12 Ekim Gebze’nin Kurtuluşu etkinlikleri çerçevesinde Özel Gebze Koleji’nde düzenlenen panelde Gebze basını buluştu.
Panelist olarak;
Gebze Haber Gazetesi’nden İsmail Kadı
Gebze Gazetesi’nden İsmail Kahraman
Kocaeli Öncü Gazetesi’nden Yüksel Ercan
Demokrat Gebze Gazetesi’nden Murat Dağdeviren
Marmara Gazetesi’nden Mustafa Arslan
Çayırova Haber Gazetesi’nden Olcay Karabağ – Özden Demirci
Çayırova Gazetesi’nden Hakan Avcı
Hedef Gazetesi’nden Abbas Sır
Darıca Gazetesi’nden Erol Polat
Kocaeli Gerçek Gazetesi’nden Murat Tosunoğlu katıldılar.
“Dünden Yarına Gebze’yi Yönlendiren Basınımız Gebze’yi Konuşuyor.” adlı panele Yönetim Kurulu Üyesi Fatin Eyüboğlu, okul idarecileri, öğrenci velileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Panel öncesi Edebiyat Öğretmeni Tolga Torman günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yaptı. Program, müzik öğretmeni Mustafa Yapıcı yönetiminde Saygı Duruşu sonrasında İstiklal Marşı okutularak başlatıldı.
Öğrenciler arasında yapılan Gebze ile ilgili şiir yarışmasında ilk 3’e giren öğrencilere Gebze Gazetesi sahibi İsmail Kahraman hediyeler takdim etti.
Paneli yöneten Genel Müdür Murat Kaya, panelistlere sırasıyla söz vererek programı başlattı.
İsmail Kahraman (Gebze Gazetesi);
“Gebzelilik bilinciyle hareket ederek geleceğe daha umutla bakabiliriz. Ben önce Gebzeliyim. İyi ki Gebze’ye yerleşmişim. Ailem, işim, çevrem burada oluştu. Burada edindiğim deneyimlerle 27 yıldır yürüttüğüm gazetecilik yaşamımı uluslar arası düzeyde bir aşamaya getirdim. Gebze’nin elbette sorunları var. Sizler gibi iyi yetişen öğrenciler yarının Gebze’sinin yöneticileri olarak Gebze’yi daha da hak ettiği yerlere getireceğinize inanıyorum. Bu organizasyon için hepinize teşekkür ederim.”
İsmail Kadı (Gebze Haber Gazetesi) ;
“Gebze’de yaşamak kolay değil. Sanayi ve beraberindeki göç, çarpık kentleşmeyi, giderek artan işsizliği, alt yapı sorunlarını büyüterek geliştirmiştir. Kenti yönetenler doğru hedefler, doğru planlamalardan dönem dönem uzak tutarak sıkıntıların büyümesine göz yummuşlardır. Eskiden çeşmelerinden su içilen , çevresi temiz, havası temiz Gebze şimdi bu sorunlarla yaşanılmaz hale geldi. Trafik sorunu ,sosyal aktivite eksikliği sorunu, güvenlik sorunu bu kentin gerçekleridir. Ama geleceğe umutla bakmak gerekir. Sizler daha iyi yetişerek, bu güne kadar yapılamayanları da sizler yapıp, Gebzemizi hak ettiği düzeye getirirsiniz.Böylesine tarihi bir günde sorumluluk duyan, bizleri bir araya getiren Özel Gebze Kolej’ni kutlarım.”
Yüksel Ercan (Kocaeli Öncü Gazetesi) ;
“Şiir yarışmasında 1. olan öğrencimiz Dilan Saltan’ın şiirinde belirttiği özlü, net ifadelerden sonra konuşacak fazlaca bir şey kalmadı. Ben Gebze’de belediye başkanı, kaymakamın yerinde olmak istemezdim. Ama bir şeyi biliyorum: bu kenti yönetmeye aday olan insanlar için bizlerden bir seçici kurul oluşturulsaydı ilgili adaylara 2 sorum olurdu;
Eğer bunlar yok ise “bak işine kardeşim” derdim. Çünkü bu ve benzeri kentleri yönetmek ufuk ister, vizyon ister, açıkçası biraz da yürek ister. Evet Gebze hala sorunlar yumağında. Birçok olumlu çalışmalar, gayretler olmasına rağmen. Kentler yarınlarına güvenlik ve eğitim sorunlarını çözerek daha da nitelikli ulaşırlar. Sizler de böylesine önemli bir kurumda iyi eğitim alarak yarının belediye başkanları, kaymakamları, valileri olup sorunsuz bir Gebze’yi çocuklarınıza bırakmanın onurunu yaşar ve yaşatırsınız. Bu etkinlikten dolayı herkese teşekkürler.”
Murat Dağdeviren (Demokrat Gebze Gazetesi);
“Gebze’de yaşamak zor. Sizlere güzel bir Gebze’yi sunamamanın sıkıntısını yaşıyoruz. Dilan kardeşimizin şiirinde bahsettiği gerçeklikler tüm sözlerin özü. Halen bu kentin varoşlarında sobasız, elektriksiz ve farklı bir çok sıkıntıda yaşayan insanlarımız var. GOSB’da yüzlerce fabrika var, on beş bin insan çalışıyor ama bir trafik lambasının olmamasından ötürü insanlar ölebiliyor. Böyle bir Gebze’de yaşıyoruz. Sekiz yıl önce Gebze’ye geldim. Tabi yeni gelişmeler var ama Gebze’nin çözülmesi gereken daha birçok sorunu var. Sizler şanslısınız. Bulunduğunuz imkânlarda iyi eğitimler alıyorsunuz. Umut ediyorum ki sizlerin yönetimindeki yarınlardaki Gebze daha yaşanılır olacaktır.”
Mustafa Arslan (Marmara Gazetesi);
“Ben Gebze’nin geleceğinden umutluyum. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar birçok ihtiyacını İstanbul’dan karşılayan, dershanelere bile Kadıköy’e giden Gebze artık kendi kaynaklarıyla çözüm üretmeye çalışıyor. Artık Gebze’deki eğitim kurumları dershanelerden daha kaliteli hizmet üretiyorlar. Bu hizmetlerinden yararlanan siz gençler de daha iyi yetişmektesiniz. Hepimiz Gebzelilik bilinci içerisinde hareket ederek, Gebze’ye sahiplenerek daha olumlu ortamlarda olacağız. Artık insanların, kurumların, yönetenlerin birer kalite vizyonu olmalı. Kaliteli insanlardan oluşan toplumların kentleri de kaliteli ve çekim merkezi olacaktır.
Bu çalışmaya öncülük eden yöneticilerimizi kutluyorum.”
Hakan Avcı (Çayırova Gazetesi);
“Her birimiz farklı illerden gelerek, Gebze’de geleceğimizi oluşturuyoruz. Bu gün basın olarak huzurunuzdayız. Her gün yüzlerce gazete basılıyor. Kaç kişinin evine yerel gazete giriyor? Çok az… Peki Gebze2nin sorunlarını kamuoyuna kim taşıyor?Gebze Basını…. Demek ki yeterince okuyucu kitlesine ulaşamıyoruz. O zaman amacımıza da ulaşamıyoruz. Hepimiz şunu söylemeliyiz “Önce Gebzeliyiz”. Elbette geldiğimiz yerleri inkar etmiyoruz. Kendimize değer kattığımız bu kentte biz de emeklerimizle bu kente değerler kazandırıyoruz. Cumhuriyetçi, Atatürkçü, Çağdaş bir eğitim kurumunda böylesine anlamlı bir günde Gebze’yi değerlendirmek elbette çok anlamlı. Kentleri savaşlardan kurtarmak yetmiyor. Önemli olan kent yaşamında olmaması gereken sorunlardan kentleri kurtarmak gerekiyor. Ancak o zaman yaşadığımız kentte mutlu oluruz. Gerçi mutlu insanların oluşturduğu kentler de geleceğe umutla ve mutlu bakarlar.Hepimiz çok çalışarak ülkemizin ve kentimizin değerlerini iyi kavrayarak, yarınlarımızı daha yaşanılır kılabiliriz.”
Olcay Karabağ-Özden Demirci (Çayırova Haber Gazetesi);
“1967 yılında Gebze’ye geldiğimde yani 43 yıl önce, şu anda okulunuzun bulunduğu yerde üzüm bağları vardı. Biz buralarda üzüm yerdik, kimse de bir şey söylemezdi. Ben Osman Yılmaz Mah.’de oturuyordum o zamanlar. Mustafa Paşa Cami’sinin ordan baktığınızda, şimdi trafo diye adlandırılan yerden kaç kişinin geldiğini, kimin geldiğini görür idik. Eskihisar’a denize gider, akşam yürüyerek eve gelirdik. Nüfus o zaman 3500 idi. Ama şimdi Mopaş’ın olduğu yerde , yıkılan eski belediyenin altında Atlas Sineması, Mehtap Sineması gibi, ayrıca yazlık sinemalar da vardı. Bağlık bahçelikti Gebze. Ama şu anda yaşadığımız Gebze’deyiz. Göç ve sanayi, çarpık kentleşme Gebze’yi çekilmez hale getirmiştir. Buraya göçle beraber gelen insanlar kent kültürüne uyumluluk değil, kendi kültürlerini korumayı tercih etmişlerdir. Belki de Türkiye’de en çok yerel dernek olan tek ilçe Gebze’dir. Oysa herkes kentlilik bilincinde, Gebzelilik sevdasında olabilse, Gebze daha da yaşanılır hale gelecektir. Gebze’nin trafik, güvenlik, sosyal alanlar, dinlenme alanlarına dayalı sorunları çözülmelidir. Her zaman olduğu gibi Gebze’yi ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtan Gebze Kolejine, yöneticilerine teşekkür ederim.”
Abbas Sır (Hedef Gazetesi);
“Şimdi anlatılandan sıkılmışsınızdır. Ben size bir hikaye anlatayım: Komutan askere diyor ki; bak karşıdan 100 tane düşman askeri geliyor. Ne yaparsın? Arkaya kaçarım diyor. Arkadan da 100 asker gelir? Sağa kaçarım.Sağdan da 100 asker geliyor?sola kaçarım. Soldan da 100 asker geliyor? Asker dayanamıyor; “komutanım bütün kıyamet benim başıma mı ?”
Bu örnekten hareketle Gebze’de çok yönlü sorunlar var ama Gebze İstanbul’u, İzmit’i, Türkiye’yi besliyor. Gebze’nin İL olması lazım. Bu da birilerinin işine gelmiyor. Ben yırtık çorabımla Gebze’ye geldiğimden bu güne kendimi kıyasladığımda Gebze’ye çok şey borçluyum. Elbette biz de yaptığımız çalışmalarla Gebze’ye değer katıyoruz. Ümit ediyorum ki Gebze gelecekte daha gelişmiş, daha yaşanılır olacaktır. Siz sevgili gençler de aldığınız bu kaliteli eğitimle Gebze’yi daha kaliteli noktalara taşıyacaksınız.”
Erol Polat(Darıca Gazetesi);
“Buradaki bütün gazeteci arkadaşlarla çalışma fırsatım oldu. Darıca-Çayırova-Gebze bir bütündür. Elbette Darıcanın da sorunları var. Gebze’de düne göre gelişiyor, dönüşüyor, büyüyor. Her büyümenin kendi içinde oluşturduğu sıkıntılar mevcut. Önemli olan insanın iyi yetişmesidir. Yaşadığı kentin sorunlarını kendi sorunları gibi kabul edip, mücadele etmesidir. Sadece sorunları dile getirmekte değil, çözüm noktasında da ortak olmalıyız. Kendimizi, aile üyelerimizi iyi yetiştirerek geleceğimizi daha mutlu kılabiliriz. Gebze Koleji gibi iyi bir kurumda eğitim görmenin avantajını Gebze’nin geleceğine taşıyacağınıza eminim. Sizlerle Gebze daha da yaşanılır olacaktır. Bunun için kendinizi iyi yetiştirmelisiniz.Bu konuda emek veren bütün öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Böylesine başarılı ve çağdaş bir kurumu Gebze’ye kazandırdıkları için yönetim kurluna da teşekkür ediyorum. Tabi okul yapmak yetmiyor. Okulların da iyi yönetilmesi, iyi insan yetiştirilmesi yaşadığımız kentler için önemli. Bu konuda Murat Hocamıza da çok teşekkür ediyoruz.
Murat Tosunoğlu(Kocaeli Gerçek Gazetesi);
“Bizler yaşları 70’e yakın olan yüzlerce milyarlık maaşla köşe yazarlığını saltanatlığa dönüştüren gazetecilerden değiliz. Bizler haber peşinde koşan, halkın içinde sorun dinleyen, alın terimizle evimize bir lokma ekmek götürmeye çalışan halkın gazetecileriyiz. Özel Gebze Koleji’nin böylesi anlamlı bir günde Gebze’nin geleceğine dair sorumluluk duyması önemlidir. Cumhuriyetçi,Atatürkçü bir okulda okuyan siz sevgili öğrenciler yarınlarımızda Mustafa Kemalce hizmet üretip, bizim başaramadıklarımızı siz başarmış olacaksınız. Gebze’nin geleceği sizler gibi iyi yetişmiş insanlarla daha iyi olacaktır. Bu konuda emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum.”
Programın bitiminde Yönetim Kurulu Üyesi Fatin Eyüboğlu panelistlere katılım belgesi takdim etti. Coşkulu alkışlarla panel sona erdi.