Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra ve Karamürsel sahillerinde görevli Sahil Kurtarma Timi 2005-2012 yılları arasında 2 bin 577 kişiyi boğulmaktan kurtardı. Sürekli kendini yenileyen gönüllü ekipler, sahillerde güvenliği daha iyi sağlayabilmek için hayat kurtarma tatbikatları yaptı. Gerçeği aratmayan tatbikat sırasında vatandaşlar kısa süreliğine heyecan yaşadı.
SAHİLDEN MÜDAHALE
Karadeniz’in azgın sularına canları teslim etmemek için kurtarma tatbikatı yapıldı. Habersiz gerçekleşen tatbikattı gerçek zanneden vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı. Timde görevli İtfaiye ve Sağlık Ekipleri canla başla sudan çıkarttıkları çocuklara kısa sürede müdahale etti.
GERÇEK SANDILAR PANİK YAŞADILAR
Sezonun başından bu yana gerçekleştirdiği kurtarma çalışmalarıyla Kandıra sahillerine güven ve huzur getiren Tim, sezon boyunca su altı ve üstünde tedbirlerini aldı. Dalış ekibi ile su altında arama ve kurtarma tatbikatı yapan KOSKEM’e bağlı kurtarma timi, sezon sonunda büyük bir tatbikat gerçekleştirdi. Pembe kayalıklar mevkiinde gerçekleşen su altında arama ve kurtarma tatbikatı, habersiz bir şekilde yapılınca sahildeki vatandaşlar kısa süreli bir panik yaşadı.
SU ALTINDA ARAMA KURTARMA
Tatbikat Karadeniz’in açıklarında Pembe Kayalıklar mevkiinde başladı. Devriye gezen Zodyakların telsiz ihbarı ile çocukları kurtarma ve arama operasyonu tüm birimlere haber geçildi. Devriye gezen Zodyak botlarda hazır bulunan ekipler de bölgeye ulaşarak gençleri su altından hızlı bir şekilde çıkarttı. Kayalıkların bulunduğu bölge, dalgıçlar tarafından tarandı. Timin ciddiyeti ve iyi organize olması nedeniyle tatbikat sorunsuz bir şekilde sona erdi.
9 BÖLGEYE HAYAT NÖBETİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Kocaeli Sahilleri Su Kazalarını Engelleme Merkezi (KOSKEM) 2005 yılından bu yana Kandıra sahillerinde gönüllülerle birlikte cankurtaranlık hizmeti veriyor. 2 bölgede ve sadece hafta sonu başlatılan çalışma 2012 yılında 9 bölgeye (Cebeci, Kumcağız, Seyrek, Sarısu, Bağırganlı, Ereğli, Defne, Ereyli Kadınlar Plajı,Karamürsel- Altınkemer) yayıldı.
GÖNÜLLÜ EKİPLERLE
Sahil Kurtarma Timi, Ulaşım Daire Başkanlığı, Ambulans Birimi, Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Akut Kocaeli Şubesi, Deniz Yıldızları, MAGDER (Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği), Gönüllü İtfaiyeciler ve diğer gönüllülerin de desteğiyle sahillerde güvenliği ve tedbiri elden bırakmıyor. Kurtarma çalışmalarında; 6 adet zoodyak bot, 7 adet ambulans, bir adet dalgıç aracı, 4 adet arazi aracı, 4 adet jet-ski ve kurtarma aparatı, 25 adet su geçirmez telsiz, 2 adet otobüs, yeterli sayıda can simidi, şnorkel, palet, megafon, dürbün ve can yeleği kullanılıyor.
EKİPLER HER ZAMAN HAZIR
KOSKEM ekibine bağlı Cebeci gurubu, Karadeniz’in yüksek dalgaları ve hırçın yapısı ile mücadele etmek için her sabah yürüyüş ve kondisyon çalışmaları yapıyor. Yeme içmelerine çok dikkat eden ekip hem kendi hem de denize girenlerin can güvenliği için her zaman kötü koşullara hazır olmak zorunda. Öte yandan Kumcağız’ da AKUT ekibinin yer aldığı bölgede zaman zaman kurtarma tatbikatları yapılıyor. Görev saatleri içinde teyakkuz da olmaz zorunda. Olası boğulma vakalarında ekipler her zaman hazır bekliyor.