Bu soruya verilmesi gereken çeşitli cevaplar bulunabilir. Birincisi, yaygınlaşmadan ne anlıyor oluşumuzdur? İkincisi, kullanıcı sayısının artması yaygınlaşma işareti olabilir mi?
Motosikletin medyada yer alış biçimleri de yaygınlaşma konusunda fikir verebilir. Medyamız motorun güzellikleri, trafikteki rahatlamanın çekirdeği, müthiş çevreciliği, ucuz şekilde ve kolayca satın alınabilineceğini yazma yerine oluşan kazaları vermektedir. Bu bile aslında sevindirici olabilir! Nedeni, motosiklet var ki kazaları bile oluyor diyerek durumdan vazife çıkarabiliyoruz.
Motosikletin yaygınlaşması için bunu çocuklar düzeyine indirgemeliyiz. Hafta sonlarında bisikletle başlayan eğitimleri, sanki bisikletmiş gibi görünen 50 cc motorlarla sürdürebilmeliyiz. Her okula nasıl derslik yapılıyor, akıllı tahtalar getiriliyor, bilgisayarlarla eğitim verilmeye çalışılıyorsa, aynı yöntem motosiklet için kullanılabilir.
9 ve 10. yaşlardan itibaren kros özellikli çok küçük hacimli motorlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından satın alınarak okullara gönderilebilir. Okullardaki Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri TMF tarafından eğitilerek motosiklet kullanımını ve aynı zamanda motosiklet kullanmayı öğretmeyi öğrenirler. Başlangıçta gönüllü öğretmenler bu kurslara alınabilir.
Komik görülebilir ama her okulun bahçesi çoğu kez otopark olarak kullanıldığından rahatlıkla bu eğitimler okul bahçelerinde uygulanabilir. İki basketbol ve bir voleybol açık alanı olan, hatta eğer hentbol oynamak için bir sahası bulunan okul varsa bu alanın etrafı çeşitli koruma malzemeleri ile kaplanabilir. Eğitim alanlarını belirledikten sonra hafta sonları dershane öncesi, sabah erkenden bu eğitimler verilmeye başlanır.
Bunları yazarken spor eğitimi veren kurumların bazı görevleri yerine getirmesi gerektiğini bildirmek durumundayım. Lütfen programlarınıza motosikletle ilgili dersler koyunuz. Bunu yapan bir Üniversite’nin olduğunu biliyorum. Erciyes bu konuda öncülük yapmış durumda. Bu girişimin diğer Üniversitelerimizde de başlamasını bekliyorum. Üniversite öğrencilerinin motosiklet kullanıyor oluşu onların yaşam tarzlarını optimal düzeyde değiştirecektir. Spor eğitimi alanların motosiklet kullanımını öğrenmeleri yanında ileride meslek yaşamlarında öğretici olduklarında çok işe yarayacaktır.
Kuşkusuz motosikletin yaygınlaşmasında motosiklet kulüplerinin de aktiviteleri önemli olmaktadır. Ancak bu kulüplerimizin çoğu motosikleti kullananlarla faaliyet yapmaktadırlar. Bu kulüplerimiz aynı zamanda eğitim için TMF ya da ilgili şirketlerin varsa eğitim departmanları ile temasa geçmelidirler. İnanın motosiklet almayı ve kullanmayı isteyen o kadar çok arkadaşım var ki, iş motosiklet eğitiminde düğümleniyor. Nereden eğitim almalıyım diyenlere verebildiği adres birkaçı geçmiyor.
Motosiklet yaygınlaşır mı derken aklıma gelen ilk cümleler bunlar. Burada dikkat edilirse motosiklet üreticilerinden ya da markalardan henüz söz etmedim. O şirketlerin daha büyük bir misyona sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum. Üreticiler daha çok motosiklet satışlarının artmasını arzu edebilirler. Ama olaya dikkatle bakılırsa, öğrenmek isteyenlerin ihtiyaçları giderilirse şu anki motosiklet satışları ikiye katlanabilir. Buna verilebilecek en iyi prototip örnek CSS’nin eğitimleri ile beraber motor satışlarının artmış olması gösterilebilir mi acaba?