Bilindiği üzere limited şirket ortaklarının kamu borçları ile ilgili düzenleme 6183 sayılı yasanın 35. Maddesinde yapılmıştır.
İlgili madde hükmü gereği, şirket varlıklarından tahsil edilemeyen veya edilemeyeceği anlaşılan kamu alacakları limited şirket ortaklarından hisseleri oranında tahsil edilebilecektir.
Yeni yapılan ve 30.06.2017 tarihine kadar başvurusu yapılacak yapılandırma yasasında bu konuda fırsat bir daha yaratılmıştır. (aynı düzenleme 6736 sayılı yasada da vardı)
Son yapılandırma yasası ile ilgili olarak yayınlanan 1 nolu genel tebliğde konuya ilişkin açıklamalar şöyledir.
“…7020 sayılı kanun hükümlerinden, 213 sayılı kanun ile 6183 sayılı kanunda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeni ile mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutar dikkate alınarak yararlanabileceklerdir.
01.06.1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanunu uyarınca mükellefle birlikte borcun ödenmesinden müştereken ve müteselsile sorumluluğu bulunanların da bu kanun hükmünden yararlanmaları mümkündür.
Asıl amme borçlusu ile birlikte borcun ödenmesinden birden fazla kişinin sorumlu olması halinde bu kişilerce kanun hükümlerinden farklı taksit seçenekleri seçilmek sureti ile yararlanılması mümkün bulunmaktadır…”
Görüldüğü üzere tebliğde konu açıkça belirtilmektedir. Limited şirket ortakları kamu borçlarından hisseleri oranında sorumlu olacağından yapılandırmadan da hissesi oranında yararlanabilecektir.
Örneğin A şahsı B ltd. Şti.nin %20 ortağıdır. Şirketin kendi kaynaklarından ödeyemediği 300.000,00 TL borcu olduğunu varsayalım. Ortak 300.000,00 %20’si =60.000,00 TL’ den sorumlu olduğundan ilgili vergi dairesine şahsen başvurarak 60.000,00 TL’ yi yapılandırıp ödeyerek şirketle borç ilişkisini kapatabilir.
Aynı durum müşterek ve müteselsile borçlu bulunanların da benzer şekilde yasadan yararlanması mümkündür.