CHP Millet Vekili Derici’den “Etki Ajanlığı” Yasası Açıklaması

15 Kasım 2024 Saat: 03:16
CHP Millet Vekili Derici’den “Etki Ajanlığı” Yasası Açıklaması
İktidar tarafından getirilen bir torba yasa teklifini görüşüyoruz. Uzun zamandır kamuoyunda ve tüm muhalefette büyük tepkiyle karşılanan etki ajanlığına ilişkin maddenin geri çekilmesini memnuniyetle karşılıyoruz

Haber: Net Medya Grup-İGFA/Özgen Sarıkaya

CHP MUĞLA MİLLET VEKİLİ SÜREYYA ÖNEŞ DERİCİ’DEN “ETKİ AJANLIĞI” YASASI HAKKINDA AÇIKLAMA

CHP Muğla Millet Vekili Derici torba yasasının mecliste görüşüldüğü oturumda yaptığı konuşmada yasanın tehlikelerini anlatarak Kanun Maddesinin geri çekilmesinden sonra yaptığı açıklama şunlara değindi.

Süreyya Öneş Derici (Muğla) –Mecliste Yaptığı Konuşmasında

 Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

İktidar tarafından getirilen bir torba yasa teklifini görüşüyoruz. Uzun zamandır kamuoyunda ve tüm muhalefette büyük tepkiyle karşılanan etki ajanlığına ilişkin maddenin geri çekilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte, bu konunun önemini vurgulamak ve tekrar benzer sakıncalarla önümüze gelmemesini sağlamak adına birkaç hususa ben de dikkatinizi çekeceğim.

    Sayın milletvekilleri, ülkemizde bildiğiniz üzere casusluk faaliyetlerine karşı koymak sadece Millî Istihbarat Teşkilatı Başkanlığının görev ve sorumluluk alanıdır. Aylardır konuşulan teklifte, teşkilatın, gelişen dünya düzeni ve değişen casusluk faaliyeti tanımı sebebiyle yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyduğu belirtilmişti. Casusluk faaliyetlerinin kapsamı, yöntemi, evet, zamanla değişmiştir ve yeni mücadele metotlarına ihtiyaç duyulması mümkündür. Eski usul casusluk faaliyetlerinin tespiti, takibi günler, haftalar, hatta aylar almakta, çok titiz bir çalışma neticesinde gereği yapılmaktaydı. Bugün hızlanan bu çağda, devletlerin, istihbarat kuruluşlarını güçlendirmek adına yeni tedbirlere ihtiyaç duyması bir ölçüde anlaşılabilir ancak -bu "ancak" çok önemli- ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeler -gerçekten ihtiyaç duyuluyorsa- demokratik hukuk devleti ilkelerine, Anayasa'ya uygun olmak, anayasal özgürlükleri riske atacak muğlak ifadeler içermemek zorundadır. Kişiler, bir gün vatansever, bir gün vatan haini olma riskiyle karşı karşıya olmamak zorundadır. Bakın, teklife "Devletin güvenliği ve devletin iç ve dış siyasal yararlarına aykırı hareket edenler" diye bir suç tanımı konulmak istendi; bu, şu demek: Herkes ama herkes sizin siyasal zarar olarak görme ihtimaliniz nedeniyle soruşturmaya tabi tutulabilir, casus damgası yiyebilir; kabul edilemez. Takdir edersiniz ki Anayasa'ya ve hukuk devleti ilkelerine sık sık uyulmayan bir ülkede, üstelik bu kadar muğlak ifadelerle önümüze getirilen bu tür yasa teklifleri demokrasiye inancı olan ve bu doğrultuda mücadele eden herkesin direnciyle karşı karşıya kalacaktır çünkü size güvenmiyoruz. Söylediğimiz şey çok net: Toplumsal muhalefeti sınırlamak amaçlı veya bu sonucu doğuracak her girişimde karşınızda bizi bulacaksınız.

    Bakın, Anayasa'ya aykırı, muğlak ifadeler içeren yasa teklifi getirirseniz ne olur? Suç tanımı ve cezası muğlak olduğunda toplumda hiç kimse kendini güvende hissetmez ve siz ülkenin en kritik önemi haiz kurumlarından biri olan İstihbarat Teşkilatını ve faaliyetlerini şaibeli hâle getirmiş olursunuz. Teşkilatı hem ulusal olarak hem uluslararası olarak tartışmalı hâle getirirsiniz ki bu, işin doğasında da yok, kurumun varoluş amacına da aykırı. Diğer taraftan, toplumun her ferdini, haklarını keyfî olarak kararlara açık hâle getirmiş olursunuz ki bunu zaten bildiğinizi varsayıyorum.

     Değerli milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin vatanına bağlı her evladı gibi hiçbirimiz yabancı servislerin veya güç odaklarının ülkemizde cirit atmasını, operasyon düzenlemesini veya aleyhimizde faaliyet yürütmesini istemeyiz. İsteriz ki güvenliğimizi sağlayan bu kurum demokratik yöntemlerle faaliyet göstersin, siyasetten uzak olsun, hukuk ilkelerine bağlı olarak milletin çıkarlarını korusun ve bunu temin etmenin tek yolu, yönümüzü otoriter yöntemlere değil, demokrasiye ve hukuk ilkelerine çevirmektir.

    Bakın, gerçekten, MİT Başkanlığının ihtiyaç duyduğu bir yasal düzenleme varsa burası yasa yaptığımız yer. İktidar kim olursa olsun yoruma ve keyfîyete izin vermeyecek şekilde bu Meclis çatısı altında gerek Adalet Komisyonunda gerekse benim de üyesi olduğum Güvenlik ve İstihbarat Komisyonunda artıları ve eksileriyle ele alınabilir ve tüm partilerin görüşleri çerçevesinde, milletin menfaatleri çerçevesinde değerlendirilebilir. (CHP sıralarından alkışlar) Burada hepimizin her zaman dayanması gereken en temel ilke demokrasi ve hukuk ilkeleridir. Türk milletini ve Türk devletini siyasi çizgilerde savrulmaktan alıkoyacak olan işte bu ilkeler ve Anayasa'yla güvence altına alınmış hak ve özgürlüklerdir.

Bu çerçevede, bir kez daha bu kürsüden Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olarak kalması için, bu ülkede herkesin özgürce konuşabilmesi için her mücadeleyi daima vereceğimizi vurguluyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

 

KANUN TEKLİFİNDEN ÇIKARTILAN “ETKİ AJANLIĞI” MADDESİNİN TEHLİKELERİNE İLİŞKİN CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ SÜREYYA ÖNEŞ DERİCİ’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Kanun Teklifine Karşı Muhalefetten Direnç

CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iktidarın sunduğu ve uzun süredir kamuoyunda tepki çeken “etki ajanlığı” maddesinin torba yasadan çıkarılmasını muhalefet olarak doğru bulduklarını, ancak iktidarın bir sonraki torba kanunda bu konuyu tekrar gündeme getirebileceğini vurguladı.  Derici, “toplumsal muhalefeti susturma sonucunu doğuracak bu tarz girişimlerin hukuk devleti ilkeleriyle ve anayasa ile çeliştiğine özellikle dikkat çekti.

Casuslukla Mücadelede Yasal Düzenleme Anayasaya Uygun Olmalı

Türkiye’de casusluk faaliyetleriyle mücadelenin Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) Başkanlığı bünyesinde yürütüldüğünü hatırlatan Öneş Derici, yasa teklifinde yer alması istenen muğlak ifadelerin hukuk ilkesi ile çeliştiğini belirtti. Derici, “Evet, casusluk faaliyetlerinin kapsamı zamanla değişmiş olabilir; ancak gerekli düzenlemeler demokratik hukuk devleti ilkeleriyle uyumlu olmalı, anayasal özgürlükleri tehdit etmemelidir” dedi.

"Her Vatandaş Casus Damgası Yiyebilir!"

Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, geri çekilen maddede geçen “Devletin iç ve dış siyasal yararlarına aykırı hareket edenler” ifadesinin, iktidarın muhalif gördüğü her vatandaşı suçlu durumuna düşürebileceğini söyledi. “Toplumsal muhalefeti sınırlamaya yönelik her girişimde karşınızda bizi bulacaksınız” diyerek bu maddenin demokratik haklar üzerindeki tehdidine dikkat çekti.

"MİT Tartışmalı Hale Gelir!"

Öneş Derici, bu tür muğlak düzenlemelerin MİT gibi kritik bir kurumun ulusal ve uluslararası arenada tartışmalı hale gelmesine yol açacağını belirtti. “Bu, MİT’in görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini engelleyebilir, güvenliğimiz için çalışan çok önemli bir kurumu siyasetin etkisine açık hale getirir” şeklinde konuştu.

“Hukuk Devletinden Taviz Vermeyeceğiz”

Son olarak, Meclis kürsüsünden Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti ilkelerine bağlı kalması gerektiğini ifade eden Öneş Derici, “Bu ülkenin her vatandaşının özgürce konuşabilmesi, kendini güvende hissedebilmesi için her türlü mücadeleyi vereceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat