Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası, dün Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’ne yaptığı ziyarette, üniversite ile ortak çalışarak Uzlaştırmacılık Eğitimleri düzenlemek için ilk adımı attı.
Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası (KSMMMO) , Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’ne(KOÜSEM) ziyarette bulundu. KSMMMO Oda Başkanı Fikret Gökmen, Başkan Yardımcısı Tülin Keçeci Güngör, Oda Sekreteri Cengiz Tosun’un dün KOÜSEM Müdürü Prof. Dr. Ufuk Yıldız ve Müdür Yardımcısı Kenan Keleş ile uzlaştırmacılık eğitimi hakkında görüştü. Uzlaştırmacılık Eğitimleri konusunda birlikte çalışmak için ilk adımı atan KSMMMO, KOÜSEM eğitim ile ilgili resmi izni aldıktan sonra protokol anlaşması imzalayacak ve eğitimleri birlikte programlayarak gerçekleştirecek.
Gökmen “en kısa sürede başlamak istiyoruz”
Ziyarette konuşan KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen, “Uzlaştırmacı Eğitimleri konusunda Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum olarak sizleri makamınızda ziyaret etmek istedik. Bu eğitimi almak için gerekli olan ön koşulları mali müşavirler ve muhasebeciler olarak bizler sağlıyoruz. Oda üyelerimizden yaklaşık 40 kişi uzlaştırmacılık eğitimi için talepte bulundu. Bu konuda eğitimleri birlikte gerçekleştirmek için sizden destek ve ortak çalışma talep ediyoruz. En kısa sürede gerekli planlamaları yaparak uzlaştırmacılık eğitimlerine başlamak istiyoruz” dedi.
“Her alanda iş birliği kuracağız”
KOÜSEM Müdürü Prof. Dr. Ufuk Yıldız, “Uzlaştırmacı Eğitimi konusunda gerekli başvurularımızı yaptık ve en yakın zamanda yetkilendirilmiş kurumlar arasında yerimizi alacağız. Bu yetkiyi aldıktan sonra eğitimleri birlikte gerçekleştirmekten onur duyarız. Sadece bu alanda değil, her alanda KSMMMO yani sizler ile işbirliği kuracağız” şeklinde konuştu. KOÜSEM’in bakanlıktan yetki almasının ardından eğitimin fiyatları velirlenecek ve gerekli programlar yapılacak.
Uzlaştırmacılık eğitimi şart
Adalet Bakanlığı’nca yayınlanan 5 Ağustos 2017 tarihinde yayınlanan Ceza Mahkemesi’nde Uzlaştırma Yönetmeliği gereğince, uzlaştırmacı olarak görev alacak kişilerin yönetmelik uyarınca belirlenen eğitim almaları zorunlu hale getirildi. Eğitimin genel olarak alternatif uyuşmazlık çözüm yolları yanında uzlaştırma kurumuna dair mevzuat, iletişim ve müzakere konularında belirlenecek teorik ve uygulamalı bir müfredatla yapılması ve uzlaştırmacıların standart bir eğitim alması zorunlu hale getirildi.
Kimler bu eğitimi alabilir?
Uzlaştırmacı eğitimlerine katılım koşulları şöyle:
- Türk Vatandaşı olmak
- Tam ehliyetli olmak
- -Avukatlar yönünden- baroya kayıtlı olmak
- Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Fakültesi ve İktisat Fakültesi lisans eğitimlerini örgün veya açık öğretim olarak tamamlamış olup Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Ceza Hukuku (Özel Hükümler), Ceza Muhakemesi Hukuku, Hukuk Başlangıcı/ Hukuka Giriş/Hukukun Temel Kavramları/Temel Hukuk, Ticaret Hukuku, İş Hukuku/İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Borçlar Hukuku derslerinden en az ikisini almış olmak
- Kasten işlenmiş bir suçtan mahkum olmamak
- Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak
- Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da geçici olarak yasaklanmamış olmak
Katılım belgesi verilecek
Eğitime katılma şartlarını sağlayan kişiler, yetkilendirilen üniversiteler tarafından düzenlenen Uzlaştırmacılık Eğitimine katılarak 36 saat teorik, 12 saat uygulama olmak üzere toplamda en az 48 saat eğitim alacak. Bakanlık tarafından belirtilen koşullara uygun olarak en fazla 30 kişilik sınıflarda günlük en fazla 8 saat olarak gerçekleştirilecek eğitimleri başarı ile tamamlayanlar, eğitimi tamamladıklarına dair katılım belgesi alacak. Tamamlanan eğitimin ardından Adalet Bakanlığı’nın açacağı uzlaştırmacılık sınavına girme hakkı elde eden adaylar, sınavda başarılı oldukları takdirde Adalet Bakanlığı’nın uzlaştırmacı siciline kayıt olarak hizmet vermeye başlayacak.