Özdilek

Siyaset

Macar Cumhurbaşkanı’ndan Başkan Karaosmanoğlu’na Liyakat Nişanı

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt tarafından, Başkan Karaosmanoğlu’na Macaristan Devlet Liyakat Nişanı takdim edildi

 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt tarafından, Macaristan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı takdim edildi. Cumhurbaşkanı Schmitt, Ankara’da düzenlenen törende Türk-Macar kültürel ve ticari ilişkilerin kurularak, güçlendirilmesine sunduğu katkılar ve Thököly İmre’nin anı yerlerinin yaşatılmasında gösterdiği hassasiyet nedeniyle Macaristan halkının Başkan Karaosmanoğlu ile gurur duyduğunu söyledi.

 

MACAR BÜYÜKELÇİLİĞİNDE TÖREN

Ankara’daki Macaristan Büyükelçilik Konutu’nda düzenlenen törende, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere ülkemize gelen Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt tarafından, Başkan Karaosmanoğlu’na Macaristan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı(Sivil Bölümü) sunuldu. Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi İstvan Szabo ile eşi Natali Szabo’nun ev sahipliğinde Ankara Kavaklıdere’deki Macaristan Büyükelçilik Konutu’nda yapılan törende Başkan Karaosmanoğlu’na Özel Kalem Müdürü Arif Usta, Özel Kalem Müdür Yardımcısı İslam Yücel, Başkan Danışmanı Nermin Tol eşlik etti.

 

TÜRK-MACAR İLİŞKİLERİNE KATKI

Eşi Katalin Makray Schmitt ile 14-17 Kasım tarihleri arasında bir dizi programa katılmak için ülkemize gelen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de ziyaret edecek olan Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, Başkan Karaosmanoğlu’na Macar halkının şükranlarını iletti. Türk ve Macar gazeteciler tarafından takip edilen törende konuşan Büyükelçi Szabo, ‘’Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, Kocaeli’ndeki Macar hatıralarının muhafaza edilmesi ve Macaristan ile iş birliğinin geliştirilmesi için seçkin bir çaba gösterdi. Başkan Karaosmanoğlu’nun Macar-Türk ekonomik ve kültürel ilişkilerinin güçlendirilmesi ve Thököly Muhaceretinin Türkiye’deki anı yerlerinin yaşatılması için gösterdiği çabaların takdiri olarak Macaristan Dışişleri Bakanı Janos Martonyi’nin girişimi, Başbakan Viktor Orban’ın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı Pal Schmitt tarafından Macaristan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı(Sivil Bölümü) ile taltif edilmektedir’’ dedi.

 

DERİN DOSTLUK VE ORTAK KÜLTÜR

Cumhurbaşkanı Schmitt ile Büyükelçi Szabo ve eşleriyle törene katılan seçkin konukları selamlayarak sözlerine başlayan Başkan Karaosmanoğlu da, ‘’Dost ve kardeş Macaristan’ın Cumhurbaşkanı tarafından böylesine kıymetli bir madalyayı almaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyorum. Sizleri ülkemizde görmekten duyduğum sevinci tarif etmem mümkün değil. Ülkelerimiz ve uluslarımız arasındaki derin dostluk, ortak kültür ve dil bağları bulunmaktadır. Bu bağların ne denli köklü ve sağlam olduğuna tarih şahittir. Türk ve Macar halkları arasındaki dostluğun ve kardeşliğin ebediyete kadar sürmesini diliyorum’’ ifadesini kullandı.

 

MACAR HALKI SİZİNLE GURUR DUYUYOR

Başkan Karaosmanoğlu’nun Macarların ve Türklerin örnek gösterilecek iş birliğine sunduğu katkılar nedeniyle en büyük teşekkürü hak ettiğini, Macar halkının kendisiyle gurur duyduğunu ifade eden Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt, kendisine Macaristan Cumhuriyet Liyakat Nişanı’nı takdim etti. Törende ayrıca Kocaeli Kartepe Thököly İmre Macar Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal ile Prof. Dr. İsmail Parlatır’a da katkıları nedeniyle ödülleri verildi. Törenin ardından Başkan Karaosmanoğlu, Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt ile eşine, çeşitli hediyeler sundu. Macaristan Cumhurbaşkanı Schmitt, Büyükelçilik’te Başkan Karaosmanoğlu onuruna bir yemek verdi.

 

THÖKÖLY İMRE KİMDİR?

Yukarı Macaristan Beyi İmre Thököly ve eşi İlona Zrinyi Rakoczy, 1701 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na sığınmıştır. Vefatlarına kadar devam etmiş olmakla birlikte Türk halkının saygısını göstermede eksik etmediği İzmit ve yakınında bulunan Karatepe Köyü’ne bağlı ‘’Çiçek Tarlası’’nda sürgün hayatı yaşamışlardır. Macar hükümeti, 1906’da küllerini törenle Macaristan’a getirtmiştir.

 

ANI EVİ VE ANIT AÇILDI

Öte yandan ölümünün 300. yıl dönümü münasebetiyle 13 Eylül 2005 tarihinde Macaristan ve Türkiye arasında örnek gösterilecek iş birliğiyle Thököly İmre’nin anısına bir anıt dikildi. Ayrıca 2008 yılında Seka alanı içinde Thököly İmre Anı Evi açıldı ve bir sokağa adı verildi. Kocaeli ile Macaristan’ın Szekesfehervar kentleri arasında iş birliği protokolü imzalandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat