Nuh Çimento Fabrikası bir yeni yatırıma daha imza attı. Nuh Çimento, 23 milyon TL'lik yeni yatırımıyla kendi elektriğini kendisi üretmeye başladı.
Hereke'de bulunan fabrikaya yapılan yatırımla ilgili fabrikanın sosyal tesislerinde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Genel Müdür Hayrettin Şener ile Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Kayhan ile basın mensupları katıldı.
Nuh Çimento Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Şahinoğlu, yeni yatırımın ardından çok güzel bir açılış merasimi düzenleyeceklerini ancak bu merasim için 120 bin TL gibi bir masraf olacağı için, bu masrafı Uzunçiftlik Diş Hastanesi'ne bağışladıklarını ifade etti. Yeni yatırımla ilgili konuşan Şahinoğlu, şöyle konuştu: "Nuh Çimento'da 14 senedir görevdeyim ve 12 yıldır da yönetim kurulu başkanlığını yapıyorum. Çok önemli yatırımlarımız oldu. Bacalarımızda çıkan havaya atılan sıcak gazların derecesi 300 santigrat derece civarında. Bununla çeşitli yatırımlar yaptık. Bacadan havaya atılan sıcak gazların elektriğe dönüştürülmesini sağladık. Bu bacalarımızdan çıkan gazlarla 18 megavoltluk elektrik üretiyoruz. Bu yatırım için 23 milyon TL gibi bir yatırım yaptık. Saatte 18 megavolt elektrik üreteceğiz. Bizim fabrikamız saatte 55-60 megavolt elektrik kullanıyor. Biz fabrikamızda kömür, doğalgaz ve elektrik kullanıyoruz. Doğalgazı çok az kullanırız, onun yerine kömürü kullanırız"
Kömürün yerine geçecek doğalgazı enerji olarak kullanırlarsa para kazanamayacaklarını söyleyen Şahinoğlu, "Biz fabrikada senede 45 milyon dolar civarında elektrik parası öderiz. Bu tesis bize havaya attığımız sıcak gazlardan üreteceğimiz elektrikle bu seneden sonra 15 milyon elektrik tasarrufu yapacağız. 20 gün önce bu sistemi kullanmaya başladık şu an 7 buçuk megavolta çıktık. Şubat ortasında 18 megavolta ulaşacağız" dedi. Şahinoğlu, bacadan çıkan gazlarla ilgili olarak şunları söyledi: "Bir senenin iki ayını çıkarırsak bu sene 10 milyon TL tasarrufumuz olacak. Bu fabrikaya olan bir yarar. 18 megavaltlik bir elektrik üretmek için enerjiden havaya 76 bin ton karbondioksit çıkıyor. Biz bu enerjiyle bir yılda 76 bin ton karbondioksitin havaya gitmesini engellemiş oluyoruz. Bir senede çıkmayacak olan gazlarımız 3 buçuk milyon ağaç dikmeye bedel"
Yaklaşık 4-5 ay önce denizden tatlı su üretim istasyonlarını açtıklarını ifade eden Şahinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim yaptığımız sistemle bacalarından çıkan gazlardan 40 bin konuttun elektriği sağlanabiliyormuş. Bunun yanı sıra 4-5 ay önce ikinci bölümünü açtığımız denizden tatlı su üretme tesisi yaptık. Türkiye'de kullanılan damacana da kullanılan suyu üretiyoruz."
10 senede 580 milyon TL yatırım yaptıklarını söyleyen Şahinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Çevreye zararlı bir müessese olsa ben burada asla çalışmam. 37 senede gelinen noktayı biz bir buçuk senede yaptık. 12 milyon TL'ye torbalı filtre yaptık. Bacalarımızdan elektrik kesilse bile torbalı filtrelerden toz çıkması mümkün değil. 10 senede 580 milyon dolar yatırım yaptık."
Sanayicilere seslenen ve devletin sanayicilere yardım etmesini talep eden Şahinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Son yatırımla bizim bacalardan çevreye atılan ya da saçılan herhangi bir şey yok. Bacasından yüksek ısı çıkan tüm sanayicileri bu tip şeylere yönlendirmemiz lazım. Maddi imkanları kötüyse devletin kredi sağlaması gerekiyor. Cari açığın en büyük bedeli enerjiye verdiğimiz paradır."