İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural hizmet araçları alımıyla ilgili bugün gerçekleştirilen basın açıklamasında Cumhur İttifakı’nın korkusuna değinerek, “Esasında ellerindeki rant gittiği için rahatsız oluyorlar. Dedi
Özmural, Ellerindeki rant gittiği için rahatsızla
İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural hizmet araçları alımıyla ilgili bugün gerçekleştirilen basın açıklamasında Cumhur İttifakı’nın korkusuna değinerek, “Esasında ellerindeki rant gittiği için rahatsız oluyorlar. AKP’nin rant politikaları gün yüzüne çıkıyor” İfadelerini kullandı.
İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, araç kiralama yerine daha ekonomik olan satın alma işi ile ilgili yaptığı açıklamalarla Cumhur İttifakının rant politikalarının ortaya çıktığını belirtti. Özmural, “Göreve geldiğimizden beri kamu yararına yapılan uygulamalarda kamu araçlarının da bir hizmet aracı olduğunu ve kamunun malı olması gerektiğini savunuyoruz. İhale işleri tek başına bir risk yönetimidir. 3 yıl boyunca ihalelere verdiğimiz işlerde karşılaştıklarımıza bakınca birçok risk karşımıza çıkıyor. Bu risklerden bir tanesi enflasyon ortamında firmaların batması. Hele bu dönemde bu risk daha da yüksek.
“Ellerinden rant gittiği için rahatsız oluyorlar”
İkincisi firmaların sizin elinizi kolunuzu bağlayarak bir takım dayatmalara girmeleri. Bunlar hepimizi sıkıntıya sokuyor. Esasında bu iş Ak Parti’nin yıllar önce belediyeye soktuğu bir rant işidir. Esasında rahatsız olunan konu 55 milyon 200 milyon hikâyesi değildir. Bunun artık diğer belediyeler tarafından da sorgulanıyor olmasıdır. Ellerindeki rant gittiği için rahatsız oluyorlar.
“Burası ticarethane değil”
İçinde 4 bin 5 bin kamyon olan filolar var. Bunlar nasıl oluştu? Bunlar çok güçlü firmalar. Karşınıza fütursuzca gelebiliyorlar. Araçların arıza yapması durumu için söylüyorum: Ben makine mühendisiyim. Bir şeyin arıza giderleri toplamda yüzde 5 ila 10 arasını geçmez. Diyelim ki hesaplarımız yanlış oldu. Diyelim ki 2-3 yıl yerine 6 yıl ödeme çıktı. Şimdi diyorlar ki 3 yılı geçiyor. Arkadaşlar 6 sene olsa ne olur? Burası ticarethane değil ki. Burası kamuya hizmet eden bir yer.
“Bir tane makam aracı mı almışız?”
Dolayısıyla biz burada kar falan gütmüyoruz. Biz yılın sonunda ne kadar para kazandık diye bakmıyoruz. Yılsonunda biz hizmeti kime götürmüşüz, niçin bu masrafı yapmışa bakıyoruz ve vatandaş da buna bakıyor. Ona göre oy veriyor. Şimdi bu kadar araç niye artmış diyorlar. E 60-70 tane araç artmış da ne olmuş? Makam aracı mı almışız? İçinde bir tane bile makam aracı var mı? Bir tane konfora yönelik bir artış var mı? Yok. Hepsi kamu hizmetinde kullanılacak araçlar. Biz bu riski almak istemiyoruz. 2003’ten bu yana geçen sürede ihale kanunu 191 kere değişmiş. Belki üzerine de gelmiştir. Bu kadar ihale kanununun oynandığı bir yerde bu kadar belirsizliğin olduğu bir yerde neyi diretiyorsunuz?
“Rantın içinde olan belediyeleri herkes sorgulasın”
Hakikatten anlamakta zorluk çekiyorum. Takıldığınız nedir? Rant diyorsan rantı kaldırıyoruz. O firma bu firma diye ithamlar bir daha olmasın istiyoruz ki Devlet Malzeme Ofisi’nden alıyoruz, istihdam sağlıyoruz. Tüm belediyeler sorgulansın. Bu rantın içinde olan belediyeleri herkes bir sorgulasın. Cumhurbaşkanlığı diyor ki: İhaleyi yapmışsınız ama firmalar zararda, ek ödeme yapın. Yeni geldi daha. Şimdi alın size belirsizlik. Yarın öbür gün başka bir yazının gelmeyeceği garantisi mi var? Kimse bu belediyeye bu şekilde riske atamaz. Bunların vebali hepsinin üzerinde. Geçmiş dönemin hesabını veremiyorlar. Bir daha ikinci bir hatayı yapmaya başladılar.
“AKP’nin rant politikaları gün yüzüne çıkıyor”
Artık Ak Parti’nin bu tür talana yönelik rant politikaları gün yüzüne çıkıyor. Bu da bunlardan bir tanesi. Herkesin buna uyanması lazım. Havalimanında yaşananlar, karayollarında yaşananlar ortada. Tahmin yapamıyorsunuz diyorlar Dumlupınar Havalimanı Afyon, Uşak, Kütahya’nın tamamı her gün uçsa tamamını karşılamıyor. Şimdi bu hatayı yapanlara hesap sorulmuyor bize kar sağlayacağımız noktada hesap soruluyor. Bursa havalimanı çalışmaz, Eskişehir havalimanı çalışmaz, Dumlupınar havalimanı çalışmaz. Kimse bunların hesabını sormaz. Trilyonlar, milyonlar gider. Bir Karadeniz boyuna 5 tane havalimanını arka arkaya yaparsın hiçbirine uçuş yok doğru dürüst. Kocaeli kaçıncı defa açılıp kapanıyor belli değil. Yaptığınız o kadar masrafın hesabını kim ödüyor? Vatandaş ödüyor. Bu da bunlardan yalnızca bir tanesi.
“Kocaeli’deki diğer belediyeler de sorgulanmalı”
Hani dedikodu mekanizmaları dedim ya. Yapılan her ihalede A firmasına da verseniz B firmasına da verseniz bunlar konuşuluyor. Biz bunların önünü kapatacağız. 27 milyonluk ihale yapıldı diye konuşuluyor mu? Yapılmadı. Neden? Devletten yüzde 5 ila yüzde 7 arasında bir komisyon veriyorsunuz. Aynı sistem yine olacak. Devlet Malzeme Ofisi kimin? Devletin. Ben devletten aldığım paranın bir kısmını devlete veriyorum. O da güçlensin. Keşke tüm belediyeler bir araya gelse de ortak çözseler. Herkesin çöp aracı var, herkesin binek aracı var, herkesin iş makinesi var. Oturup bir araya gelseler Devlet Malzeme Ofisini daha da büyütseler ve bu rantın tamamı bitse. Bütün bunlara baktığınız zaman bu rant politikasının gün yüzüne çıkmış olması Kocaeli’deki diğer belediyelerin de sorgulanması açısından sıkıntı yaratan bir konudur. Diğer belediyeler sorgulanmasın diye bizim hizmet araçlarını almamızı 2 yıl önce de istemediler şimdi de istemiyorlar” ifadelerini kullandı.