İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet “İzmit ikinci Efes olabilecek potansiyele sahip” dedi
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Çukurbağ’da bulunan kazı alanıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Başkan Hürriyet, “Üzerine yoğun kafa yorduğumuz ama pandemi nedeniyle sekteye uğrayan bir konu. Bu kentin tarihi değerlerle ilgili daha fazla bilgilenmesi, halkın daha fazla sahip çıkması için projelerin hayata geçmesi gerekiyor” diye konuştu.
“BU ŞEHİR, DEĞERLİ MİRASLAR BARINDIRIYOR”
Hürriyet açıklamasında, “Sizlerle burada sahiplenilip desteklendiği takdirde Türkiye’nin ikinci Efes’i olabilecek bir bölgemizle, Çukurbağ Mahallesi’nde bulunan Çukurbağ Antik Kazı alanı hakkında konuşmak ve İzmit Belediyesi olarak neler yaptığımızı anlatmak için bir araya geldik. Bildiğiniz gibi üzerinde bulunduğumuz bu topraklar, Astakos’dan Nikomedia’ya, Roma’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve Cumhuriyet dönemine kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmakta ve bu nedenle oldukça değerli mirasları barındırmakta. Bizler de İzmit Belediyesi olarak yıllardan beri sanayi kenti olarak bilinen İzmit’imizi sanayinin yanı sıra çevreyi kollayan, turizmin de gelişmesini istiyoruz. Bildiğiniz gibi dünyada kültür turizmi hızla gelişmekte, turistlerin artık kültür turizmine yöneldikleri ve en çok döviz bırakan turist profilinin kültür turizmi olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
ROMA İMPARATORLUĞU’NUN BAŞKENTİ
İzmit Belediye BaşkanıHürriyet, “İstanbul’dan önce tam 46 yıl boyunca Büyük Roma İmparatorluğu’nun başkenti sıfatı ile dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Nikomedia, sanayi kenti dediğimiz İzmit’in, yani ayaklarımızın hemen altında yatıyor. Bu çok büyük bir zenginlik ve maalesef günümüzde İzmit’in bu kültürel mirası pek bilinmiyor. Yeni arkeolojik buluntular, kentin tarihinin aydınlatılmasında ve kültür turizmine kazandırılmasında büyük öneme sahip. 2001 yılından bu yana Çukurbağ Mahallesi’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin üzerinde yürütülen bilimsel çalışmalarda, alanın ve eserlerin dev bir imparatorluk saray kompleksinin parçaları olduğu ve Nikomedia’nın, Roma başkenti olduğu döneme yani Milattan sonra 3. ve 4. yüzyıla tarihlendiği ortaya çıkmıştır” diye konuştu.
“EN ÖNEMLİ ARKEOLOJİK YAPI”
Sözlerini sürdüren Başkan Fatma Kaplan Hürriyet, “Çukurbağ Kazı Alanı imparatorluk saray kompleksi kalıntıları, Nikomedia’nın, Roma başkenti mirasına dair bulunmuş en önemli arkeolojik yapı olduğunu gösteriyor. Anadolu’da şimdiye kadar bulunmuş bu döneme ait tek saray kompleksi olması ve Roma sanatında şimdiye kadar bulunan renkleri en iyi korunmuş mermer kabartmalarla ve heykellerle süslenmiş olması açısından akademik dünyada büyük bir sansasyon yaratmıştır. Bizler de burada, modern İzmit’in altında yatan arkeolojik potansiyele dikkat çekmeye çalışıyoruz.
Son yılların en çarpıcı arkeolojik buluntularından olan Çukurbağ Anıtı’nı dünya kültür mirasına kazandırmayı amaçlayan yeni bir proje kapsamında Çukurbağ’da ortaya çıkarılan dev heykellerin ve onlarca renkli mermer kabartmanın restorasyon ve sergileme hazırlık çalışmaları devam etmekte. Yine bu proje kapsamında Çukurbağ Mahallesi’ndeki arkeolojik sit alanının düzenlenerek Arkeopark olarak yeni araştırmalara ve turizme açılması için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kocaeli Arkeoloji Müzesi ve Okford Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Tuna Şare Ağtürk ve ekibi iş birliği içindedir” ifadelerini kullandı.
“GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR”
“Antik Roma’ya eşdeğer Nikomedia’nın potansiyelini ortaya çıkarmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili kurumlarıyla görüşmelerimizi devam ettiriyoruz” diyen Başkan Hürriyet, “Pandemiden önce Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, Oxford Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Tuna Şare Ağtürk ile birlikte Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Müzeler Dairesi Başkanı Bülent Gönültaş, Müzeler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dilek Karakuzu ile görüşme sağladık. İzmit’imizin zengin kültür mirasına sahip çıkmak adına biz de dünya tarihine yön verecek Çukurbağ Arkeoloji ve Arkeopark projesine destek vermeye talibiz” diye konuştu.
“TURİZME KAZANDIRMA HEDEFİMİZ VAR”
Başkan Hürriyet,“Bu arkeoloji ve Arkeopark projesinde Çukurbağ’da ortaya çıkarılan eserlerin sergiye hazır hale getirilmesi, Çukurbağ arkeolojik alanının düzenlenerek bir gezi güzergahının oluşturulması ve turizme kazandırılması hedefimiz var. İzmit Belediyesi olarak bu projenin, kentin tarihi dokusunu ön plana çıkarıldığı, kültür ve turizmin merkezi olan bir kent oluşturmak istiyoruz. Yasalar ve mevzuata uygun olduğu sürede İzmit Belediyesi olarak arkeolojik alan potansiyeli olan Çukurbağ Mahallesi’nde hazırlanacak olan projeler ve uygulama detaylarına maddi ve manevi destek vermek için çalışmalarımızı, girişimlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
“ÇALIŞMALARIMIZ HIZLA SÜRÜYOR”
“Tüm dünyada önemli antik kentler sıralamasına girebilecek potansiyeli olan Çukurbağ alanındaki çalışmaları desteklemek için de; vakıf kurma sürecindeki çalışmalarımız hızla devam ediyor” açıklamasını yapan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Örneği Aydın’da bulunan Afrodizyas Antik Kenti’ndeki kazıları desteklemek için Geyre Vakfı kurulmuş ve yapılan yardımlar, organizasyonlar, konserler gibi vakfın öncülüğünde yapılan etkinliklerle büyük bütçeler, destekler elde edilmiş ve halkın da desteği sağlanarak buradaki antik kentin kazı süreci desteklenmiş kültür turizmine kazandırılmıştır” diye konuştu.
“İZMİT, NEDEN İKİNCİ EFES OLMASIN?”
Başkan Hürriyet basın açıklamasının sonunda, “Özetle 3bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan, ama sanayi yoğunluğu ile Körfez’e sıkışmış bir şehrin antik dönem olgusundan yükselerek, kentin değerlerini, belleğini sahiplenerek, koruma bilincinin de yayılarak, kent halkının, 3 bin yıllık kültür ve inançlarına saygı duyarak Hoşgörü Kenti İzmit olarak geliştiği bir yaşam merkezine dönüşmesini sağlamak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. İzmit neden ikinci Efes olmasın? Bu potansiyel var. Biz kararlıyız, inançlıyız” dedi.