İstanbul’daki toplu ulaşım zammının görüşüldüğü UKOME toplantısından zam kararı çıkmadı. Bakanlık temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yüzde 36.2’lik yeniden değerleme oranına rağmen toplu ulaşıma yüzde 18; taks
İstanbul’daki toplu ulaşım zammının görüşüldüğü UKOME toplantısından zam kararı çıkmadı. Bakanlık temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yüzde 36.2’lik yeniden değerleme oranına rağmen toplu ulaşıma yüzde 18; taksi, dolmuş ve minibüs ücretlerine ise yüzde 28.6 zam yapılmasını istedi.
İSTANBUL (İGFA) - UKOME’nin (İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi) Aralık ayı toplantısı, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında Çırpıcı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
Genel Sekreter Can Akın Çağlar, toplu ulaşımla birlikte taksi, doluş ve servislerin de kamu hizmeti yaptığını söyledi. Esnafların feryadını dinlediklerini aktaran Çağlar, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bütçemizi yaparken Euro'yu 11.5 liradan hesaplamıştı. Bugün gelinen noktada 17 lira. 2022 için 43.6 milyar liralık bir gider bütçesi planlamıştık. Bugün aynı hizmetleri verebilmemiz için 65 milyar liralık bir yükle karşılaşıyoruz. Biz yine aynı bütçede, tüm toplu ulaşımı yıllık 5.5 milyar lira sübvanse ederek maliyet artışlarını göğüslemeyi göze almışken, bugünkü kurlarla 10 milyar liralık bir sübvanse sağlamamız gerekiyor. Kamu hizmeti için en önemli esasın hizmetin sürdürülebilirliğidir" diye konuştu.
UKOME toplantısında, Adalar ilçesinde İETT tarafından işletilen elektrikli toplu ulaşım araçlarının kullanım süresi de 6 ay daha uzatıldı.
Yerli üretim olarak alınacak 60 yeni elektrikli araç, özel olarak tasarlanacak. 13+1 taşıma kapasiteli yeni araçların, ihale sürecinden sonra 1.5 yıl içinde hizmete girmesi planlanıyor.