Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme girişimi ile başlayan sıcak savaş, Avrupa ülkelerinde doğalgaz endişesi de oluştururken, akademik uzmanlar, bu süreçte Türkiye'nin doğalgaz geçiş yolu değil enerji merkezi olmaya çalışması gerekti.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme girişimi ile başlayan sıcak savaş, Avrupa ülkelerinde doğalgaz endişesi de oluştururken, akademik uzmanlar, bu süreçte Türkiye'nin doğalgaz geçiş yolu değil enerji merkezi olmaya çalışması gerektiğine dikkati çekti.
İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle gündeme gelen doğalgaz kesintisi ihtimali hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa’da özellikle Almanya’nın Rus doğalgazına bağımlı olduğunu belirten Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Sovyetler Birliği zamanında soğuk savaş varken de Rusya’nın doğalgazı kesmediğini, devam eden savaştan dolayı da kesmeye gerek görmeyeceğini ifade etti.
Prof. Dr. Havva Kök Arslan, Avrupa’nın olası gaz kesintisi durumuna karşı NATO üyesi olan Türkiye’ye güvendiğini belirterek, Türkiye'nin doğalgazın geçiş yolu değil, enerji merkezi olmaya çalışması gerektiğini kaydetti ve "Avrupa’ya en güvenli ve en kısa yolla gazı ulaştırabiliriz” yorumunda bulundu.
Rusya’nın değil Avrupa’nın bir alternatif tedarik yöntemine gitmeye çalışacağına dikkat çeken Prof. Dr. Arslan, “Burada en güvendiği yol NATO üyesi de olan Türkiye. Türkiye’ye baktığımız zaman Hazar bölgesindeki doğalgaza olan yakınlığımız, Akdeniz doğalgazı, çıkartmayı düşündüğümüz zengin bir Karadeniz gazımız var. Dolayısıyla Türkiye alternatif ucuz ve güvenli bir doğalgaz güzergahı gibi görünüyor. Ama bizim doğalgazın geçiş yolu değil, enerji merkezi olmaya çalışmamız olmamız gerekiyor. Enerji fiyatlarını oluşturmada etkili bir ülke olmamız lazım.” diye konuştu.