Özdilek

Sağlık

POSCO’YU İSTEMİYORUZ

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Çevre Platformundan ortak açıklama,

Dünyanın en büyük gemi saçı üreticilerinden Koreli Pasco Firması’nın Kartepe’de kurmayı düşündüğü Demir Çelik Fabrikasını’nın yöreye vereceği zararlar nedeniyle kurulmasını istemeyen Çevre Platformu, KYÖD’te bir toplantı düzenleyerek basın açıklaması yaptı

BU İLK DEĞİL

2009 Yılında Bir başka grubun aynı bölgeye Demir Çelik Fabrikası Kurmak için girişim başlatmış, bu girişime karşın ilimizin Sivil Toplum Örgütleri Kartepe Platformu adı altında örgütlenerek bu tesisin Kartepe’ye kurulmasını önlemişti. Şimdide aynı sivil toplum örgütleri bir platform oluşturarak Koreli Pasco’nun aynı bölgeye kurmak istediği demirçelik fabrikasını engellemeye çalışıyor. Çevreye vereceği zararlar ve yaşam alanlarının daraltılmamasını göz önüne alarak demir çelik fabrikasının Kartepe İlçesi’ne kurulmamasını isteyen Çevre Platformu, KYÖD’te bir basın toplantısı düzenleyerek, demir çelik tesislerinin bölgeye vereceği zararları dile getirdiler.

TANTA AÇIKLAMA YAPTI

Çevre Platformu’nun KYÖD’te düzenlediği ve KYÖD Başkanı Hakan Tanta’nın yaptığı açıklamada,”2009 yılında Uzunçiftlik’te kurulması öngörülen Demir Çelik tesislerine, çevre duyarlısı yurttaşlar, meslek odaları ve ilgili sivil toplum örgütleri gerekli duyarlılığı göstererek tepki göstermişlerdi. Bu kenti yönetenler, bu duyarlılığı ciddiye alarak böylesi bir tesisin yapılmaması için gerekli tavrı ortaya koymuşlar ve sonuçta demir çelik tesisinin yapılmayacağını kamuoyuna açıklamışlardı.

Bu gelişmelerin üzerinden henüz 2 yıl bile geçmeden, gazetelerden okuduğumuz ve çeşitli toplantılarda sözel olarak aldığımız bilgilerden; yine bir demir çelik tesisi, yer seçimi ve yapımı konusunda birtakım farklı yaklaşımlar ile yeniden gündeme getirilmeye çalışılmaktadır.

Öncelikle, bu haberlerin asılsız olmasını diliyoruz. Ve daha önce toplumun sesine kulak vererek kent yaşamına vereceği zarar nedeniyle bu fabrikanın kurulmasına izin vermeyen yerel yöneticilerimizin, bu tavırlarını devam ettirmelerini umuyoruz.

Kenti yönetme sorumluluğunu üstlenenler ile bölgesel anlamda işlev üstlenmiş kimi kurum ve kuruluşların, bu kentin geleceğini planlama ve gerekli yatırımları belirleme konusunda, kent yaşayanlarını yok sayan anlayışlarını sürdürmek gibi bir tavır içerisinde olmadıklarına inanmak istiyoruz.Çünkü böylesi bir anlayışın bu kentin geleceğini sürekli olarak risk altına alması karşısında bu kentin yaşayanlarının sabrı tükenecektir.Daha önceki açıklamalarımızda konuyu teknik olarak da ele almış ve şöyle anlatmıştık;

Demir-çelik sektörü, en çok enerji ve kaynak tüketen, kirletici unsurları en yüksek olan sektördür. Bu tür tesislerin çevresel etkilerinin sonuçları oldukça olumsuzdur.

  • Birincil etki havaya olmaktadır.Yoğun enerji kullanımı sonucunda açığa çıkan karbondioksit, üretim sırasında açığa çıkan Demiroksit, Karbondioksit, Karbonmonoksit, Nitrik asit gibi zehirli gazlar atmosfere verilecektir.Bu gazlardan kükürtoksitler ve azotoksitler yağışlarla asit yağmuru şeklinde yakın çevreye yağacak, toprağı ve suyu zehirleyecek ve uzunca bir süre asit kokusu net olarak çevresinde hissedilecektir.
  • Asit yağmurları hem tarım topraklarını olumsuz etkileyecek, hem de orada yetişen ürünlerin sağlıksız olmasına neden olacak; dolayısıyla bu durumdan tüm kent halkı olumsuz etkilenecektir.
  • Ayrıca yine bacada açığa çıkan partikül madde‘ler, soluduğumuz havaya salınacak ve hem Kartepe, hem de rüzgarlarla taşıdığı çok daha geniş bir alanda, yaşayan canlıların sağlığını tehdit edecektir.
  • Ayrıca açığa çıkacak olan bu tozların etrafa saçılması, trafik kazalarının artmasına sebep olacaktır.
  • Yine üretim sırasında oluşacak ses kirliliğinin boyutları psikolojik ve sosyolojik sorunları beraberinde getirecektir.
  • Depolama koşulları sağlanamazsa, üretim sonucunda ortaya çıkan yüksek miktardaki cürufun ve külün içerisinde bulunan ağır metaller toprağı ve yeraltı suyunu kirletecektir.
  • Ayrıca E-5 ve TEM otoyoluna gelecek araç yükü ve bundan kaynaklanacak hava kirliliği de faaliyetin çevresel etkilerini arttıracaktır.

Bir demir çelik fabrikasının herhangi bir bölgedeki faaliyeti; havayı, toprağı ve suyu kirleterek insan sağlığını önemli ölçüde tehdit etmektedir. Bu tür sektörlerin çevre ve insan sağlığı boyutundaki etkileri, uzun yıllar içerisinde kentimizin başka bölgelerinde görülmüştür. Bu nedenle, tecrübe edilmiş bir konuda yeniden denemeler yapılmamalıdır.

Kocaeli, çevresel kirleticiliği yüksek, doğaya ve tüm canlılara zarar veren sektörlerden korunmalıdır…”

Yeniden gündeme gelen ve yeri konusunda henüz kesin bilgi aktarılmayan demir-çelik sanayinin, olası yeri hakkındaki yorumlar ise, Kentin doğusunu işaret etmektedir. Korunması gereken doğal güzellikleri, turizm ve kültürel varlıkları, tarım alanlarıyla kentimiz, bir kez daha ağır sanayi için hedef seçilmiştir. Tartışılan tesis yerinin bir OSB içinde olması ise sahte bir avuntudur. Bu tesisin OSB içinde yer alması; havayı, suyu, toprağı kirletmeyeceği ve karayolu-denizyolu-demiryolu ulaşımlarına yük getirmeyeceği anlamına gelmemektedir.

Tüm bu nedenlerle, aşağıda imzaları bulunan, yaşanabilir Kocaeli için çalışan, bugün ve gelecek için hazırlanan planlara ve yatırımlara duyarlılıkla yaklaşan, biz çevre dostu kuruluşlar, kente dair yeni gelişmelerden kaygılı olduğumuzu belirtmeyi görev biliriz.

Mesleki ve yaşamsal sorumluluklarımız ile, üyelerimiz ve tüm kent yaşayanlarımıza karşı duyduğumuz sosyal sorumluluk gereği, böylesi gelişmelerin yakından takipçisi olduğumuzu ve her adımda yapılması gereken her türlü çalışmayı yapacağımızı kamuoyuna bildiririz.

İlgili yerel yöneticilerimiz ile görüşülerek, bu konuda somut bilgi almak ve hassasiyetlerimizi duyurmak üzere gerekli çalışmaları başlatacak ve tüm somut gelişmeleri Kocaeli Kamuoyu ile paylaşacağız.

Herkes bilmelidir ki, İzmit’in doğusunda ikinci Dilovası’nın kurulmasına bu kentin tahammülü yoktur. Artık, hızla daralan yaşam alanlarımızın yok edilmesine göz yummayacağız.

Kocaeli’nin tarım alanlarının, ormanlarının, Körfez’in ve kıyılarının; yol yapımı, liman inşaatı, denize dolgu yapılması, OSB ler veya tekil sınai yatırımları için cazip alan yaratılması gibi akla ve bilime ters yaklaşımlarla, insan ve doğa yaşamını riske atan çevre katliamlarına son verilmelidir.

 

Kent yaşayanları olarak;

  • Nefes almak istiyor, sürdürülebilir bir yaşam hedefliyoruz.
  • Yer altı ve yer üstündeki doğal yaşam kaynaklarımıza, doğal çevremize sahip çıkıyoruz.
  • Doğal kaynaklarımızın, her ne ad altında olursa olsun yağmalanmasına, yok edilmesine Hayır diyoruz.

Ve tüm Kocaelileri çevresel duyarlılıklarını arttırmaya, yaşam haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.”denildi.

BÜYÜK KATILIM

Çevre Platformu’nun düzenlediği basın açıklamasına EKOSEDER, Hereke Çevre Derneği adına Hayri Altunok, İZEYAP, KASK adına Aydın Beyaz, Kocaeli Çevre İnisiyatifi adına Oktay Karaman, Kocaeli Kültür Kolektifi, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği adına Başkan Hakan Tanta ve Fatma Büyük, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası adına İlker Önal, ÇEKÜL Kocaeli Temsilciliği adına Numan Gülşah, Marsiad, Yerel Gündem 21 Projesi Üretim Kooperatifi adına Nilgün Doğançay, TÜMBELSEN adına Erdal Karakuş ve Hasan Akyol, Turizm Derneği adına Başkan Soner Kılıç, 2. Başkan Orhan Bayramin, TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu adına Nilgün Akcan, Turgay Muti, Kocaeli Doğa Sporları Kulübü, Kocaeli Tabipler Odası, Yahyakaptan adına Hasan Uzuner, Cumhuriyet Halk Partisi adına Av. Fahri Örengül, MHP Kartepe İlçe Başkanlığı adına Murat Korkmaz, Türkiye Komünist Partisi adına Barbaros Tantan katıldı.

YÖNETİCİLER SAMİMİ DEĞİL

Basın açıklamasından sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran KYÖD Başkanı Hakan Tanta, Çevre Platformu olarak Pasco Firması’nın Kartepe İlçesi’ne kurmayı düşündüğü tesislerin bu bölgeye kurulmaması için yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Tanta, platformun öncelikle yerel siyasetçileri ziyaret edeceğini ve platform olarak bir eylem planı hazırlayarak hayata geçireceklerini belirtti. Toplantıya CHP adına katılan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Fahri Örengül, yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediye Başkanı ve yöneticilerinin bu konuda samimi olmadığını, samimi davranmadıklarını aynı samimiyetsizliği AK Parti yöneticilerinin de gösterdiğini belirtti. Örengül, bu projelerin Ankara’da ağa babalarının yaptığını, buradaki kent yöneticilerinin ise bunları uygulamaya koyduğunu söyledi. Örengül, Kocaeli’nin Ankara’dan yönetildiğini, buradaki yöneticilerin çok aciz kaldığını belirtti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat