İzmit Belediyesi tarafından Dünya Gıda Günü etkinlikleri çerçevesinde öğrencilere sağlıklı ve düzenli beslenmenin faydalı konulu konferans verildi.
İzmit Belediyesi tarafından Dünya Gıda Günü etkinlikleri çerçevesinde öğrencilere sağlıklı ve düzenli beslenmenin faydalı konulu konferans verildi. Yunus Emre Kültür Merkezi’ndeki eğitimi Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof.Dr. Mustafa Tayar verdi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansı İzmit Belediye Başkan Vekili İbrahim Bulut, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Osman Hasanoğlu, İzmit Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü Erhan Bağ, okul müdürleri, öğretmenler ve okul kantin işletmecileri de takip etti.
DÜZENSİZ BESLENME HASTAALRIN YAŞ ORTALAMASINI DÜŞÜRÜYOR
Orta okul öğrencilerine yönelik verilen eğitim konferansında konuşan Belediye Başkan Vekili İbrahim Bulut, düzensiz beslenmekten dolayı hastaların yaş ortalamasının düştüğünü belirterek” Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gazlı içeceklerin okullarda satışının yasaklanması sevindiricidir. Her insan sağlığına dikkat etmeli. Her insan gençken vücuduna dikkat etmeli. Çünkü o vücut da yaşlandığında insana bakar. Okul çağı, çocuklarımızın beslenme alışkanlıklarının geliştiği, ev dışında arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, fiziksel, zihinsel ve sosyal büyüme ve gelişmenin hızlandığı, yetişkinlikte sağlıklı olabilmenin temellerinin atıldığı önemli bir dönemdir. Yaşamın her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek temel koşuldur. Büyüme ve gelişmenin hızlandığı, öğrenme ve kavrama işlevlerinin önem kazandığı okul çağında beslenmenin önemi daha da artmaktadır ‘’dedi.
SÜT İÇİN
Prof. Dr. Tayar da’’Beslenme insanlığın en temel gereksinimlerinin başında gelmektedir. Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını derinleştirmekte ve güvenli gıda teminini zorlaştırmaktadır. Bütün gelişmiş ülkelerde, gıda konularında öngörülen temel ilke; tüketicinin sağlıklı ve nitelikli gıdalarla beslenerek sağlığının korunması ve gıda alımında aldatılmasının önlenmesidir. Sadece hayvansal gıdalardan sağlanabilen Besin öğelerinin yetersiz alımı, öğrenme yeteneğinde azalma, zihinsel gerilik, enfeksiyon hastalık riskinde artış, düşük çalışma kapasitesi, körlük ve prematüre ölümlere neden olarak büyüme, gelişme ve yaşam kalitesi açısından yarattığı kötü etkiler ile ulusların sosyal ve ekonomik potansiyelinde önemli kayıplar yaratmaktadır. Tavuk eti ve yumurtanın tüketilmesi belki insanlık tarihi kadar eskidir. Ancak tavukların kesilmesi ve tüketime hazır hale getirilmesi yöntemi uygarlığın ve kültürün gelişmesine paralel olarak değişim göstermiştir’’ şeklinde konuştu. Tayar, öğrencilere özellikle fast food yiyeceklerinden uzak durmalarını söyleyerek “ Süt ve süt ürünleri tüketmeye bakalım. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, her insanın her gün bir bardak süt tüketmesi gerekir. Özellikle ortaöğretim çağındaki öğrencilerin derslerinde verimli bir şekilde yararlanması için iyi beslenmesi gerekir. Sağlıklı bir yaşam için mutlaka besin değeri iyi olan yiyecekler alınmalıdır” dedi.
Konferans sonunda Belediye Başkan Vekili İbrahim Bulut, Prof. Dr. Mustafa Tayar’a çiçek vererek teşekkür etti.