Ekonomi

MARKA makina imalat sektörü araştırma raporu yayınlandı

MARKA tarafından hazırlanan Doğu Marmara 2014-2023 Bölge Planı ve Bölgesel Yenilik Stratejisi kapsamında bölgede öncü sektörlerin belirlenmesi ve ihtisaslaşma alanlarının tespit edilmesi üzerine detaylı çalışmalar yürütüyor.

19 Ocak 2017 Saat: 10:13
MARKA makina imalat sektörü araştırma raporu yayınlandı
MARKA makina imalat sektörü araştırma raporu yayınlandı

Bu çalışmaların sonucunda, bölgede öncü sektörlerden biri olarak tespit edilen Makine Sektörüne ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlandı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı toplantı salonunda Makina İmalat Sektörü Araştırma Raporu’nun tanıtımı yapıldı.

 

Toplantıya; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ziya Uludüz, Sakarya Makina İmalatçıları Birliği (SAMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turgay Çelik, Kocaeli Sanayi Odası Meslek Komite Başkanı Tunç Atıl, Kocaeli Sanayi Odası Meslek Komitesi’nden Tufan Katırcı, SAMİB Genel Sekreteri Ehliman Yazıcı, Kocaeli Makine İhtisas OSB Bölge Müdürü Yaşar Yalamanoğlu, Kaynarca OSB Müdürü Musa Altınsoy, Bolu Ticaret ve Sanayi odası Genel Sekreteri İsmail Gören Katıldı.

 

Raporun hazırlanış sürecine ve bölge için önemine değinen Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Mustafa AYHAN; “Sanayinin, kalkınmada itici güçlerden biri olduğu bölgemizde, bugün neredeyse tüm imalatın makinalarla gerçekleştiği düşünülürse makina sektörünün bölgemizin için oldukça ayrı bir konuma sahip olduğu görülmektedir. Bölgesel gelişmenin, kaynakların etkin kullanımı üzerine gerçekleşmesi gereğinden hareketle bölgede öne çıkan sektörlerin tespitine yönelik, MARKA tarafından iki önemli çalışma yapılmıştır. Doğu Marmara 2014-2023 Bölge Planı ve Bölgesel Yenilik Stratejisinde makina sektörü, öne çıkan sektörlerden biri olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmalar çerçevesinde öne çıkan sektörlerin alt kırılmları detayında sektör raporlarının hazırlanmasına karar verilmiştir. Bugüne kadar hazırlanan rapor serisinin 6.sı olan Makina Sektör Raporunda, sektörün geneli ve bölgemizde öne çıkan alt kırılmların dünya, Türkiye ve bölge özelindeki mevcut durumu analiz edilmiş, bugüne kadar MARKA olarak sektöre verdiğimiz destekler ortaya koyulmuş ve sektörün sorunlarını çözmeye yönelik bir eylem şablonu oluşturulmuştur” dedi.    

 

MARKA’dan Makina İmalat Sektörüne 17 Milyon TL Destek

AYHAN; “MARKA olarak bizler de kurulduğumuz günden bugüne, bölge için oldukça önemli olan makine imalat sektörünü birçok açıdan desteklemekteyiz. Bugüne kadar çıktığı Mali Destek Programlarında toplam bütçesi yaklaşık 35 Milyon TL olan 67 projeye yaklaşık 17 Milyon TL mali destek sağlamıştır. Sektörde yer alan firmaların ürettiği tüm yeniliklerin tanıtılması ve firmalar arası işbirliklerinin gelişmesinin amaçlandığı Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı SANTEK’i yıllardır destekliyoruz. Tüm bu desteklerin yanı sıra, dünya, ülke ve bölge ölçeğinde sektörün alt kırılımları detayında mevcut durumunu analiz eden, kapsamlı bir veri tabanı sunan ve sektörün rekabetçi yapısının güçlendirilmesi için eylem önerileri sunan bir sektör raporu hazırlanmıştır” açıklamasıyla MARKA’nın sektöre verdiği destek hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Türk İmalat Sanayi İhracatının %7’si, İstihdamının %10’u Makina İmalat Sektöründen

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de makina sektörü ülkenin gelişmesinde lokomotif sektörlerden biri haline gelmiştir. Türkiye’nin makina imalat sektörü ihracatında son 10 yılda ciddi bir artış olduğu görülmektedir. Dünya makina imalat sektörü ihracat değerlerine baktığımızda Türkiye 27. sırada yer almaktadır. Türkiye makine imalat sektörü ithalatında ise tüm dünyada 24. sırada yer almaktadır.

 

2016 yılında Türkiye imalat sanayi içinde makinanın ihracat payı 10.7 Milyar Dolar ile yaklaşık %7 civarındadır. TİM’in yürüttüğü Türkiye’nin 2023 İhracat Stratejisi çalışmasında, 2023 yılında yıllık ihracatın %20’sinin makina sektöründen olması hedeflenmektedir. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için, makina imalat sektöründe halihazırda güçlü bir konuma sahip olan Doğu Marmara Bölgesi, rekabetçi yapısını güçlendirmek adına elinden gelenin iyisini yapmaktadır.

 

Genç ve dinamik nüfus yapısı, bölgedeki mesleki eğitim kurumlarının zenginliği, makina ihtisas OSB’lerin ve Ar-Ge Merkezlerin varlığı sektörde bölgenin rekabet gücünü artıran en önemli unsurlardandır. 2015 Yılı verilerine göre bölgede makina imalat sektöründe 14.047 kişi çalışmakta olup, bu değer, Türkiye’deki toplam 139.862 kişilik imalat sanayi istihdamının %10’una karşılık gelmektedir. Bölgede makine sektörüyle ilgili üniversite ve meslek yüksekokullarında yaklaşık 18 bin öğrenci bulunmaktadır. Türkiye’de tescil edilmiş 4 Makina İhtisas OSB’den 3’ü Doğu Marmara’da (Kocaeli ve Sakarya) yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında olan ve sektörde faaliyet gösteren 6 firmanın Ar-Ge Merkezi yine bölgemizde (Kocaeli, Sakarya, Bolu) bulunmaktadır.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat