Muğla'nın Dalaman ilçesinde bulunan MOPAK Kağıt Fabrikası'nda artarda meydana gelen yangınla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nden yazılı açıklama yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, söz konusu firmanın Çevre İzin ve Lisans Belgesi'nin ipta
Muğla'nın Dalaman ilçesinde bulunan MOPAK Kağıt Fabrikası'nda artarda meydana gelen yangınla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nden yazılı açıklama yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, söz konusu firmanın Çevre İzin ve Lisans Belgesi'nin iptal edildiğini, İşletme Faaliyeti durdurulan işletmenin Büyükşehir tarafından mühürlendiğini bildirdi.
MUĞLA (İGFA) - Muğla'nın Dalaman ilçesindeki MOPAK kağıt fabrikasının plastik atık deposundaki yangın sonrasında çevre yerleşim yerlerine de duman ve keskin kokunun yayıldığı eleştirileri üzerine göreve davet çağrıları yapan vatandaşlara, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden sorumluluk alanlarıyla ilgili açıklama geldi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Dalaman'da MOPAK Kağıt Fabrikası'nda yaşanan ve rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangının aynı gece saatlerinde söndürülerek soğutma çalışmalarına başlandığını anımsattı. Ertesi gün öğle saatlerinde yine aynı fabrikadan gelen yangın ihbarı üzerine de söndürme ve soğutma çalışmalarının devam ettirildiğini kaydeden Büyükşehir Belediyesi, 100 dekarlık alanda, kağıt, plastik vb. kimyasal atıklar kontrolsüz ve düzensiz şekilde yer yer 3 ile 4 metrelik yığınlar halinde atıldığından itfaiye araçları bu alana girmekte zorlandığını ve iş makineleri yardımı ile yangına 24 saat kesintisiz müdahale edildiğini kaydetti.
Söz konusu kağıt fabrikasının 17 Haziran 2009 tarihinde Muğla İl Özel İdaresi, Sağlık İşleri Müdürlüğünce 1. sınıf gayri sıhhi müessese işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile ruhsatlandırıldığını, ayrıca Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında da 20 Şubat 2009 tarihinde düzenlenen A Grubu Emisyon İzin Belgesi'nin bulunduğuna dikkati çekilen açıklamada, fabrikanın Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler kapsamında bulunduğu ifade edildi.
LİSANSI İPTAL EDİLDİ, FAALİYETİ DURDURULDU VE MÜHÜRLENDİ…
İşletmenin Çevre Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan ÇED Yönetmeliği, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, Çevre ve İzin Lisan Yönetmeliği ve Çevre Denetim Yönetmeliği hükümlerine tabii bir işletme olduğunun altı çizilen açıklamada, yangınla birlikte yapılan denetimde tehlikeli ve tehlikesiz atıkların düzensiz, kontrolsüz ve birbirine karışık vaziyette biriktirildiğinin tespit edilmesi dolayısıyla izin ve lisans belgesi kapsamı dışında atık kabulü yapmasından ötürü işletmeye ait "Çevre İzin ve Lisans Belgesi" iptal edildiği, Büyükşehir Belediyesi'nce de İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği kapsamında "İşletme Faaliyeti" durdularak, mühürlendiği bildirildi.
Yangın sonrası hava kirliliğinin vatandaşlarımızın sağlığına etki edecek bir durum oluşturup oluşturmadığına yönelik kamuoyu bilgilendirme sorumluluğunun Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ait olduğu belirtildi.