MMO Gebze Temsilcilik tarafından yapılan açıklamada vatandaşlar klima satın almadan önce yetkili satıcılara giderek keşif talep etmeleri konusunda uyarıldı. Temsilcilik Başkanı Çetin Temel "keşif sonucunda iki önemli konuya açıklık getirilir; birincisi klimanın en verimli şekilde çalışması için nereye monte edilmesi gerektiğinin belirlenmesidir ki mekanın şekli, duvar özellikleri gibi faktörler bu konuda sınırlayıcı olabilirler. İkincisi ise hangi kapasitedeki ürünün monte edileceğinin belirlenmesidir. Olması gerekenden daha düşük kapasitedeki bir klima sürekli çalışma ihtiyacı duyarak fazla elektrik sarf edecektir, daha yüksek kapasitedeki bir klima ise maliyetinin yüksek olmasının yanında, ortamı beklenenden kısa sürede istenen sıcaklığa getirmekle birlikte sıkılıkla dur-kalk yaparak kompresörün ömrünün azalmasına ve yine fazla elektrik sarfiyatına sebep olacaktır."
Temel, klimaların en çok elektrik sarfiyatını dur-kalk sırasında yaptıklarını belirttikten sonra klima tipi seçerken "inverter" diye tabir edilen, satın alma fiyatları yüksek olmasına rağmen enerji sarfiyatı düşük olan klimaların tercih edilmesinin vatandaşın faydasına olacağı konusunun altını çizdi.
Klima seçiminde bir diğer önemli parametrenin enerji verim oranı olduğuna dikkat çeken Temel, bu oran ne kadar yüksekse elektrik sarfiyatının o kadar düşük olacağını ve ürünlerin üzerine yapıştırılan etiketlerde ya da klima broşürlerinde bu bilginin yer aldığını belirtti.
Temel, klimaların kullanımı sırasında yapılan yanlışlara şu şekilde değindi: "havanın emilip üflendiği kısımların herhangi bir yabancı madde ile kapatılması durumunda klima performansı düşer, enerji sarfiyatı artar ve hatta kliman uzun vadede kalıcı hasar görebilir." Temel, klima çalışırken kapı ve pencerelerin açık tutulmasının da aynı sorunlara neden olacağını ekledi.
Yapılan açıklamada, müşteri giriş çıkışlarının yoğun olduğu, kapısı sürekli açık ya da otomatik kapılı mağaza veya iş yerlerinde dış kapı girişine hava perdesi konulmasının dışarıdan direkt ısı transferinin önüne geçeceği, dolayısıyla klimalara fazla yüklenilmesinin önüne geçilebileceği belirtildi.
Klimaların periyodik olarak -özellikle yaz sezonu başlarında- bakım ve kontrollerinin yaptırılmasını tavsiye edilen açıklamada, bu hizmetin klima servislerinden talep edilebileceğini belirttikten sonra klima içerisinde bulunan filtrelerin temizliğinin ise kullanma kılavuzlarında belirtilen şekilde bizzat kullanıcı tarafından kolaylıkla yapılabileceğini ekledi. Filtre temizliğinin yapılmamasının birtakım hastalıklara zemin hazırlayacağı konusunda da uyarıda bulundu.