Necdet Güler
Necdet Güler

Kuraklık olur mu ?

Yıllık yağışın bitkilerin hayatını riske edecek kadar azalması kuraklık olarak tanımlanmaktadır.

13 Temmuz 2017 Saat: 16:08
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 1.018 kez okunmuştur

Hava sıcaklığındaki artış nedeniyle kuraklık olacak diye inanın korkuyorum. Acaba önceden ne yapılabilir diye düşünüyorum. Aklıma hiçbir tedbir gelmiyor. Çünkü gerekli tedbirleri almada ormanları tahrip ederek ve hatta ortadan kaldırarak Türkiye vatandaşı, atmosferi kirleterek dünya vatandaşı olarak çok geç kaldık.

Bugünkü koşullarda atmosferdeki karbondioksit oranı her 20 yılda %10 düzeyinde artmaktadır. Bu artışın karasal iklimde yaratacağı etki kendini çok zamandır hissettirmektedir. Örneğin çöllerin ve kurak alanların bütün dünyada genişlediği görülmektedir.

Küresel ısınmaya bağlı olarak 1980’den itibaren kuraklık ABD, Avrupa,  Asya, ve Afrika’da sık görülür olmuştur.

Bilimsel olarak ortaya konulmuştur ki kuraklık bundan sonraki yıllarda kendisini daha çok hissettirecektir. Bu nedenle suları ekonomik kullanmanın yanı sıra kuraklığa daha dirençli tarımsal bitkilerin kullanımına yönelik araştırmalar yapılmalıdır.

Kuraklığın oluşmasında yıllık yağışın ortalama miktarı her zaman birinci etken değildir: Yağışın yeterli düzeyde ve aynı miktarda olduğu  iki yöreden, yağışın çok büyük bir kısmının kış döneminde olanında kuraklık olasılığı her zaman daha yüksektir

Kuraklık açısından yağışın  yıl içinde dağılımının yanı sıra şekli de önemlidir. Kar halinde yağışların su kaynaklarını sürekli olarak beslemesine karşın, kısa zaman süren yoğun yağışlar beton zemine dökülen su gibidir. Çünkü bu yağışla gelen sular, büyük oranda  yüzeysel akışa geçtiğinden toprağa işleme imkanı bulamamaktadır. Bu nedenle “Haziran ayı çok yağmurlu geçti. Bu adam kuraklıktan neden bahsediyor” deme hatasına düşmeyiniz. Ben bir olasılıktan bahsediyorum. Çünkü yağışsız bir devre yaşarsak su tüketimimiz yanında  yüksek oranda buharlaşma su rezervlerini tüketecektir. Buharlaşmadan olabilecek su kaybını asla kücümsemeyiniz. DSİ'nin 2012 kayıtlarına göre Türkiye'de yıllık ortalama yağış miktarı beş yüz bir milyar metreküptür. Şimdi dikkat… Bu miktarın 274 milyar metreküpü, yani %55'i buharlaşıyor. Küresel ısınma sonucu hava sıcaklığının artışına bağlı olarak bu oranın daha da yükselmeyeceğini kim iddia edebilir?

Özetlersek; İzmit yöresinde kuraklık olma olasılığı her yıl artmaktadır. Çünkü küresel ısınma sonucu yüksek kesimlere her yıl daha az kar yağacak, yağmur şeklinde yağışlar genelde yoğun ve kısa süreli olacaktır.

Birileri Sapanca gölünün sularına güveniyor olabilir. Acaba kuraklık olursa, toprağın susuzluğundan kaynaklanacak problemler nasıl çözülecek ?

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat