Özdilek

Güncel

Mobilyacılar Çin’den dünyaya yayılacak

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Kuzey Afrika’da kan kaybeden mobilyacılar, alternatif Pazar arıyor…

        Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olaylar nedeni ile bu ülkelere ihracatında yüzde 10’luk bir azalma yaşayan mobilya sektörü, Çin üzerinden dünyaya yayılmayı planlıyor.

 

Mısır ve Libya gibi Kuzey Afrika ve bazı Ortadoğu ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle bu ülkelere gerçekleştirdikleri ihracatında yüzde 10 azalma yaşayan Türk Mobilya sektörü, çareyi fuarlara katılarak, ürünlerini tüm dünyaya sunma ve bu sayede dünyanın farklı ülkelerineyayılmada buldu. 18 – 21 Mart 2011 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guangzhou kentinde düzenlenen CIFF 2011 Mobilya Fuarı’na katılan mobilya sektörü, bu yıl içerisinde Nijerya ve Rusya’da gerçekleştirecek mobilya fuarlarında da boy gösterecek.

 

“170 ülkeye ihracat yapıyoruz”

 

Fuara İstanbul İhracatçı Birlikleri’ni (İİB) temsilen katılan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, bu yıl 26’ncısı düzenlenen CIFF Mobilya Fuarı’na 13 Türk firmasının katıldığını belirterek, “CIFF Fuarı yetkililerinden geçen yıl olduğu gibi bu yıl da daha geniş bir alan talep ettik. Ancak yoğun talep nedeni ile olumsuz yanıt aldık. Türk firmaları fuara çok ilgili, ancak bize verilen alan çok kısıtlı” dedi. Dünyanın dört bir yanından mobilya üreticileri, ihracatçıları ve satın almacıların fuarda bir araya geldiğini söyleyen Abdullah Tever, “Mobilya sektör temsilcileri ile yaptığımız son toplantılarda Mısır ve Libya’da yaşanan olayların sektör ihracatına yüzde 10’luk bir daralma getirdiğini ifade ettiler. Bu sorun beraberinde alternatif pazar arayışlarını gündeme getirmiştir. Afrika’da ve Ortadoğu’da kriz var. Şu an 170 ülkeye ihracat yapan mobilya sektörü, uluslar arası fuarlara daha sık katılarak, alternatif pazar arayışına başladı” dedi.

 

Dünya mobilya sektörüne varlığımız hissettirdik

 

Dünyanın önde gelen mobilya firmalarının Çin’de düzenlenen CIFF 2011 Mobilya Fuarı’na katıldığını belirten Abdullah Tever, “Fransızlar, İtalyanlar ve İngilizler başta olmak üzere bütün büyük firmalar fuarda ürünlerini sergiliyor. CIFF 2011, dünyanın en büyük mobilya fuarı. Ve burada olmak sektörümüz için büyük bir şans. Dünyanın her köşesinden bu fuar için geliyorlar” dedi. Türk mobilya sektöründe 360 firmanın faaliyet gösterdiğini vurgulayan Abdullah Tever, sektörün ihracatının 1.3 milyar dolar olduğunu, bu rakamı 2023 yılında 6 milyar dolar seviyesine çıkarmak için çalıştıklarını ifade etti. Sadece Çin’in 28 milyar dolarlık mobilya ihracatı ile 125 milyar dolarlık dünya ihracatının yüzde 25’lik kısmına sahip olduğu söyleyen Abdullah Tever, “İkinci sırada 13 milyar dolarlık rakam ile Almanya ve İtalya yer alıyor. Türkiye dünya ihracatında 18’inci sırada bulunuyor” dedi. Fuarda daha geniş alana sahip oldukları zaman, dünya ihracat pazarından daha fazla pay alabileceklerini vurgulayan Abdullah Tever, “Çin’deki fuarda tüm dünyaya, bu sektör de bizim de olduğumuzu bir kez daha kanıtladık. Fuar sayesinde Çin üzerinden dünyaya açılmayı planlıyoruz” dedi.

 

Zam ihracatı etkiler

 

Ağaç, orman ürünleri sektörünün genel ihracat rakamlarını da değerlendiren Abdullah Tever, 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17’lik bir artış yakalayarak, 2 milyar 928 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Türkiye’deki genel ihracat artışının geçen yıl yüzde 11.2’de kaldığına dikkat çeken Abdullah Tever, “Rakamlar gösteriyor ki; ağaç ve orman sektörü Türkiye ihracatını bile geride bırakan bir gelişme yaşamaktadır. Ancak 2011 yılının ilk günlerinde devletin oduna yüzde 4.1 ila 8.62 oranlarında zam yapması, ihracat hedeflerimizi değiştirdi. Zam öncesi bu yıl için yüzde 20’lik bir ihracat artışı beklerken, zamlardan sonra bu oranın ne kadar olacağını kestirmemiz çok güç” dedi.

 

Odunun % 50’si dışarıdan karşılanıyor

 

Türkiye’deki odun miktarının sektörün ihtiyaçlarının ancak yüzde 60’ını karşıladığına dikkat çeken Abdullah Tever, geriye kalan kısmın Rusya ve Ukrayna’dan odun şeklinde; Şili, Arjantin, ABD, Kanada’dan ise talaş şeklinde ithal ederek karşıladıklarını vurguladı. Abdullah Tever, “Türkiye’de odun yetersizliği var. Krizler ve odun yetersizliği nedeniyle, eskiden 25 olan fabrika sayısı şimdilerde 15’e düştü. Ve bu tesisler yarı kapasiteli çalışıyorlar. Türkiye ihtiyaçlarının karşılanması için günde 40 bin ton oduna ihtiyaç var. Ülkemizde yıllık odun üretimi 7 - 8 milyon ton civarında, ama ihtiyacımız ise 15 milyon ton civarı. Dolayısıyla aradaki farkı yurtdışından karşılamak durumunda kalıyoruz. Avrupa’ya mal satamıyoruz, çünkü pahalıyız. Şu anda Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye ve Mısır gibi ülkelere satıyoruz” diye konuştu.

 

CIFF 2011 Mobilya Fuarı’nda aralarında Başterziler Mobilya, Doğtaş, Irak Plastik, İşbir Sünger Sanayi, Kilim Mobilya, Meltem Modüler Mobilya, Pim Proje, Serhat Mobilya, Teleset, Yaprak Orman Ürünleri, Yataş Yatak, Alfemo ve Yücel Büro’nun da yer aldığı 13 Türk firması kendileri için ayrılan 880 metrekarelik alanda ürünlerini sergilediler.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat