Geçen gün o yolu yürümek zorunda kaldığımda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir uygulama nedeniyle çok şaşırdım: Bu Yürüyüş Yolu’nun her iki tarafındaki ağaçların gövdelerinin dipten itibaren 1,5-2 m kısmı ince bir çuval dokuma ile sıkıca sarılmış. Dipleri kazıldığından, köklerin bir kısmı kesilmiş ve kesilmeyenleri açıkta kurumaya bırakılmış .
Herhalde gövdeleri böyle sarılınca ağacın köküne verilen zararın etkisi azalıyor! Böyle ise, dünyada bu konuda uygulanan ilk ve en muhteşem (!) tedbir budur.
Bu işlem ağaç üşümesin diye yapılmış olmasın? Kökü zedelenen ağaç çok üşür de!
Aklıma şu da geldi: Ağaç gövdelerinin bu kısmı, dozer, kepçe gibi araçların, kürek, kazma gibi aletlerin teması sonucu yaralanmasın diye örtülmüş olmasın! Ama bu durumda sormazlar mı; bu ince çuval yapılı bez mi bu yaralamaya engel olacak? Üstelik bunu yaptıran her kimse ağacın kabuğunu zar gibi bir şey mi zannediyor? Savaş sırasında, makinalı tüfek kurşunlarından korunmak için tankın üstünü bezle örtmek gibi çok komik bir tedbir. Bunu düşündüğüm için kendimden utandım. Çünkü buna, o ağaçların üstüne tüneyip gelip geçenlerin üstüne “ eden!” kargalar bile güler.
Bir vatandaş olarak soruyorum; neden bu ise, Belediye bu çok komik sarma işlemi için halkın parasını, hangi bilgi ve mantığı esas alarak harcıyor?
Bu ağaçların kökleri, özellikle budama adı altında, dallarının yıllarca adeta doğranması sonucu azalmıştır. Bu yetmedi! Şimdi de yeni düzenleme adı altında, kalan köklerinde yapılan tahribata bakın!
Bu arada yol kenarlarını süsleyen birçok çalı ve ağaççık formunda bitki türü ortadan kaldırılmış.
Ben bu işten sorumlu birimin başında olsam geceleri uyuyamam.
Çünkü bu ağaçların devrilme olasılığı köklerinin tahribine bağlı olarak çok arttı. Bir kısmının devrilmesi için değil fırtına, rüzgar bile gerekmeyecek. Bir kısmı da kuruyacak.
Belediye, bir ağaç devrildiğinde önceden olduğu gibi, “bu doğal bir olaydır” diyerek işin işinden sıyrılamaz. Çünkü onları devrilme açısından daha da uygun duruma getiren kendisidir.
Kaynak: