Efsane müdür Sakin Öner eğitimimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı
Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın aylık yemekli konferans programında Türkiye’nin en temel meselesi olan Eğitim Sistemimiz değerlendirildi.
Nitelik ve nicelik olarak katılımın yüksek olduğu bir toplantı olarak dikkat çekti. Toplantıya Türk Ocağı Başkanı Yücel Alpay Demir, Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı M. Kemal Cerrahoğlu, ADD Başkanı Orhan Özdemir, Afyonkarahisarlılar Derneği Başkanı Hayri Öztuncer, Çekül Vakfı Şube Başkanı Numan Gülşah, Türk Emekli Sen Şube Başkanı Ekrem Ertürk, Birleşik Emekliler Derneği Başkanı Alp Timincioğlu ve öğretim üyeleri Prof. Dr. Harun Demirkaya, Prof. Dr. Oğuz Özbay, Doç. Dr. Tekin Yeken, öğretmenler, Aydınlar Ocağı üyeleri ve gönül dostları katıldı.
Çeşitli siyasi partilerde yöneticilik yapmış ilimizin saygın isimlerinden Hayati Özzeren, Meral Uçarı, Dr. Serdar Kaman, Şanbaz Yıldız, Ersin Soykan, Recai Gönenç, Mustafa Arha, Nazmi Ertuğral, Muzaffer Şişmanoğlu, Ahmet Tağ, Nuray Savcı, Nazife Kandemir, Ali Koç da toplantıya katılanlar arasındaydı.
Programın açış konuşmasını yapan Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez eğitim sistemimizin gençlerimize temel bilgileri, değerlerimizi öğretmediğinden ve pratik bilgilerle hayata hazırlayamadığından yakındı.
“Eğitim sistemimiz çocuklarımıza, gençlerimize kendi dilini, dinini ve tarihini öğretemiyor. Kendi ana dilinde yani Türkçe okuduğunu anlama ve kendini anlatma becerisi yönünden
insanlarımız çok başarısız.
Dinimiz ve tarihimiz üzerine açılan saçma tartışmalar bu bilgisizliğin eseri. Bir kısım siyasetçinin halkın bu bilgisizliğini kullanmasıyla içinden çıkılmaz hale gelmekte.
Fen bilimleri ve matematik konusunda durum bundan da kötü.
Bunun haricinde hayatta işimize yarayacak neyi okullarda öğrenebiliyoruz?
Okullarımız on sene İngilizce okuyan öğrencilere İngilizce öğretemiyor. Deniz kenarındaki yerleşim yerlerinde bile yüzme öğretemiyoruz. İlk yardım bilenimiz neredeyse yok gibi. Kızlarımız okullarda yemek yapmayı, basit dikiş vb işleri, gençlerimiz en kolay tamir işlerini öğrenemiyor” dedi.
İstanbul’un büyük ve nitelikli liselerinde yaptığı yöneticilik görevleri sırasında “efsane müdür” olarak anılan Aydınlar Ocağı Genel Başkan Yardımcısı Sakin Öner yaptığı genel değerlendirmeden sonra çözüm önerilerini sundu.
Milli Eğitim konusunda en yetkin isimlerden biri olan Sakin Öner sistemde bu kadar çok sayıda ve içerikte değişimin hiçbir ülkede yapılmadığını, sistemde alelacele ve hazırlıksız yapılan değişikliklerin fayda yerine zarar verdiğini anlattı.
15 yıllık AKP iktidarı döneminde 6 Milli Eğitim Bakanlığı değişimi ve her bakanla birlikte yapılan köklü değişiklikler dikkat çekiyor. Bu dönemde ortaokuldan liselere geçiş sistemi 5 defa değişti.
Sadece 2017 yılında 176 ders müfredatı iktidarın ideolojisine göre değiştirildi. Cumhuriyet, Türklük, milliyetçilik, laiklik, çağdaşlık, Atatürk İlke ve İnkılapları” gibi kavramlar ders kitaplarından çıkarıldı.
Sakin Öner çözüm önerilerini de paylaştı:
“Öğretmenleriniz ne kadar iyiyse eğitim sisteminiz de o kadar iyi olur.” Öğretmen yetiştiren Anadolu Öğretmen Liseleri yeniden açılmalıdır.
Okul öncesi eğitim yaygınlaştırılmalı. 4+4+4 sistemi yerine ilkokul 5 yıl, ortaokul 3 yıl olarak yapılandırılmalıdır.
Yatılı Bölge Okulları ortaokul seviyesinde yeniden açılmalıdır.
Ortaokullar genel akademik öğretim, Mesleki ve teknik öğretim ve Mesleki eğitim olarak yeniden yapılandırılmalıdır.
Askeri Liselerin kapatılması yanlıştır, yeniden açılmalıdır.
Amacımız, insanımızı “bireysellik, girişimcilik, yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorgulayıcı akıl” gibi çağdaş niteliklere göre yetiştirmek olmalıdır. Bu esasen Atatürk’ün “fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirme hedefine ancak böyle bir eğitim anlayışıyla ulaşabileceğimizi gösterir.