Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), 2018 yılı proje teklif çağrıları kapsamında bölgedeki kar amacı güden ve gütmeyen kuruluşların bölgesel gelişmeye ivme kazandıracak projeleri için toplamda 25.000.000 TL destek verecek.
MARKA’nın 2018 yılı mali destek programı, Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında kent kamuoyuyla paylaşıldı.
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut’un, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Hüseyin Gezer ve Volkan Yılmaz ile birlikte ev sahipliği yaptığı toplantıya; Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, Derince Kaymakamı Akın Yılmaz, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kadın Projelerinden Sorumlu Başkan Danışmanı Fazile Özkurt birim müdürleri, kurum yetkilileri ve işadamları yoğun katılım sağladı.Program, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. 2010 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın toplam destekleri hakkında bilgi veren Dr. Çöpoğlu, “MARKA, doğrudan finansman desteği kapsamında; 19 Mali Destek Programını, 6 Doğrudan Faaliyet Desteği Programını ve 6 Güdümlü Proje Desteğini hayata geçirmiştir. Toplamda 450 proje için yaklaşık 109 Milyon TL destek sağlamıştır. Eş finansman katkılarıyla birlikte Bölgemizde yaklaşık 194 Milyon TL tutarında bir yatırım gerçekleşmiştir. MARKA, ayrıca, 9 Teknik Destek Programını hayata geçirmiş ve 458 proje için 3,7 Milyon TL’nin üzerinde bir tutarı bölgenin hizmetine tahsis etmiştir. Bu yıl, kar amacı gütmeyen kurumlarımıza yönelik; İmalat Sanayiine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ve Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ile toplamda 14 milyon TL, kar amacı güden kurumlarımıza yönelik ise; Ulaşım Araç ve Sistemleri Değer Zincirlerinin Güçlendirilmesi Mali Destek Programı ve Turizm Mali Destek Programı ile toplamda 11 milyon TL destek sunacağız. Kar amacı güden ve gütmeyen kurumlarımızın fark yaratacak, yüksek katma değerli ürünler ve hizmetler geliştirecek projeleri için 2018 yılında faydalandıracağımız desteğin toplam tutarı ise 25 milyon TL’dir” ifadelerine yer verdi.
Başkan bulut: destekler kentimize hayırlı olsun
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut da konuşmasında, destekler dolayısıyla MARKA’ya teşekkür ederek, “Bildiğiniz üzere ekonomimiz ilk 9 ayda yüzde 7,9 gibi bir büyüme yakaladı. Diğer taraftan ihracatımız 157 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bu büyümenin ve ihracat artışının ana aktörü olan iş insanlarımızı tebrik ediyorum. Tabi bu süreçte kamu kurum ve kuruluşları tarafından sağlanan desteklerin, özellikle finansman boyutunda, önemli bir yeri bulunmaktadır. Doğu Marmara Kalkınma Ajansımız bu desteklerin sağlanması ve katma değer sağlayan işlerin hayata geçirilmesinde önemli çalışmalar yapmaktadır. 2017 yılında ekonomide yakalan büyüme ivmesinin 2018 yılında da artarak devam etmesi, özellikle ithal ürünlerin yerlileştirilmesi ve turizm alanında atağın yerelden başlaması önem arz etmektedir. Bu noktada hem KOBİ’lerimizin hem de meslek kuruluşlarımızın başvuru yapabileceği destek programlarının ilimiz ve bölgemiz adına hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan da konuşmasında, Kocaeli’nin özellikle turizmde çok büyük potansiyel taşıdığını ifade ederek, turizmle ilgili projeler yazılabileceğini ifade etti.
Marka 2018 yılı mali destek programları
Konuşmaların ardından MARKA Proje Uygulama Birim Başkanı Şevket Kırıcı, 2018 yılı mali destekleriyle ilgili bilgi verdi. Kırıcı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, yerel potansiyeli harekete geçirmek, proje ve faaliyetlere sağlanacak mali ve teknik destekler ile kurum ve kuruluşların proje üretme ve yönetme kapasitesini geliştirmek, Doğu Marmara TR42 Bölgesi’nin yatırım imkânlarını iç ve dış yatırımcılara tanıtmak suretiyle Bölge’nin, ulusal kalkınma planı ve programlarında öngörülen ilke ve politikalar çerçevesinde rekabet gücünü artırmak, ekonomik ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmek amacı ile 2014-2023 Bölge Planı kapsamında 2018 yılı için 4 ayrı Mali Destek Programı açıklamıştır.
Söz konusu programlara yapılacak proje başvuruları 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren alınmaya başlanılacak olup, başvuruların sistemde tamamlanması için son tarih 23 Mart 2018 saat 23.59 ve başvuruya ilişkin taahhütnamenin elden teslim edilmesi için son tarih 30 Mart 2018 saat 17.00 olarak belirlenmiştir.
İmalat Sanayine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı
Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik olarak hazırlanan bu programda; Doğu Marmara Bölgesi’nde imalat sanayiinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin geliştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılmasına yönelik projeler desteklenecektir.
Desteklerin Tutarı
Kimler Başvuru Yapabilir?
Meslek Yüksekokulları (MYO), Mesleki Eğitim Merkezleri (MEM), Mesleki ve Teknik Liseleri (MTL), OSB, Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi ve Ticaret Odaları başvuru yapabilir.
Başvuru Süreci ve Uygulama Yeri
Proje süresi asgari 12 ay azami 24 aydır.
Ulaşım Araç Sistemleri Değer Zincirlerinin Güçlendirilmesi Mali Destek Programı
Ulaşım araç ve sistemleri değer zincirinde yer alan işletmelerin; yenilikçi ekosistemlerle entegrasyonunu ve üretim süreçlerinde ve ürünlerinde ileri teknolojiye geçişini destekleyerek bölgemizin ulaşım araç ve sistemlerine yönelik üretim ve hizmet faaliyetlerinde değer zincirlerinin rekabet gücünün artırılması amaçlanmaktadır.
Desteklerin Tutarı
Kimler Başvuru Yapabilir
KOBİ statüsündeki işletmeler, Kar amacı güden kooperatif ve birlikler başvuru yapabilir.
Başvuru Süreci ve Uygulama Yeri
Proje süresi asgari 12 ay azami 24 aydır.
Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Mali Destek Programı
Bölgenin öne çıkan sektörlerinde, iş birliği ve ihtisaslaşma yoluyla yenilikçi üretim kapasitesini artırmaya yönelik çatı kurum ve kuruluşlar tarafından ortak kullanım amaçlı fiziki altyapıların oluşturulması ve/veya geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Desteklerin Tutarı
Kimler Başvuru Yapabilir
Odalar ve Borsalar, Organize Sanayi Bölgeleri, Üniversiteler, Kamuya ait Araştırma Merkezleri, Enstitüler, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisleri veya Teknoloji Transfer Merkezleri (Üniversitelerin ve/veya teknopark yönetici şirketlerin ortak olduğu bir özel hukuk tüzel kişisi (şirket) olarak faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ara yüzleri), Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Kuruluşları, Birlikler ve Kar Amacı Gütmeyen Kooperatifler başvuru yapabilir.
Başvuru Süreci ve Uygulama Yeri
Proje süresi asgari 18 ay azami 24 aydır.
Turizm Mali Destek Programı
“Turizm Mali Destek Programı”nın amacı, turizm sektöründe yüksek katma değerli hizmetlerin geliştirilmesine katkı sağlayarak bölgenin turizm gelirlerinden aldığı payın artırılmasıdır.
Desteklerin Tutarı
Kimler Başvuru Yapabilir
KOBİ statüsündeki işletmeler, Kar amacı güden kooperatif ve birlikler başvuru yapabilir.
Başvuru Süreci ve Uygulama Yeri
Proje süresi asgari 12 ay azami 24 aydır.”