Özdilek

Sağlık

Özürlüler İçin Toplantı Yaptılar

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile Marmara Belediyeler Birliği arasında imzalanan protokol gereği düzenlenen “Özürlülerin kentsel yaşama katılımında yerel yönetimlerin görevleri” konulu seminer İzmit Belediyesi Belsa, Meclis Salonu’nda gerçekleşti.

     İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Marmara Belediyeler Birliğine üye belediyelerin temsilcileri katıldı. Seminerde konuşmacı olarak, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’ndan Uzman Psikolog Canan Aktaş ile Şehir Planlama Uzmanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş yer aldı. Başkan Doğan yaptığı açılış konuşmasında; “Bizim için anlamı ve önemi büyük bir konuda yapılan bu toplantıya ev sahibi olduğumuz için mutlu oldum. Burada anlatılanlar sadece özürlüleri değil, hepimizi ilgilendiriyor. Türkiye’de özürlüler, arzu edilen konuma henüz gelemedi. Ama 10 yıl öncesine göre de büyük adımlar atıldığını gözlemliyoruz. Son dönemde özürlüleri yakından ilgilendirecek yasal düzenlemeler ve yönetmelikler sayesinde engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşamdaki yeri ve önemi belirginleşmeye başladı. Yerel yönetimlere bu konuda en büyük sorumluluk sahibi kurumlar haline geldi. İzmit Belediyesi engellilere yönelik çalışmalarımızı değerlendirirken tüm iyi niyetimize rağmen eksiklerimiz olduğunu görmekteyiz. Ancak, 2012 yılına kadar bu eksikleri tamamlayacağız. Her konuda iddialı olan belediyemiz bu konuda da iddialı ve örnek olmalıdır” şeklinde görüş ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Psikolog Canan Aktaş Şehir Planlama Uzmanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş de yaptıkları konuşmalarda, “Herkes mekandan bağımsız ve eşit olarak faydalanma hakkına sahiptir. Ulaşabilirlik, yaşamın tüm alanlarındaki hak ve hizmetlere ulaşabilmek ve bunlardan yararlanabilmek anlamına gelmektedir. Yaşamda herkes eğitim görme, çalışma, sağlık olanaklarından faydalanma, sportif faaliyetlere katılma ve eğlenme konularında aynı haklara sahiptir. Engelli kişi ev, iş, okul ve sosyal yaşamdaki diğer rollerini yerine getirebilmede özür türüne göre farklı derecelerde güçlükler yaşanmaktadır. Kısacası, bireyin toplumsal faaliyetleri yerine getirmesinde engel oluşturmayan özrü, toplumsal veya mekansal düzenlemelerdeki yetersizlikler ya da yanlışlıklar nedeniyle bir engel haline gelmektedir. Belediyelerin bu anlamdaki denetleyici rolü engellilerin daha kolay bir yaşam sürebilmesinin olmazsa olmaz koşuludur ” dediler.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat