Özdilek

Güncel

Lastikte toplu sözleşme

Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Brisa, Pireli, Goodyear’da çalışan 4 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi başladı. Sendika eşit işe eşit ücrettin taviz vermek istemiyor. İşçilere hayat sigortası yaptırmak istiy

17 Ocak 2014 Saat: 16:50
Lastikte toplu sözleşme
Lastikte toplu sözleşme

Lastik-iş Sendikası’nın Brisa, Pirelli ve İzmit-Adapazarı fabrikalarında çalışan toplam 4 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Derbent Uygulama Oteli’nde başlayan görüşmelere üç fabrikanın işveren temsilcileri, Lastik-iş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, Kocaeli Şube Başkanı İsmail Kandaz, Adapazarı Şube Başkanı Suat Güzel ve iş yeri temsilcileri katıldı.

İŞVEREN MAKUL KARŞILAMADI

Görüşmeler başlamadan açıklama yapan Lastik-iş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, bu yıl ilk kez işçilere hayat sigortası yapılmasını sözleşmeye koymak istediklerini belirtti. Eşit işe eşit ücret nedeni ile görüşmelerin zor geçeceğini belirten Karacan, işverenin verilen taslağı makul karşılamadığını söyledi.

SENDİKA NE İSTEDİ?

Lastik-iş Sendikası’nın verdiği 59 maddelik sözleşme taslağında işçilerin maaşlarına ilk 6 ay yüzde yedi, ikinci 6 ay enflasyon, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan oranında zam istendi. Sosyal haklarda ise ilk yıl yüzde 15 ile yüzde 25 oranında zam isteyen sendika, talep ettiği hakları alması halinde işçilerin ücretlerine yüzde 12 oranında zam yapılmış olacak. İlk yapılacak zam ile işçilerin ücretlerinin brüt 5 bin 156 lira olması bekleniyor. Verilen sözleşme taslağında eşit işe eşit ücret ve bireysel emekliliğin korunması, ihbarın arttırılması, ek izin sürelerinin talep edilmesi, işçilere hayat sigortası yaptırılması gibi ek talepler yer alıyor.

NE YAZIK Kİ İŞÇİLER ÖLÜYOR

Özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilerimiz devam edecek diyen Karacan, “Bu toplu iş sözleşmesinde işçilerimize hayat sigortası yapılmasını istiyoruz. Çünkü fabrikalarda ne yazık ki işçilerimiz ölüyor. Onlar ölünce geride kalan ailelerine bir şey yapmamız lazım. Onun için hayat sigortasının sözleşmeye girmesini istiyoruz. Bu madde ilk defa sözleşmeye girecek. Biz de arkadaşımız öldüğünde işçilerin bir maaşını aileye veriyoruz”. Görüşmeler, önümüzdeki günlerde devam edecek.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat