Araştırmacı gazeteciliğin duayeni Uğur Mumcu, ölümünün 22. yıldönümünde İzmit’te, kendi adını taşıyan parkta anıldı. Anmaya katılan yüzlerce kişi, aynı anda Uğur Mumcu kitabı okudu.
24 Ocak 1993 tarihinde otomobiline kurulan bombalı tuzak sonucu hayata gözlerini yuman gazeteci ve hukukçu Uğur Mumcu, Kocaeli Barosu, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE) tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. Baro Başkanı Sertif Gökçe, KYÖD Başkanı Turgay Yılmaz ve KOGACE Başkanı Çetin Gürol’un ev sahipliği yaptığı programda CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan da hazır bulunurken, CHP, DSP, Anadolu Partisi, İP ve DP gibi siyasi partilerin yöneticileri de programa katıldı. Öte yandan birçok sivil toplum örgütü, demokratik kitle örgütü ve sendikaların temsilcileri de Uğur Mumcu Parkı’nda yer aldı.
ATATÜRK’ÜN İLKESİ
Etkinliği düzenleyen kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Sertif Gökçe, Mumcu’nun Atatürk’ün “Tam Bağımsız Türkiye” ideali için mücadele verdiğini, Türkiye’yi hedef alan kirli oyunların üzerine yılmadan, kalemini sakınmadan, korkusuzca gittiğini ifade etti. Gökçe, “Uğur Mumcu’nun bıkmadan usanmadan yazdığı, araştırarak ortaya koyduğu gerçekler ve bunlardan çıkartılması gereken dersler o gün dikkate alınsaydı, Türkiye bugün karanlık yapıların, haksızların hüküm sürdüğü bir ülke değil, gerçek anlamda demokratik, laik bir hukuk devleti olacaktı” dedi.
KATİLLERİ BULUNAMADI
Mumcu’nun katillerinin henüz yakalanamamış olmasına da dikkat çeken Gökçe, “Türkiye, tam 22 yıldır katilleri bulmamış olmanın ayıbı ile yaşıyor. Uğur Mumcu cinayeti, ülkemizde yaşanan binlerce faili meçhul cinayetten biri olarak kaldı. Ne yazık ki bu cinayetleri aydınlatmak birilerinin işine gelmedi. Oysaki faili meçhul cinayetlerin olduğu bir ülke asla ve asla bir hukuk devleti olamaz. Faili meçhul cinayetlerin olduğu bir ülkede toplumsal barış sağlanamaz. Faili meçhul cinayetlerin olduğu bir ülkede demokrasi kalıcı olamaz. Bu topraklarda insan haklarının, özgürlüklerin yeşermesi için tüm faili meçhul cinayetleri aydınlatmak, hukuksuzlukların önüne geçmek gereklidir” diye konuştu.
MUMCU KİTABI OKUNDU
Gökçe, konuşmasında, Diyarbakır Emniyet Müdürü iken faili meçhul bir suikast sonucu öldürülmüş polis müdürü Gaffar Okan’ı da anarken, “Yeter, bu cinayetleri aydınlatın” ifadesini kullandı. Gökçe’nin konuşmasının ardından Mumcu’nun BBC’de yayınlanan röportajından bir bölüm katılımcılara dinletildi. Daha sonra ise Mumcu’yu anmaya konuklara Mumcu’ya ait “Son Yazılar” adlı eser dağıtıldı. Katılımcılar, 5 dakika boyunca Mumcu’nun kitabını okudu. Son olarak Mumcu’nun büstüne karanfil konuldu.