Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı işbirliği ile “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve Gayri Sıhhi Müessese (GSM) Ruhsatlar
Kocaeli Sanayi Odası Meclis salonunda düzenlenen Eğitim Seminerine Sanayi Kuruluşları Temsilcileri, Çevre Görevlileri ve OSB Çevre Birim Yöneticileri yoğun ilgi gösterdi. Eğitim Seminerinin açılış konuşmasını yapan KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi,Türkiye imalat sanayinin yüzde 13’ünü üreten ilimiz için çevre konusunun diğer illere göre çok daha öncelikli bir mesele olduğunu vurguladı.
Çevre konusunda sanayi kuruluşlarının bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının arttırılmasına Kocaeli Sanayi Odası olarak çok önem verdiklerini belirten KSO Genel sekreteri Turabi, “Çevre konusunda üyelerimize yönelik olarak çeşitli kurumlarla işbirliği yaparak eğitimler, paneller ve seminerler düzenliyoruz. Üyelerimize çevre konusunda daha fazla yardımcı olabilmek adına İlimizdeki ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel idareler, OSB Müdürlükleri ve özel sektör temsilcileri katılımı ile Çevre İhtisas Komisyonu’nu geçen sene ilk defa oluşturduk. Bu komisyonda İlimizin çevre konusundaki eğitim ihtiyaçları, sorunları, çözüm önerileri ve projeleri masaya yatırılarak tartışılmaktadır. Bugünkü eğitim konusu da Çevre Komisyonu tarafından belirlenmiştir.” dedi.
KSO Genel Sekreteri Turabi, “Ayrıca çevreye olan duyarlılığın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz “Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri” organizasyonumuz ile her yıl firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Bu sene organizasyonumuzun 20.si olması nedeni ile bazı yenilikler yaptık. Bu yıl ilk defa gelen başvurular neticesinde sektör bazlı bir ayrım yapılarak Sektör Ödülü’de verilecektir. Büyük ölçekli firma ve KOBİ kategorisinde Çevre Ödüllerinin yanı sıra alınan başvuruların yeterli olması durumunda otomotiv, kimya, gıda, metal, makine ve atık bertaraf-geri kazanım gibi ana sektörler başlığı altında da ödüller dağıtılacaktır. Başvurular başlamış olup, son başvuru tarihi 05 Mayıs 2014 tarihidir.”
Eğitim Semineri; Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Ebru Kocaaslan’ın Çevresel Etki Değerlendirme Süreci hakkındaki sunumu ile başladı. Sunumunda; Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği, faaliyetten men kararı, EK-1 ve EK-2 Projeleri ÇED prosedürleri, kapasite artışlarında ÇED uygulamaları, ÇED raporundaki taahhütler, ÇED kararı geçerlilik süresi, izleme ve kontrol faaliyetleri ve e-ÇED uygulamaları hakkında katılımcılara bilgi aktardı.
Seminerde; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Ruhsat ve Denetim Şube Müdürü Afşin Turan da konuşmasında Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatları (GSM) hakkında bilgilendirme yaptığı sunumunda İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’e, GSM Ruhsatı başvuru dosyasına ve GSM sürecine değindi.