Kocaeli Haberci spor ekibinden Adem Yiğit, Taner Kılıç, Ufuk Öğütveren, Soner Kılıç ve aktüel haberler sorumlusu Veysel Kavrayan sordu, Rafet Kırgız yanıtladı.
-Rafet Kırgız kimdir?
1955 istanbul doğumluyum. 6 yaşından beri İzmit'te yaşıyorum. Evliyim, 1 kızım ve 1 oğlum var. Ticaretle uğraşıyorum. Yaklaşık 30 yılımı amatör spora, profesyonel spora verdim. Sporun içinde yaşadım, çok şey kazandım spordan. Herşeyden önce büyük dostluklar kazandım. Spor evrensel bir dil. lisan bilmesek bile herkesle çok iyi anlaştık. Zaman zaman dostlarımızı kırmış olabiliriz ama bu en ufak kişisel menfatten değil, o günkü almış olduğumuz karardan dolayı olmuştur. Ama gerçekten mutluyum. Çoğu kardeşime de, arkadaşlarıma da imkanlarımı kullanarak faydalı olmaya çalıştım.
-KASKF kurulduğundan bu yana seçilmiş ikinci başkanısınız. Biraz başkanlık yaptığınız dönemden söz eder misiniz?
İdareciliğime Turgut Spor Kulübü'nde başladım. daha sonra Yenidoğan Spor'da görev yaptım. 89 yılında Muammer Hazer'in yönetimine girdim. o günkü şartlarda Muammer Hazer ile çalıştık ama uyuşmadık. şartlar tabi ki çok ağırdı, imkanlar çok kısıtlıydı. Ama kafa yapımız uyuşmadı. benle beraber yönetimde olan 5-6 arkadaş biz ayrıldık.
Muammer Hazer Paylaşımcı Değildi
-Ayrışmanızın sebebi neydi?
Muammer Hazer ile hala dostuz, hala görüşüyoruz. Ama Muammer Hazer kardeşimiz hep ben bilirim, hep ben yaparım dediği, paylaşımcı olmadığı için ayrıldık. O sene içimizden bir aday çıkardık ama olmadı, kazanamadık. 2 sene sonra tekrar grubumuz bir araya geldi. beni aday gösterdiler, çıktık, kazandık.
-Başkanlık döneminizde neler yaptınız, neleri yapamadınız?
Kocaeli, sporun gerçekten fabrikası, fışkıran bir toprak. Bizim ilk yaptığımız iş kategori sayısını çoğaltarak katılımı sağladık. Her yaş kategorisinde müsabaka sayısını arttırdık. özel turnuvalar değil de il karması oluşturduk. gençlerimizin önünü açmak için il dışlarında müsabakaya götürdük. Firmamız sponsor olarak liglerden sonra kadro oluşturduk ve 2 senede 26 sporcumuzu profesyonel yaptık. hepsi profosyonel ligte ekmek yedi. Bunların başında İbrahim Üzülmez geldi. Tabi kendi başarıları ama onları vitrine çıkardık. 90-91 yıllarında Kocaeli'de ilk halı saha turnuvasını ben başlattım. KASKF'nun yükü ağırdır. bahri siye bir kardeimiz vardı, sigortası yoktu. Sağolsun belediye başkanımızdan rica ettik onu işe soktu. Çünkü bütçemiz hiç yoktu. Şimdi ASKF'lerde bütçe oluşmaya başladı. Ben federasyonu iyi yere getirdiğime inanıyorum. Bunun karşılığı olarak Kocaelispor'da yönetici olduk. Altyapıda görev yaptım. Daha sonra Türkiye ASKF'na girdim.
Dönemimde tüm maçlara gittim, kulüpleri ziyaret ettim. Dönemimde 5 yada 6 takımı da profosyonel lige çıkardık. Elimden geldiği kadar her türlü imkanı sundum. Başardığıma inanıyorum. Türkiye'de Minikler Turnuvası yaptık. 78 tane takımı bir hafta konaklattık. En büyük mutluluğum budur.
Dönemimde meclis üyeliği teklif ettiler bana ben aday olmadım. Gönlümde bir siyasi parti var tabiki. Bir tek şartla kabul ettim meclis üyeliğini. Kontenjandan gösterirseniz aday olurum ve kazanırsa spor konusuyla iştigal ederim dedim.Kazandı nitekim. ben de spor tesislerinden ben sorumluydumç Bunun temellerini attık ama 99 yılında şanssız döneme denk geldik. Cezaevinin karşısındaki saha benim eserimdir. Orası çok farklı olacaktı ama deprem olunca çadırkent kuruldu. Yine Bağçeşme'deki yeri kazandırdım. İlyas Şeker'le beraber çok güzel bir mücadelemiz oldu. Elimden geldiği kadar spor için herşeyi yaptım. Çocuklarımın büyüdüğünü bile göremedim. çocuklarıma zaman ayıramadığıma çok üzülüyorum.
-Milli takım bölge antrenörlüğü ve lisans işlerini Kocaeli'ye gelişini sizin dönemizde başaramazmıydık...
Bu konuda çok mücadele ettik. Sefa Bey bize büyük destek verdi bu konuda. Her katkıyı vereceğim yeter ki bölgeyi buraya alın dedi. Nerede tıkandı; Biz Ankara'ya gittik. rahmetli İsmail Sarımert'te vardı aramızda. Çok baskı kurduk ve en sonunda bir tane bölge açılması için masaya oturduk. Bilecik, Bolu, Sakarya, Kocaeli'yi kapsayan bölge müdürlüğü bir yerde açılacak dediler. Biz Kocaeli'yi önerdik. Herşeyi sunduk. Ancak en büyük etken haritaydı. Sakaryalı Bakan'dan ziyade haritanın ağırlığı oldu. Coğrafi ağırlık nedeniyle Sakarya müdürlük Sakarya'da kuruldu. 2006-2008 döneminde KASKF başkanıyken de bölge antrenörü olarak Bülent Baturman'ı getirmiştik oraya. Bülent Hoca'nın Kocaelisporluluğu ağır bastığı için daha sonra istifa edip Kocaelispor antrenörü oldu.
-Lisansı burada yapılıyor ama aktarmalar halen orada...
Aktarmalar da yakın bir gelecekte olacak. Artık bilgisayar ortamında aktarmalar yapılıp mühürü basılabilecek. Belki her ilden değil ama Kocaeli bunu yapabilecek güçte. Bir talimata bakıyor. Bir seneyi bulmaz diye düşünüyorum.
-TFF, amatör sporun üzerinde yük. Bize hiç bir katkısı olmadığı gibi zararı var. Amatör spor TFF'den ayrılıp Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nebağlansa bunun bize asgari kulüplere 5 bin lira katkısı olacak. Bunun ayrılması mümkün mü? böyle bir çalışma hiç düşünüldü mü?
TFF eğer amatör futboldan elini çekerse Türkiye'de bir tane bile amatör müsabaka oynanmaz. O kadar iyi bir ağ varki şu anda, burda en büyükdesteği il temsilcilerinin vermesini istiyorum. Kentte çok kategori var. Bu gönüllü çalışmaları hiç bir Gençlik Spor İl Müdürlüğü yapamaz. Hala sahadaki personelin, hakemin, gözlemcinin, saha komiserinin parasını TFF veriyor. 5 bin müsabaka sadece Kocaeli'de oynanıyor ve inanılmaz şekilde TFF'nun katkısı var.
-Sahalar yeterli mi, çok maç oynatmak iyi mi, bugünkü şartlarda başkan olsaydınız amatöre ne gibi güzellikler katabilirdiniz? Ayrıca başkanlığınız döneminde pişman olduğunuz bir olay var mı?
Türkiye'de normal çimde gece maçı oynayan tek iliz biz. 99 yılından sonra İsmet Paşa'nın yanındaki stadı çime çevirerek gece maçı oynattık. ama gördük ki saha sayımız çok azdı ve çimde kış şartlarında haftada 2 maç oynayabiliyorsun. Bunun için suni çime yöneldik. iyi de oldu diye düşünüyorum. Süper lig konusuna gelince federasyon talimatlarında amatör ligler 14 takımdan fazla olamaz diye bir ibare var. Hem zaman hem de masraf olarak takım müsabaka sayının çoğalmasından kaynaklı bir sıkıntı var. Amatör takımların hiç birisinin standart geliri yok. böyle bir standart geliri olsa belki bu duruma düşmezler. 17 yaşa kadar emniyetin olmaması doğru mu diye sordunuz. bence doğru. Çünkü spor eğlence amaçlı oynanan bir oyundur. A takımlarda bile emniyetin olmaması lazım. Ama biz hazır değiliz. Antalya programı ise güzel bir fikir. Amacını açtı mı bilemiyorum. Katılamadım. Ama güzel bir düşünce. Oraya katılan insanların tatile değil de amatöre birşeyler vermek üzere gitttiğini bilmesi lazım. Bu konuda murat Aydın'ı kutluyorum. Kulüplere yardım konusuna gelirsek her kulübün ihtiyacı farklıydı. Sonrasında kulüpler hem yardım alıp hem dedikodu üretmeye başladılar. Malzeme yardımını kestiler en sonunda. KASKF binasından bahsettiniz, evet benm dönemimde olmuştu bu bina. Dönemimiz bittiği için yetiştiremedik. Daha farklı olacaktı. Ama bu mevcut yer de güzel oldu. Adaylık konusunda da Murat Aydın'ı aday ben yaptım. Birgün Murat Aydın, Turgut Ağcan'ı destekleyelim diyerek yanıma geldi. Sen olacaksın dedik ama çıkarttık. Gebzeli aday mı olur dediler ama çalışıyor çocuk, takdir ediyorum. İyi şeyler yatığına inanıyorum. hatası var mıdır, kesinlikle vardır ama hatalarını kendisi bulup düzeltmesi lazım.
Diğer taraftan KEV Tesislerinin en iyi şekilde değerlendirileceğini ve Kocaelispor'a büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Kocaelispor'un çok ciddi maddi bir gelire ihtiyacı var. Kocaelispor 1-2 yıl içinde gerekli düzlüğe çıkacaktır.