Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ortak çalışma ile dün Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde seminer verdi.
Kocaeli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) ve İstanbul SMMMO işbirliği ile düzenlenen OSB’de Kurulu Şirketlerin Yaralanabileceği Destek Ve Teşvikler ve Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin TCMB Tarafından İzlenmesi İle Bağımsız Denetimde Güncel Uygulamalar konulu seminer dün gerçekleştirildi. Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Yönetim Merkezi Ve Sosyal Tesisleri’nde yapılan seminere İSMMMO Başkanı Yücel Akdemir, KSMMMO Başkan Yardımcısı Cengiz Tosun, KSMMMO Sekreteri Tülin Keçeci Güngör, KSMMMO Saymanı Oray Ulusoy, KSMMMO Yönetim Kurulu Üyesi Taner Öner ve Veysel Çelik, İSMMMO Mesleki Gelişmeleri İzleme Kurul Sekreteri Filiz Bülbül, İSMMMO Avrupa Birliği Uygulamaları Komite Başkanı Muharrem Karataş ve oda üyeleri katıldı.
Tosun “değişimden en fazla etkilenen biziz”
Seminerin açılış konuşmasını KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen’e vekaleten Başkan yardımcısı Cengiz Tosun gerçekleştirdi. Tosun, SGK’nın işverenlere sağladığı geriye yönelik ödenen primlerin işverenlere iadesiyle ilgili bilgiler aktardı. Tosun, “Ülkemiz müthiş bir değişim sürecinden geçiyor. Bu değişimde sabahtan akşama birçok kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, tebliğler, yönetmelikler sirküler çıkarılmaktadır. Değişim sürecinde de en fazla etkilenen ve değişikliğe uğrayan mevzuatlar biz mali müşavirlerin ilgili olduğu alanlarda ve kurumlarda yapılmaktadır. Bu konu ile ilgili piyasada birçok şirket, firma ve şahıslar türemiştir” dedi.
“Zaten yaptığımız bir iş”
Sözlerine devam eden Tosun, “Bu kişiler sözleşme karşılığı müşavirliğini yapmakta olduğumuz firmalara giderek, firmalarımıza sizlere geriye dönük SGK pirim teşvik iadesi alalım, işlemlerinizi biz yapalım diye tekliflerde bulunmaktadır. Firmalarımız adına alacakları teşvik tutarının belirli bir oranını bu hizmetleri karşılığı talep etmektedirler. Biz mali müşavirleri müşterilerimizle karşı karıya getirmektedirler. Bizler bu işin üstesinden gelecek bilgi ve birikime sahip kişileriz. Zaten kullanmakta olduğumuz muhasebe programları başta LUCA olmak üzere birçoğu bu teşvikler ile ilgili yazılım programlarını düzenleyip bizlerin kullanımına sunmaktadırlar” ifadelerini kullandı.
“SGK işveren hisse oranını aşağıya çekmeli”
Tosun, “SGK mevzuatında 11 adet birbirinden farklı işveren hissesi prim teşviki bulunmaktadır. Hepsinin de uygulamaları ve yararlanma şartları birbirinden farklı olunca da uygulaması ve takibi bizler açısından çok zor olmaktadır. Benim görüşüm bu kadar çetrefilli bir uygulama olacağına adı üstünde SGK işveren hissesi prim desteği olan bu uygulamaların, yetkililerce mevzuattaki işveren hissesi prim teşviklerinin tümünü kaldırıp SGK işveren hisse oranını 2-3 puan veya makul bir seviyede aşağı çekerlerse, biz meslektaşlar açısından da basit, anlaşılabilir ve uygulaması bizim için de daha kolay olacağı düşüncesindeyim” diye konuştu.
Akdemir “birlikte eğitimlere devam edeceğiz”
Tosun’un ardından konuşan İSMMMO Başkanı Yücel Akdemir, “Biz bu tip eğitimleri farkındalık eğitimi olarak düzenliyoruz. Bizim burada bahsettiğimiz teşvikler ve formlar günlük formlarımız değil, finansa ve kaynak bulmaya yönelik eğitimler. İstek ve talep doğrultusunda Kocaeli odamızla birlikte benzer eğitimleri yapmaya devam edeceğiz. Yaklaşık bin civarında meslek mensubumuz var. Burada 60’tan fazla odamız var. Öyle bir mesleği icra ediyoruz ki mevzuatımız çok sık değişiyor. Bu yoğunluk bize olan ihtiyacı artırıyor. 10 yıl önceki bilginizle avukatlık, 5 yıl önceki bilginizle doktorluk yapabilirsiniz ama Mart ayındaki bilgimizle muhasebecilik yapamayız. Mesleğimiz çok farklı bir yöne gidiyor. Teknoloji bizi çok etkiliyor. Teknoloji sorunları çözmede bize yardımcı oluyor. Teknoloji bizi 2020 yılında firma ve işyerlerinde defter kalmayacak. Ötelemezler ise 2020’de fatura sistemi kalkacak, sadece kayıtları girme kalacak” dedi.
KOSGEB destek programları anlatıldı
Açılış konuşmalarının ardından İSMMMO Mesleki Gelişmeleri İzleme Kurul Sekreteri Filiz Bülbül, OSB’de Kurulu Şirketlerin Yaralanabileceği Destek Ve Teşvikler konulu sunumunu gerçekleştirdi. Hibe ve teşvikin ne olduğu ile ilgili bilgiler paylaşan Bülbül, KOSGEB desteklerinden yararlanabilme ve hibe alabilmeyle ilgili bilgiler aktardı. Bülbül, KOSGEB’in sağladığı destek programları hakkında bilgiler paylaşarak bu programlara başvuru kriterlerini aktardı.
Şirketlere önerilerde bulunuldu
İSMMMO Avrupa Birliği Uygulamaları Komite Başkanı Muharrem Karataş ise Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin TCMB Tarafından İzlenmesi İle Bağımsız Denetimde Güncel Uygulamalar konulu sunumunu yaptı. Karataş, şirketlerin döviz yükümlüklerinin artmasıyla birlikte ortaya çıkan sonuçlar ile ilgili konuşarak şirketlerin yapması gerekenler hakkında bilgiler verdi. Seminerler, oda üyelerinin sunum yapan eğitmenlere sorduğu sorularla sona erdi.