Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Kasım ayı olağan meclis toplantısında Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe, KSMMMO üyelerine OHAL süreci ile ilgili bir sunumu izlediler.
Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (KSMMMO) Kasım Ayı meclis toplantısı KSMMMO Eğitim, Kültür ve Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen, Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe, KSMMMO yönetimi ve oda üyelerinin katıldığı meclis yoklama, açılış ve saygı duruşu ile başladı. Ardından kürsüye gelen KSMMMO Meclis Başkanı Okşin Beçet açılış konuşması gerçekleştirdi.
Biz Bu Kur Farkını Nerede Göstereceğiz
Meclisin gündem konuşması için kürsüye gelen KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen,” Ekim ayından bu yana baktığımızda ekonomide ki gelişmeler TL’nin değer kaybı açısından son derece olumsuz şekilde gelişti. Ekim ayının başlarından bugüne gelindiğinde Dolar’da yüzde 16’ya varan bir artış gözlemlenmektedir. Özel sektörün dış borcu 222 Milyar dolar. Yüzde 14’e varan bir ortalama artış var. 666 Milyar TL olan özel sektörün dış borcu bugüne geldiğimizde 776 milyar liraya çıkıyor. Yani 110 milyar TL kur farkı var. Bu kur farkını nerede göstereceğiz” dedi.
Vergi Yansıması 20 Milyar TL
Sözlerine devam eden Başkan Gökmen,” Ne yapacağız. Zarar göstereceğiz tabi. Bu kur farkının vergi yansıması 20 milyar TL. Dolar ile bizim işimiz yok derken bu rakamı gözden kaçırmamız gerekiyor. Demek ki bizim doların bizimle direk ilişkisi var. Haksız rekabeti konuşuyoruz. Son 10 yılda bizim müşteri alanımız içinde bulunan mükelleflerinde ki artış oranı yüzde 48 bizim meslektaşlarımızda ki artış ise yüzde 68. Böyle bir matematik sonucu olduğu zaman ve yeni alanlarda yaratamadığımız zaman bu aksi rekabet kaçınılmazdır. Bütün meslek grupları için bu kaçınılmazdır” dedi. Sözlerinin sonunda KSMMMO’nun İngilizce kursundan bahseden Gökmen,” Kocaeli SMMM Odası ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile üyelerimize ve stajyerlerimize yönelik İngilizce Kursu planlanmıştır. 21 Ocak’ta başlayacak kursumuza bütün üyelerimiz davet ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Yargıya Olan Güven Yüzde 3
Gökmen’in konuşmasının ardından Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe ve Avukat Filiz Aykan “ OHAL Sürecinde Uyulması Gereken Kurallar ve İşletmelerin Uyum Süreci” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda KSMMMO üyelerine Türkiye’de hukukun gidişatını anlatan Gökçe,” Diğer mesleklerde olduğu gibi bugün bizim mesleğimizde de durum hiç iç açıcı değil. Özellikle ihtiyaç fazlası hukuk fakültelerinin artması ile birlikte ve bu işin bir ticari amaç olarak görülmesi ile birlikte Türkiye’de ki özellikle yargıya olan güvenin yüzde 3’lerde olduğu bir ülkede tabi ki avukatların durumunun hiç iç açıcı olmaması normal. Yaklaşık 150-160 hukuk fakültesi var ama o sayıda öğretim üyesi yok. Bazen branşına göre 5 üniversiteye tek hoca düşüyor. Türkiye’de hukuk her zaman siyasetçiler tarafından ayak bağı olarak görünüyor” diye konuştu.
Her Yerde Hukuk 6 Yıl Bizde 4 Yıl
“Bugün sınav olmadan direk mesleğe geçilebilen tek meslek avukatlık” diyen Gökçe,” Dünya’da bu durumun başka örneği yok. Bulgaristan ve Romanya’da dahi hukuk eğitimi 6 yıl iken bizde 4 yıl. 4 yıllık bir eğitimden sonra 1 yıllık staj süresini tamamlayıp avukat oluyorsunuz. Barolar kanunen kurulmuş meslek örgütüdür. Aynı zamanda çok önemli bir STK’dır. Bize insan haklarını korumak ve hukukun üstünlüğünü korumak gibi görevler verilmiş. Her ne kadar son zamanlarda bu görev mahkemelerce engellenmiş olsa bile birçok kere biz bu hakkımızı kullanmaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Özel Güvenlik Vurgusu
Gökçe’den sonra konuşan Avukat Filiz Aykan,” KHK’lar ile en başta TSK olmak üzere bütün kamu kuruluşlarında FETÖ/PYD örgütü ile bağlantısı ve aidiyeti olan tüm kişiler hiçbir mahkeme kararı olmaksızın görevlerinden alındılar ve kurumları ile ilişkiler sona erdi. Bu işlemin şirketler hukuku ile ilgili bölümü ise bu şekilde görevden alınan hiç kimse bir özel güvenlik şirketi kurucusu ortağı olamaz. Bu durum emekli kişileri de kapsıyor” dedi.
İflas Erteleme ve OHAL
Aykan,” Bunun dışında KHK’lar ile ilgili en önemli maddelerden biri iflas ertelemedir. 25 Temmuz tarihli 669 sayılı kararname ile OHAL sürecinde iflas erteleme davasının açılamayacağı, OHAL ilanından önce iflas erteleme davalarının da OHAL devam ettiği sürece bekletileceği ve hiçbir şekilde karar verilemeyeceği veya herhangi bir tedbir kararı verilemeyeceği belirtilmiştir” dedi. Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe’nin sunumundan sonra 15 dakikalık bir ara verildi. Ara sürecinde üyeler Gökçe’nin yaptığı sunum ve KSMMMO’nun faaliyetleri hakkında değerlendirmeler yaptı. Aranın ardından KSMMMO yönetimi tarafından yönetim kurulu çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı.