Tıkır tıkır işleyen mekanizmasını yavaş yavaş belli etmeden sinsice kemirdiler. Peki bunu nasıl yaptılar diye düşünürsek;ilk önce eğitim ile başladılar bu işe.
1950 lerde Türkiye'de kişi başı milli gelir 166 dolar civarındaydı.Fakat Türkiyede demokrasinin yaşaması için,orta doğu ülkelerine göre;gelecek için yapılmış umut verici uğraş eğitim alanındaydı,1923'te yeni kurulan ülkede osmanlıdan miras kalan eğitimsizlik %90 civarındaydı,fakat 1950 lere gelindiğinde bu oran %65 e düşmüştü buda ileriye dönük ciddi atılımlar yapılacağının göstergesiydi.
Son 20 yıldır,eğitim politikası,Adalet sistemi,Sorgulayıcı düşünme sistemi yok edilerek,ülke hasta yapılmıştır.Bu ülke kurulduğunda Selçuklu ve Türk beylikleri
döneminin kültürel yapısıyla kurulmuştur. Bunu düşünerek ülkemizi anlamalıyız.
Her dönem hükümetlerin getirip yarattığı zenginler vardır ama bu mevcut hükümet döneminin getirdiği ve yarattığı zenginler ülkemizde aşırı derecede gelir dağılımını bozdular.Ne yazıkki planlama ve eğitimimiz yok denecek kadar az seviyede bilinçli olarak tutuluyor.Buda ekonomimize olumsuz yansıyor. Bizim Ekonomide Dünyada ilk 10 a girebilmemiz için Dünyanın gerçek ihtiyaçlarını tespit edip ona göre üretim yapmamız gerekiyor yoksa bir anda ilk 10 girebilmek sadece bugün olduğu gibi laftan öteye gitmez.Aslında bu imkan elimizde vardı ne yazikki çok kötü bir şekilde kullanıldı,harcandı.
Mevcut hükümet 2023'te Dünya ekonomisinde ilk 10'a girmekten bahsediyordu tabi bunun yaptıkları soygun ve hatalarla imkansız olduğunu anladılar.İlk 10 a girmek zor bir durum ama imkansız
değil,buda bilim'e,arge'ye ve teknolojiye yatırım yaparak olur. Uzun vadede Türkiyenin yaşam standartları planlaması yaparak bu işin temelini atmalıyız.
İlk 10 ekonomiye bakacak olursak;
Sıra Ülke Milyon($)
1 ABD 25.350
2 ÇİN 19.920
3 JPNY 4.990
4 ALMN 4.300
5 HINDST 3.550
6 INGLTR 3.380
7 FRANSA 2.950
8 KANADA 2.300
9 İTALYA 2.060
10 BREZILYA 1.850
:
:
23 TÜRKİYE 695
Şuanda malesef ilk hayal olarak gözülmekte.
İlk 10 girebilmek için dünyada ihtiyaç
yaratmamız gerekiyor yani dünyada ki yaşayan halkların kitleler halinde fark etmedikleri ihtiyaçlarını giderebilecek ürünler üreterek bu gerçekleşir.
Son zamanlarda yerli otomobil üretimi gündemde ama böyle bir otomobil zaten dünyada fazlasıyla var.Yerli otomobil üretelim ama sadece bu yetmez, birkere tasarımını bizim yapmamız gerekir. İlk 10 girmemiz için Farklı otomotiv ve Zirai bölümlerde Dünyanın ihtiyaçlarını yakalamalıyız bu iki alanda düşününce çok boşluklar var.
Sonuç olarak; Elimizde bulunan doğal kaynakları teknoloji alanına çevirmeliyiz.Örnek verecek olursak cep telefonu yapalım,üretelim ama cep telefonunu üretmemizi sağlayan makinalarıda üretelim işte ozaman işte ozaman ülkemiz istikrarlı bir şekilde yönetildiğinde ilk 10'a girer.