” dedi.

HÜLAGÜ, ”Proje Bize Umut Veriyor”

Projenin tanıtım toplantısında kapanış konuşmasını gerçekleştiren KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, ” Güzel bir çalışmayla ülkemizde öncü olan kentimizin 84 bin civarında öğrencisi var. Oldukça kent dinamizmine katkısı olan üniversitemiz bu oluşumda yer alması, büyükşehrin her zaman yanımızda olması bizler için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Özellikle son iki yıldan beri ülkemizin etrafında oluşan olaylar nedeniyle göçmen trafiği de artınca bu konu daha da önem arz etmektedir. Bu proje bizlere umut vermektedir” ifadelerini kullandı.

Haber: Veysel Kavrayan

Eğitimci-Gazeteci-Yazar

veyselkavrayan@gmail.com

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat