Eğitim

Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi

Okulların açılma yüz yüze eğitim, ne de uzaktan eğitim uygulamalarına hazırlık yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nı (MEB) eleştiren Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

30 Eylül 2020 Saat: 20:50
Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi
Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi
Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi
Eğitim Sen Kocaeli: Haksız ve hukuksuz girişimlere sessiz kalmayacağız
Okulların açılma tarihinin önceden belli olmasına rağmen ne yüz yüze eğitim, ne de uzaktan eğitim uygulamalarına tam anlamıyla hazırlık yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nı (MEB) eleştiren Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. 
Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra CHP, HDP, EMEP, SYKP, DİSK ve KESK temsilcilerinin katıldığı eylemde konuşan Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Suphi Yıldırım, "MEB geçmişte defalarca yaptığı gibi yine emeğimizi yok saymakta, yasal haklarımızı keyfi uygulamalarla sınırlandırmaya çalışmaktadır" dedi.
Yeni eğitim öğretim yılının sadece eğitime ilişkin sorunlarla değil, aynı zamanda yeni hak gasplarıyla birlikte açıldığını belirten Yıldırım, "MEB Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin ek dersleri ile ilkokul ve ortaokullarda yapılacak canlı derslerle ilgili yayınlanan resmi yazılar üzerinden öğretmenlerin ek derslerine göz dikildiği, bir anlamda bir milyona yakın öğretmenin emeklerinden tasarruf yapılmak istendiği anlaşılmaktadır. MEB geçmişte defalarca yaptığı gibi yine emeğimizi yok saymakta, yasal haklarımızı keyfi uygulamalarla sınırlandırmaya çalışmaktadır. Eğitim Sen bu tür haksız ve hukuksuz girişimlere sessiz kalmayacak, emeğimizi ve haklarımızı korumak için bütün eğitim emekçileriyle birlikte sonuna kadar mücadele edecektir" dedi. 
"ÖĞRETMENİN EMEĞİNDEN TASARRUF YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ"
Kamu yöneticilerinin salgın koşullarında, yürürlükte olan mevzuatı emekçilerin lehine yorumlamak ve emekçilerin iş ve yaşam koşullarını geliştirmek durumunda olduğunu söyleyen Yıldırım, "Salgın koşullarında sosyal devletin görevi çalışanların haklarını gasp etmek değil, onları desteklemektir. Oysa MEB öğretmenlerin ek derslerinde kesinti yapmak için adeta kılı kırk yarmış ve kendince öğretmenlere ödenmesi gereken ek derslerden tasarruf etmeye çalışmıştır. Gerçekten tasarruf edilmek isteniyorsa eğitim emekçilerinin alın terinden, emeğinden ve haklarından değil yersiz yapılan ihalelerden vazgeçilmeli, patronlara ve özel okullara verilen teşvikler son bulmalıdır. Ülkenin kaynakları ‘garanti ödemeleri’ üzerinden kullanmadığımız köprüler, otoyollar üzerinden müteahhitlere, büyük patronlara aktarılırken, yıllardır büyük bir özveri ile çalışan öğretmenlerin emeklerinden tasarruf yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Telafi döneminde yapılan tüm derslere karşılık olarak ek ders ücreti ödemesi yapılmalıdır. Uzaktan eğitimde derse hazırlık ve planlama ücreti artırımlı olarak ödenmelidir" diye konuştu. 

"Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde harcadığı emek ve çaba dikkate alınarak ödenen ek ders ücretinin artırıma gidilmesi gerekirken, kesinti yapılmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz. Bu konuda hukuksal yollara başvurduğumuzu ve her tür demokratik hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz" diyen Yıldırım, taleplerini de şöyle sıraladı:

* MEB, acilen bütün tedbirleri alarak yüz yüze eğitime geçmelidir.
* Uzaktan eğitimle ilgili olarak yaşanan erişim sorunlarına acilen çözüm üretilmeli, öğrenci ve öğretmenlerin teknik ve donanım eksiklikleri derhal giderilmelidir.
* Öğretmenler, EBA dışında uzaktan eğitim için kullanılan canlı platformlara girmeye zorlanmamalıdır. Söz konusu canlı iletişim platformları ile bakanlık, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri anlaşma imzalanmalı, öğretmenler ve öğrenciler ancak söz konusu anlaşmadan sonra bu platformları kullanmalıdır.
* MEB Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü yazıları en kısa sürede geri çekilmeli, uzaktan eğitimde öğretmenlerin canlı derse hazırlık için çok daha fazla emek ve zaman harcadığı düşünüldüğünde, derse hazırlık ücretleri arttırımlı olarak ödenmelidir.
* Rehber öğretmenler kendi görevlerinin gerektirdiği iş ve işlemleri uzaktan da yapabildiklerinden ek ders için okula gelmek zorunda bırakılmamalıdır.
* Uzaktan eğitimde bütün öğretmenlerin maaş karşılığı girmek zorunda oldukları ders sayısı düşürülmeli ve eşitlenmelidir.
* Öğretmenleri mesai saatleri dışında ve hafta tatillerinde ders yapmaya zorlayan her türlü uygulamadan vazgeçilmelidir. 
Açıklamanın ardından bir süre İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştiren Eğitim Sen üyeleri, haklarını korumaya devam edeceklerini yineledi. 
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat