Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2011 yılı seçim sonuçları ile yeni dönemin ülkemize hayırlı olmasını dileyerek, “ Artık ekonomiye konsantre olma zamanıdır. Bildiğiniz gibi ekonomi durağan değil. Ve herkes tarafından kabul edilen 2023 hedeflerimiz var. Buna ulaşmak için; sürdürülebilir bir büyüme, ekonomik istikrar gereklidir. Diğer bir hedefimiz ise; Avrupa Birliği tam üyeliği demokrasi adına bir hedeftir “
DIŞ TİCARET VE CARİ AÇIĞA DİKKAT
KSO’nun dün gerçekleştirilen Meclis toplantısında konuşan Başkan Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi azalarak artmaya devam ediyor. Kapasite kullanım oranı ülke genelinde arttı. İlimiz genelinde de ufak bir artış var. Bütçe fazla verdi, bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İşsizlik oranı hızla azalıyor. Ancak hala en büyük sorunlarımızdan biridir. Enflasyonda Mayıs ayında artış gerçekleşti. Bu yılın ilk çeyreği için büyüme beklentimiz yüzde 10 ve üzeridir. Büyüme iyi gidiyor. Yüzde 8,9 büyüme ile Dünya’da ilk 5 sırada yer alan ülkemiz, iş yapma endeksinde 65. Sırada.Bu Türk girişimcisinin başarısıdır. Sürekli engel atlıyoruz. Son dönemlerde faizlerde artışlar var. Bu büyüme hızımızı yavaşlatabilir.Ekonomimizin en kırılgan göstergesi dış ticaret açığımız ve dolayısıyla cari açığımızın giderek artmasıdır “
HİNDİSTAN VE ÇİN HEDEF OLMALI
KSO Başkanı Zeytinoğlu, kendi tesbitlerine göre bu sene dış ticaret açığı 90-100 milyar doları, cari açığımızın ise 60-70 milyar doları bulabileceğini vurgulayarak, “Ancak; önümüzde 2023 yılı hedefleri var. Bunlara ulaşmak için; Sürdürülebilir büyüme modeli: ihracata dayalı, üretimi artıran bir model olmalı. En büyük potansiyel Doğuda. Hindistan ve Çin’de 200’er milyonluk bir orta sınıf bulunuyor. Bunları hedef almamız gerekiyor”
Konuşması’nda İhracatın önündeki engelleri , “üretim maliyetlerimizdeki dolaylı vergiler” ve “ülkemizin uygulamak zorunda olduğu faizler nedeniyle düşük kur” olarak niteleyen KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Orta ve uzun vadede ise dolaylı vergilerden arınmamız gerekiyor. Vergiler tabana yayılmalı. Biz enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. 38 milyar enerji ithalatı var. İthalatın Yüzde 20’si. Maliyetlerimizi artıran dolaylı vergiler nedeni ile üretimimizde giderek ithalata bağımlı hale geliyoruz. Yüksek girdi maliyetleri rekabet gücümüzü zayıflatıyor.”
İLİMİZİN SIRAMASI YÜKSELTİLMELİ
Konuşmasında Kocaeli ile ilgili ilginç değerlendirme sonuçları veren KSO Başkanı Zeytinoğlu,”Kocaeli Türkiye imalat sanayinin %13’ünü karşılayan İstanbul’dan sonra ikinci sanayi kentidir. Bu oran kimi sektörlerde daha da yüksektir. Türkiye kimya sanayinin yüzde 27’lik en büyük payı Kocaeli’nden üretilmektedir. Kimya sanayini otomotiv sanayi izlemektedir. Kocaeli, Türkiye araç üretiminin yüzde 30’unu karşılar duruma gelmiştir. İlimizin dış ticarette aldığı pay yüzde 16’dır. Kocaeli’nde 34 liman bulunmaktadır. Yaklaşık 2200 sanayi kuruluşunun 156’sı yabancı sermayelidir.Türkiye’nin 500 büyük firmasının 82’si Kocaeli’nde faaliyet göstermektedir.İlimizin ülke vergi gelirlerine katkısı %13,1 ile ikinci sıradadır. Kişi başına 18.000 TL ile en yüksek vergiyi biz ödüyoruz.Ancak tüm bu verilere rağmen İlimiz ulusal düzeyde açıklanan iki endekste de hak ettiği sırada yer alamamıştır.İller arası rekabetçilik endeksine göre Kocaeli 5inci,Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması’nda da Kocaeli sürdürülebilirlikte 5inci, Bununla birlikte bizi rekabette geriye götüren noktalar; İki üniversitemiz olmasına rağmen kişi başına düşen öğretim görevlisi sayısında 22. Sıradayız. Bir önceki seneye göre ilde açılan şirket sayısındaki değişim oranında 62. sıradayız. İldeki toplam kamu yatırımı bakımından ise 14. Sıradayız. Kişi başına düşen otomobil sayısında 41. Sıradayız.Markalaşma becerisi ve yenilikçilikte 14. Sıradayız.Beşeri sermaye ve yaşam kalitesinde 13. Sıradayız.Burada, 400 kadar büyük ölçekli firmamızın genel müdürlüklerinin İstanbul’da olmasından kaynaklanan dezavantajlar olduğunu düşünüyoruz.İlimizin sıralamasını artırmak için Oda olarak çaba içerisinde olacağız”
Konuşmasının son bölümünde PNB Türkiye Yürütme Kurulu üyeliği nedeni ile bu ayın başında ABD Washington’daki PNB Zirvesine 10 kişilik bir heyetle katıldığını kaydeden Başkan Zeytinoğlu, Bu toplantıda ülkemizin beş projesini tanıttıklarını açıkladı.
GÜNGÖR: ARTIK SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ÇALIŞACAĞIM
Kocaeli Sanayi Odası’nın Meclis toplantısı’nda kısa bir veda konuşması yapan eski Meclis Üyesi Sarkuysan Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güngör, 20 yıl süresi boyunca Kocaeli Sanayi Odası’nda görev yaptığını açıklayarak, “Belli bir yaştan sonra yasalar sizin çalışmanızı engelliyor. Bu nedenle önce Sarkuysan Yönetim Kurulu üyeliğinden daha sonra da KSO Meclis üyeliğinden ayrıldım. Bundan sonra çalışmalarımı Sivil Toplam örgütlerinde görev alarak sürdüreceğim” diyerek veda etti.
SAK: REKABET GÜCÜ ARTIRILMALI
Kocaeli Sanayi Odası’nın bu ayki Meclis Toplantısının konuğu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Pro.Dr. Güven Sak oldu. Prof.Dr. Sak,"Aklı Olan Bu Devirde Sanayiye Girmez mi?" ana başlıklı bir sunum yaparak ekonomide orta vadede sürdürülebilir verimlilik artışının motorunun sanayileşme olduğunu söyledi. Prof.Dr.Sak, "Türkiye bugüne kadar verimliliği yüksek olan sanayi sektöründe istihdamı artırarak toplam verimliliğini artırdı. Bu verimlilik artışının ana kaynağı olan kentleşme sürecinin sonuna geldik. Şimdi ise sanayi sektörünün verimliliğini artırmamız lazım, ama rekabet gücünde sıkıntılar var" dedi. Prof. Dr. Sak, 2009 yılında inovasyona dayalı ekonomi kategorisinde bulunan Türkiye ekonomisinin bir sonraki yıl verimliliğe dayalı ekonomi kategorisine düştüğünü ifade etti ve azalan rekabet gücüne karşı harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.