Medical Park Gebze Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ekibi, öyküsü aynı hastalara başarılı iki ayrı operasyon yaptı
Öykü şöyle, 112 ile Medical Park Gebze Hastanesine getirilen Ali İkinci ve Hava Çukur Sakarya’da yaşıyorlar. Aynı semtte yaşamalarının dışında hastalık öyküleri de bir birine benziyor.
Ali İkinci 72 yaşında orman işlerinden emekli 4 çocuk, 20 de torun sahibi, Sakarya’da oğlu ve gelinleri ile bir arada yaşıyor. 10 gündür şiddetli karın şişkinliği şikayeti ile bir çok hastaneye ve sağlık kuruluşuna başvurdu fakat bir çözüm bulunamadı. Karın şişkinliği gün gittikçe artan ve nefes almakta zorluk çekmeye başlayan İkinci, son gittiği devlet hastanesinde yapılan tetkiklerde akciğere pıhtı atması nedeni ile Medical Park Gebze Hastanesine acil olarak sevk edildi. Aynı anlarda Hava Çukur’da benzer şikayetlerden dolayı Medical Park Gebze Hastanesine sevk edildi. 5 çocuk 10’da torun sahibi olan Çukur, Sakarya’da eşi ile birlikte yaşıyor. Son 1 haftadır şiddetini artıran, bacak şişliği nedeni ile gitmiş olduğu hiçbir hastanede müdahale edilemedi. 2 gün önce başlayan nefes darlığı nedeniyle yapılan tetkiklerinde Akciğer embolisi tespit edilince acilen Medical Park Gebze Hastanesine sevk edilen Çukur’da Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi tarafından hemen müdahaleye alındı.
Kalp ve Damar Cerrahisi Ekibi Başkanı Prof.Dr.Süha Küçükaksu önderliğinde toplanan hasta değerlendirme konseyinde, Op.Dr.Mert Dumantepe ve Op.Dr. Osman Fazlıoğulları ile birlikte ana akciğer atardamarı tıkanmasının ultrasonik kateter yollu tedavi ile açılmasına karar verildi.
Hastalar hakkında bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Mert Dumantepe;
Hastamız Ali İkinci, Akciğer Embolisi tanısı ile 112 Acil Servis ile hastanemize acil şartlarda getirildi. Geldiğinde çok ciddi solunum sıkıntısı içinde ve nefes alamıyor durumdaydı. Kanının oksijenlenme oranı %70-80 arasındaydı. Hastamızı hemen Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesine yatırdık ve Kalp Damar Cerrahisi Ekibi olarak değerlendirdik. Hastamızın bilgisayarlı akciğer tomografisinde her iki akciğer ana atardamarının pıhtı ile tıkalı olduğunu gördük. Ekokardiyografisinde ciddi sağ kalp yüklenme bulguları saptadık.
Ali beyin mevcut durumunu ve hastalığının ciddiyetini yakınları ile paylaştık ve Akciğer embolisinin “önlenebilir hastane ölümlerinin 1. sırasında olduğunu”, her yıl tüm dünyada yüzbinlerce hastanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini anlattık. Gerekli onamların alınmasını takiben, Ultrasonla Hızlandırılmış Kateterle Trombolitik tedavi (EKOS) için hastamızı hızlı bir şekilde anjiografi salonuna aldık. Ali bey’i uyutmadan, lokal anestezi altında, her iki kasık toplardamarından ultrason eşliğinde girişim yaptık ve sağ kalbin içinden geçerek her iki ana akciğer atardamarına ulaştık. Yaptığımız kontrol anjiografide her iki akciğer atardamarının totale yakın tıkalı olduğunu gördük. Akciğer atardamarlarını tıkayan pıhtının içine EKOS kateterlerini yerleştirdik ve hastamızı 24 saatlik kan sulandırıcı tedavi için yeniden yoğun bakıma aldık. Tedavinin 2. Saatinden itibaren hastamız Ali bey nefesinin rahatlamaya başladığını belirtti ve genel durumu düzeldi. Tedavinin 12 saatinde kanının oksijenlenme düzeyi %98’lere çıktı. Ertesi gün yapılan kontrol anjiyografide pıhtının tamamen temizlendiğini gördükten sonra kateterleri çektik ve Ali beyi servise aldık. 1 günlük takibin ardından medikal tedavisini düzenleyerek şifa ile taburcu edildi.
Diğer Hasta Hava hanımda aynı gün Ali bey’den 1 saat sonra ambulansla hastanemize getirildi. Geldiğinde nefes alamıyordu ve sağ bacağı diğer bacağının 3 katı kadar olmuştu. Tetkiklerini değerlendirdiğimizde Hava hanım’ın akciğer embolisine ek olarak bacak toplardamarında da pıhtı ile tıkanma olduğunu saptadık ve eşzamanlı olarak hem bacak hem de Akciğer embolisini tedavi etmeye karar verdik. Anjio salonunda yine lokal anestezi altında hem akciğer atardamarına hem de sağ bacak toplardamarına EKOS kateteri yerleştirdikten sonra 24 saatlik kan sulandırıcı tedavi için yoğun bakıma aldık. Tedavi bitiminde Hava hanımı hem akciğerleri hem de bacağı inanılmaz rahatlamıştı. Kateterlerinin çekilmesini takiben ilaç tedavisini düzenlenerek taburcu edildi.
İki hastamızda 1. Hafta kontrollerine gayet sağlıklı bir şekilde geldiler ve ilaç tedavilerini düzenli bir şekilde kullandıkça, umuyoruz ki ömür boyu bir daha hayatlarını tehdit eden bu derece riskli bir hastalıkla karşılaşmayacaklar.
Akciğer embolisinin geleneksel tedavisi ağızdan kullanılan “Coumadin” adı verilen kan sulandırıcı ilaçlardır. Kan sulandırıcı tedavi pıhtının yayılımını etkin bir şekilde engeller ancak pıhtı kitlesini eritici etkisi yoktur. Klasik tedavi yöntemi ile tedavi edilen hastaların çok büyük bir kısmında, mevcut kan pıhtısının erimemesi; Akciğer atardamarları içindeki pıhtının kalıcı olmasına, uzun dönemde kronik akciğer atardamarı hipertansiyonu gelişmesine ve kalıcı akciğer hastalığına yol açmaktadır.
Vücuttaki atardamar ve toplardamarların pıhtı ile tıkandığı durumlarda, yeni geliştirilen; ultrasonla hızlandırılmış kateterle trombolitik tedavi, uygun hasta grubunda ve tecrübeli merkezlerde etkin ve güvenli bir tedavi seçeneğidir. EKOS ultrasonik kateteri ile yapılan tedavi ile damar içindeki pıhtı aynen bir kesme şekerin sıcak suda eriyip yok olması gibi kan içerisinde eriyerek kaybolur ve damar açılarak akım tam olarak sağlanır. Tüm dünyada uzun yıllardır uygulanan ve ülkemizde de çok değerli kliniklerde uygulanmaya başlananan bu tedavi yöntemi ile Akciğer Embolisi tedavisinde ve pıhtı eritme teknolojisinde çığır açılmış bulunmaktadır. Açıklamada ,Medical Park Gebze Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği olarak Hastamız Ali beyi ve Havva Hanımı, dünyada kullanılan en modern tıkalı damarı açma yöntemlerinden birini kullanarak hayata döndürdüğümüz için çok mutluyuz.