Özdilek

Güncel

Pazarcılar, İzmit Meclisi’ni bastı!

İzmit Belediyesi’nin meclis toplantısında büyük gerilim yaşandı. Pazarcılar, işgaliye bedelinin belediyeye ödenmesi, miktarın da 500 TL’ye yükseltilmesi kararı nedeniyle belediye yönetimini alkışlar ve sloganlarla protesto etti.

7 Ocak 2015 Saat: 09:54
Pazarcılar, İzmit Meclisi’ni bastı!
Pazarcılar, İzmit Meclisi’ni bastı!

İzmit Belediyesi’nin ocak ayı olağan meclis oturumu yapıldı. Nevzat Doğan başkanlığındaki mecliste CHP’lilerin önergelerinin yazılı olarak yanıtlanması kararlaştırıldı. Bu arada yapılan denetim kuruluna ise seçimle Yusuf Sami Çınar, Engin Uztürk, Güzin Taştekin, Ersin Albayrak ve Ercan Umutlu seçildi.

 

PAZARCILARDAN TEPKİ

Öte yandan mecliste gergin anlar da yaşandı. Pazar yerlerindeki işgaliye bedelinin 100 TL’den 500 TL’ye yükseltilmesi ile ilgili madde sırasında büyük tepkiler yükseldi. CHP’li meclis üyeleri kararı kabul etmeyerek ret oyu kullandılar. Ancak madde AKP’li üyelerin oyları ile geçti. Bu sırada salonda bulunan bazı pazarcılar duruma tepki göstererek belediye yönetimini yuhaladılar.

 

CHP ŞERH KOYDU

Katı Atık Toplama tarifelerinin belirlenmesi ile ilgili teklif de plan ve bütçe komisyonuna gönderildi. Madde hakkında konuşan CHP’li Ersin Albayrak, “Osmanlı zamanında Ahilik Teşkilatı kurulmuştu. Cumhuriyet döneminde ise muhatap toplumunun kendisidir. Pazarcılar Odası’nın işlevi önemlidir. Bu maddeye oda ile ortak bir bağ sağlanmadığı için şerh koyduk” dedi.

 

ON DAKİKA ARA VERİLDİ

Bu konuşmanın ardından İzmit Belediye Başkanı Doğan kendi grubundan olanlara da söz hakkı vermeden oylama yapıldı. Madde oy çokluğu ile geçerken, meclisi izlemeye gelen pazarcılar alkışlarla kararı protesto etti. Bu durum karşısında İzmit Belediye Başkanı Doğan oturumuna 10 dakika ara verdi. Yaşanan tartışma arbede sonrasında zabıta ekipleri ile güvenlik güçleri ile pazarcılar karşı karşıya geldiler. 

 

CHP’LİLER TERK ETTİ

CHP’li grup başkan vekili Erhan Uysal ise, meclise verilen ara ve yaşananlar sonrasında oturuma katılmayacaklarını bildirdi. AKP’li Zekeriya Özak ise, “Burası milletin meclisidir ve halk adına seçilmiştir. Bu yapılan halka yapılan saygısızlıktır” dedi. Belediye başkanı Nevzat Doğan ise 5,5 yıldır dik bir duruş sergilediklerini söyledi.

 

“ODANIN RANTI BİTTİ”

Meclisin İzmit halkının oyları ile seçildiğini kaydeden Doğan, “Kanunlara göre oylama yapıldı. Yetimin hakkını yedirmeyiz. Bu duruma pabuç bırakmayız. Yıllarca Pazarcılar Odası’nın hukuksuzca aldığı rantı durdurulmuştur. Bir haksızlık önlenmiştir. Pazarcılarımızın devirleriyle ilgili kayıp olmayacaktır. Kendileri arasında devirlerde ücret alınmayacaktır” dedi.

 

“PAZARLARIN HER ŞEYİNİ BİZ KARŞILIYORUZ”

Ses çıkaranların rantları kaybedenler olduğunu da sözlerini ekleyen Başkan Doğan, “Gerçek pazarcının rahatsız olacağı bir durum bulunmuyor. İzmit Belediyesi’nin devir teslimlerde alacağı paraya ihtiyacı da yoktur. Pazarların bütün her şeyini biz karşılıyoruz. Bu tepkilerin gösterilmesi gayet doğaldır. Bu kadar ses çıkıyorsa bilin ki rantları kesilmiştir” dedi. 

 

“ŞİKAYETÇİ OLACAĞIZ”

Tepki göstermenin daha medenice olması gerektiğini söyleyen doğan, şöyle konuştu: “Normalde bu karara teşekkür edilmeliydi. Sivil toplum örgütleri üyelerinin menfaatlerine göre çalışmalı. Sorun kişisel menfaatlerin kesilmesidir. Bu tür gürültüleri çok gördük. Simit tezgahlarında da aynı şeyi yapmak istemişlerdi. Görevimizi yapmamın huzuru içindeyiz. Meclis oturumunu bozanlar hakkında şikayetçi olacağız” diye konuştu.

 

BALKAYA ADI VERİLECEK

Gündemin diğer maddelerinde ise Kocaelispor’un eski kalecilerinden merhum Ali Balkaya’nın adının bir park ya da spor tesisine verilmesi kararı alındı. Kadastro ekipleri ile birlikte görev yapmak üzere altı kişinin belirlenmesi yönünde meclis gündeminde yer alan madde Türlü İşler Komisyonuna, belediyeye devredilen 26 konutun İl Müftülüğüne tahsisi ise Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderildi.

 

KÖYLER DE ARTIK BİZİM

İmam evleri hakkında açıklama yapan Başkan Doğan, “Köyler mal arlıkları ile bize bağlandı. Kiralamaya tabi bütün mallar için bir bedel alınmalı. Sayıştay tarafından denetim yapılıyor. Bu zamana kadar imamlardan para alınmıyordu. Şimdi İzmit Belediyesi alıyor denilerek eleştiri yapıldı” diye konuştu.

 

EVLER MÜFTÜLÜĞE VERİLDİ

Evlerin ihalesiz verilemeyeceğini dile getiren Doğan, “Sembolik olarak ihaleye çıkarıldı. Sıfır ücretle veremiyoruz. Bu tartışmaların ortaya çıkması sonrasında değerlendirme yaptık. Evler İl Müftülüğü’ne tahsis edildi” ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhuriyet Parkı’ndaki cafenin 6 yıllığına kiraya verileceği belirtilirken, Ayazma Mahallesi’ndeki pazarın da Tepeköy’deki kapalı pazar yerine alınacağı bildirildi. Ayrıca 28 Haziran Mahallesi’ne bir gençlik merkezi, Mehmet Ali Paşa Mahallesi’ne de konak yapılacağı bildirildi.

 

İSTASYONUMUZ OLACAK

Öte yandan Gündoğdu Mahallesi’ndeki ‘Belediye Hizmet Alanı’ kullanımının ‘Bakım, Akaryakıt ve LPG İstasyonu’ olarak düzenlenmesine karar verildi. CHP tarafından şerh konulan madde üzerinde İzmit Belediye Başkanı Doğan açıklama yaptı. Doğan, “Belediyenin kaynaklarını artırmaya çalışıyoruz. İlk defa belediyemizin bir istasyonu olacak. Başarırsak biz çalıştıracağız. Yürütemedik o zaman kiralama veya satma olabilir” ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat