Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Okul-piyasa işbirliğinde beklenenler

Bir meslek eğitimcisi olarak sürekli söylediğimiz bir söz vardır.

10 Temmuz 2017 Saat: 13:45

okullar ile piyasa ayrı telden çalıyor”. Gerçekten elektrik teknisyenliğinden mezun olan bir öğrenci elektrik prizini bile tamir edemiyor. Ticaret lisesi mezunu bir öğrenci (işletme fakültesi mezunu için de geçerli) işletme defterinin nasıl tutulacağını bilemiyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

 

                Tüm bu olumsuzlukları kaldırmaya yönelik olarak bazı köklü değişiklikler yapılması planlanıyor. Dünya gazetesinden Resul Kurt’ un haberine göre yapılması planlanan bazı değişiklikler şöyle.

 

                               Hafta Tatili Kanunu Kaldırılıyor.

 

                Üretim işletmelerinde hafta tatilinde çalışmak için Belediyelerden “Hafta Tatilinde Çalışma Ruhsatı” alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu durum hem mali yük, hem de gereksiz zaman kaybı, bu nedenlerle sanayi işletmelerinin uymak zorunda bulunduğu bu zorunluluk kaldırılıyor.

 

                               Üniversiteler Teknoloji Transfer Şirketleri Kurabilecek

 

                Okul – İşletmeler işbirliği çerçevesinde üniversiteler önceden izin almak koşuluyla sermaye şirketi statüsünde Teknoloji Transfer Şirketleri kurabilecekler. İş Kanunu çerçevesinde eleman istihdam edebilecektir. Tam veya yarı zamanlı kendi öğretim üyelerini bu şirketlerde çalıştırabilecekler. Bu şirketlerin ürettikleri teknolojiler şirketlere ticari anlayışla pazarlanabilecek.

 

                               Uygulamalı Eğitim Fen ve Mühendislik Bölümlerine de Geliyor

 

                Bu bölümlerde öğrenim gören öğrenciler son yılın bir yarı yılı özel sektör işletmelerde, Teknoparklarda, Ar-ge merkezlerinde uygulamalı eğitimi tamamlamaları zorunlu hale gelecek. Bu öğrencilere asgari ücretin net tutarının %35’ i ücret olarak ödenecek.

 

                Ayrıca temel bilimler mezunlarının yararlanacağı destek kapsamı da belirleniyor. Temel bilimler alanında lisans derecesinde ar-ge personeli istihdam eden teknoloji geliştirme bölgeleri firmalarının, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı iki yıl süre ile sanayi ve teknoloji bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

 

                Düşünülenler olumlu. Ancak uygulama tam olarak amaca hizmet edip etmediği önemli. Günümüzde bazı mesleki okullarda da staj uygulaması adı altında benzer uygulamalar yapılmaktadır. Gözlemlerimiz o ki öğrencilere staj yaptıkları yerlerde mesleki anlamda işlerin verilmediği amaç dışı değerlendirildiği görülmektedir. Umarız düşünülen pratik eğitimlerde de amacına yönelik çalışmalar yapılır.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Anılar20 Ekim 2024 Saat: 19:36
İnsanlar yetmiş yaşına girince bazı şeylerin değerini daha iyi anlıyor.
Ansızın gelebilirim!29 Eylül 2024 Saat: 18:29
Ne yazık ki, ülkede kaçak göçmen sorunu bütün hızıyla devam ediyor. Bir kısım insanlarımız da bunu bir fırsat olarak görmeye başlamış
Garip, garip işler8 Eylül 2024 Saat: 20:37
Demokrasinin var olduğu ülkelerde, anayasa ve ona uygun yasalar vardır.
İyimser değilim1 Eylül 2024 Saat: 21:47
Yaşadığımız bu ekonomik sıkıntılar aslında bağıra bağıra geldi.
Kendimizi kandırmak18 Ağustos 2024 Saat: 16:53
Kişiler veya firmalar olarak başarılı olup olmadığımızı, kendi durumumuza bakarak değerlendiriyoruz.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat