Sağlık demek bana göre insanın var olma halidir.İnsanın her başarısı sağlıklı olmaktan geçiyor.Şöyle bir düşündüğümüzde bilim insanı dendiğinde ilk aklımıza gelen resim beyaz önlüklü sağlıkçılardır.
Sağlıkçılarla tanışmamız doğduğumuz anda başlar,hayatımızın ilk saniyelerinde onlar vardır. Hayattan vedalaştığımızdada yine onlar vardır yanımızda,hayatımızın başlangıcından sonuna kadar hep onlar vardır.
Hastaysanız eğer her hastaneye gittiğinizde içinize bir güven duygusu gelir,düzeleceğinizi düşünmeye başlarsınız.
Her koşulda hizmet vermeye çalışır onlar, trafik kazası yaptığınızda ilk aklımıza gelen kişilerdir. Her defansında olur olmadık yerde rahatsızlansansak bizi gelip kurtarmaları için dua ettiğimiz kişilerdir onlar. Her yanımıza geldiklerinde içimize bir rahatlık çöker.
Bunca fedakarlıklarına rağmen malesef emeklerinin karşılığını alamamalarının yanı sıra birde okadar hakarete maruz kalmaktadırlar.
Türkiyede şuanda bir doktorun maaşı 13.500 tl bir sağlık personelinin ise ortalama 8000 tl günümüzde 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 16000 tl civarı,Türkiyenin %80 i 16000 liranın çok daha altında maaş aldığına göre tablo çok vahim bir durumda.
Şimdi sağlık çalışanı evinimi geçindirsin, Kendinemi masraf yapsın yoksa çocuklarının ihtiyaçlarınımı karşılaşın? Kaldıki mesleğini geliştirmesi için kurslara gitmesi gerekir, kitaplar ve bazı materyaller alması gerekir,tabi bunların hepsi ayrı bir maliyet.
Sağlık bilimi öyle kolay gelişmiş bir bilim değildir.Bu bilimle uğraşan insanların ve onlara güvenen kişilerin bedeller ödeyerek geliştirdiği bir bilimdir. Bir matematik bilimide önemlidir tabiki Tarih bilimide yalnız Sağlık bilimi pratik uygulamada hepsinden ayrışır güçlü bir insan iradesi olmalıdır,İlk yıllardan buyana hertürlü kısıtlamalara maruz kalmasına rağmen yürekli hekimler sayesinde bugünlere gelebilmiştir. Döneminin sağlıkçılarının ve hekimlerinin insanlık için uğraşırken, Krallar yada hiyerarşilerin suçlamalarına kadar gitmiş hain bile denilmişlerdir heralde bukadar hizmet edipte suçlanan başka bir meslek yoktur. Sağlıkçılar her dönem ülkelerinin aydınlık yüzleri olmuşlardır.
Ne yazıkki şuandada mevcut hükümet mensupları, sağlıkçılarımıza dil uzatmaktadır.Bu çok acı bir durumdur. Bir devletin en önemli organıdır sağlıkçılar.Bir ordu düşünün orda sağlıkçılar olmasa orduyu yıkmak için düşmana gerek kalmaz zaten kendi kendine bir hastalık yayılırsa çöker.Bu durum her alanda aynıdır fizik sağlığından ruh sağlığına kadar.
İbn-i Sina, şuandaki hükümetin, sağlıkçılar hakkında söylediklerini duysa bunların hepsini sopayla kovalardı. Bukadar insanı sağlığına kavuşturmak için kaç bin yıllık mücadeleden gelindiğini, vücudun içindeki bir yarayı iyileştirmek için kaç tane insanın mücadele ettiğini bilmiyorlar heralde.Bir hastalığın teşhisini koymak öyle canın sıkıldıkça bakan değiştirmeye,bürokrat değiştirmeye benzemez efendi!
Kimler kendini feda etti sağlık bilimi için, hiç düşündülermi acaba bunları...