Mühendisin Gücü Geleceğin Gücü vizyonu ile Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin gerçekleştirdiği “İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması”nın sonuç raporu tamamlandı. İSTANBUL (İGFA) - Makina Mühendisleri Odas
Mühendisin Gücü Geleceğin Gücü vizyonu ile Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin gerçekleştirdiği “İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması”nın sonuç raporu tamamlandı.
İSTANBUL (İGFA) - Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 30 bin üyesinin sorunlarını tespit etmek, bu konuda yapılması gereken çalışmalara işaret etmek için yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek üyelerinden gelen cevapları değerlendirdi.
882 kişinin katıldığı İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması ile, İstanbul’da yaşayan mühendis, mühendislik öğrencisi, emekli ve iş arayan mühendislerin iş, yaşam ve eğitim koşullarını incelemek, pandemi dolayısıyla yaşadıkları zorlukları belirlemek, bunları kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşmak amaçlandı.
Ülkemizin kalkınmasında, teknolojiyi yakalayıp çağın ilerisine taşımamızda ve her alanda ileri seviye bilgi ve birikime sahip olmamızda mühendislik mesleğinin önemi çok fazla. Daha yaşanabilir bir gelecek için mühendisliğin toplumsal ve mesleki düzeyde yetkin olması çok önemli. Bu sebeple mühendisliğin ve mühendislerin daha güçlü olabilmesi adına neler yapılabileceğinin değerlendirildiği araştırma, gelir, istihdam, motivasyon, eğitim, itibar, yetkinlik ve dayanışma olarak 7 ana adım üzerine kurgulandı.
MÜHENDİSLERİN GELİRLERİ ERİDİ
Ülkenin mevcut koşulları içinde emek süreçlerindeki değişime bağlı olarak mühendislerin mesleki ve sosyal alanda dönüşümler yaşandığına dikkati çekilen araştırmada, anketi dolduranların yüzde 13,13’ü meslekleriyle bağlantısı çok düşük ya da bağlantısız işlerde çalıştıkları, faal mühendislerin yaklaşık yüzde 85’inin gelir artışı, yüzde 14,6 olan enflasyonun altında kaldığı tespit edildi.
Ankete katılanların 8’de 1’i iş aradığını belirttiği gözlemlenirken, iş arayan mühendislerin pandemi sürecinde karşılaştıkları zorluklar artmış, yüzde 89’u iş arama sürecinin kötüleştiğini belirtmiştir. İş arayan mühendislerin yüzde 46,3’ü 1 yıl veya daha uzun süredir iş aradığı belirlendi.