Gallerius’un 30 Nisan 311 tarihinde Nicomedia’da (İzmit) okuduğu Hoşgörü Emirnamesi’nin 1703. yılı adına Sivil Toplum Merkezi’nde panel düzenlendi.
Gallerius’un 30 Nisan 311 tarihinde İzmit’ten dünyaya söylediği Hoşgörü Emirnamesi’nin 1703. yılı adına Sivil Toplum Merkezi’nde Prof. Dr. Niyazi Öktem ve Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross’un katılımcı olarak yer aldığı panelde Hoşgörü Emirnamesi’nin üzerine konuştu. Çekül Vakfı Kocaeli Temsilciliği, Nicomedia Akademi Derneği ve Bitinya Uygarlıkları Kültür ve Araştırma Derneği’nce organize edilen panelin moderatörlüğünü ise Çekül Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah üstlendi. Panele Amerika’dan Nicomedia Belgeselinin yönetmeni Nate Hovee de katılarak çektiği belgesel hakkında ki duygu ve düşüncelerini dile getirildi.
ÖZGÜR YAŞAMLARIN ÖNÜ AÇILDI
Okunan bu Emirnameye göre; başta Roma İmparatorluğu’nda yaşayanlar ve dünya insanları için inançları ve düşünceleri çerçevesinde özgürce yaşamalarının önü açılmış, inançları ve düşünceleri yüzünden insanların, vahşi hayvanların önünde parçalatılmayacağı, kılıçtan geçirilmeyeceği, gladyatörler önünde öldürülmeyeceği konumda kararlar alınmıştır.
KENTİNİZİN DEĞERİNİ BİLMELİSİNİZ
Belgeseli çekerken yaşadığı duyguları anlatan Nicomedia Belgesel yönetmeni, 24 yaşındaki Nate Hovee, “Burada olmaktan çok mutluyum. Belgeseli çekerken Numan Bey ile birlikte çalıştık. Belgeseli beraber hazırladık. Değerinin kesinlikle bilinmesi gereken bir kentte olduğunuzu söylemeliyim. Gördüğüm tarihi yerler beni çok heyecanlandırdı. Burada her türlü kalıntı var. Burada bir belgesel çekebildiğim için çok mutluyum ve bu bölgede daha çok şey olduğunu gördüm” diyerek İzmit’e tekrar gelmek istediğini söyledi. Nate Hovee‘nin konuşmasının ardından Nicomedia Belgeseli izlendi.
İNANILMAZ KÜLTÜR TABAKALAŞMASI
Kentin arkeolojik olarak çok fazla sorunu olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Ayşe Çalık Ross, “Burada 10 yıldır yüzey araştırması başkanlığı yapıyorum. Avrupa’dan Asya’ya baktığınız zaman dünyanın tek geçit noktasının burası olduğunu görüyorsunuz. Milattan önce 500 bin tarihlerine ait malzemeler bulduk. Afrika’daki malzemelerin Avrupa’ya geçişinin buradan olduğunu anlamış olduk. Burada inanılmaz bir kültür tabakalaşması var