Futbol adamı Süleyman Seba’yı kaybettik. Cenazesine hemen her kulübün taraftarı katıldı. Efsane bir başkan idi.
. Şampiyonluklar, Kupaların kazanılması, mütevazı bir yaşam; ev, kulüp, stat arasında geçen bir ömür. 88 yılın sonunda, herkes için belki de hep anılacak bir yaşam öyküsü…
Bu kayıptan sonra bazı noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum. Biraz ironik sayılabilir ama Beşiktaş Jimnastik Kulübünün stadının ismi sırf para verdi diye mi Vodafone Arena oluyor? Bu soru da nereden çıktı diyenlerimiz olacaktır. Bu kadar muazzam bir tesis için reklamını sürdürülebilir bir halkla ilişkiler etkinliği için harcayan şirket tabii ki isminin orada olmasını isteyecektir.
Serbest piyasa ekonomisi sebebi ile kulüp ve şirket bir araya gelip stadın ismi konusunda anlaşmaya zaten vardılar ama burada küçük bir önerim var: Mithat ve İsmet Bey’ler paşa idiler. O halde en azından bu geleneğin devamı için Vodafone’un ardına bir “Pasha” ekini koysak diyorum. Böylelikle bu stadın paşalara layık bir alan olması tescillenmiş olur.
Ama sözleşme süresinin bitmesinden sonra yeni anlaşmalarla stadın ismi yeniden değişebilir. Bu defa “Turkcell Pasha” veya “Avea Pasha” olabilir. Hatta o zaman başka GSM şirketleri ortaya çıkarsa onlar da isimlerini vermede yarışabilirler.
Stadların isimlerinin değişmesi taraftarları etkiler mi sorusuna cevap aradım. Bulamadım. Taraftarlar maç sonuçlarına ve başarılara bakıyorlar.
Ben BJK ismini duyunca itiraf ediyorum, genelde hentbol ve BJK’nın hentboldaki başarılarını aklıma getiriyorum. Üstelik Beşiktaş’ın hentbol maçlarını oynadığı Süleyman Seba Spor Salonunu…
Beşiktaş ve Süleyman Seba derken Beşiktaş Spor kulübü ki, bu yanlış bir isimdir. Doğrusu “Beşiktaş Jimnastik Kulübü”dür. Bu yüzden Türkçede cimnastik diye tuşlara dokunursanız “c” harfi, “j” harfine dönüşüyor. Eğer “c” harfi ile yazmak isterseniz düzeltmeniz gerekiyor. Ama bu “j” harfi Beşiktaş’ta değişmiyor. Süleyman Seba’nın değişmediği, değişmeyeceği gibi…
Futbol insanları kolay yetişmiyor. Kıymetleri çoğu zaman anlaşılamıyor…
Aynı dönemin kıymetli insanları da bu yaz mevsiminde bu dünyadan göç ettiler. Alfredo Di Stéfano’yu da kaybettik. O da 88 yaşında vefat etti. Arjantin’in şampiyon olduğu 1978 Dünya Kupası sonrası Arjantin Futbol Federasyonu Başkanlığına seçilen Julio Grondona 82 yaşında kalp krizi sonucu vefat etti. Keza Fenerbahçe’nin başkanlarından Faruk Ilgaz’da bu dönemde göçtü gitti…
Bu insanlar kendi ülkelerinde uzun seneler futbola hizmet etmekle ömürlerini tamamladılar.
Süleyman Seba gönüllerin Beşiktaşlısı, “Beşiktaşlı Duruşu”nun simgesi… Allah rahmet eylesin!