Prostat; mesane (idrar kesesi) altına yerleşmiş, sperm canlılığını ve hareketini artırıcı bazı salgılar üreten yaklaşık 20 gram civarında bir organ olup bu ağırlık büyümüş prostatlarda 10-15 kata kadar artabilir.
. Prostat hastalıkları yaşa ve erkeklik hormonlarına bağlı olarak ortaya çıkmakla birlikte hastalıkları kabaca; iyi huylu prostat büyümesi (BPH), prostat kanseri ve prostat iltihabı olmak üzere 3 başlık altında sıralanabilir. Prostat hastalıklarının tedavisi mümkün olmakla birlikte prostat kanserinde erken teşhis önemlidir. 50 yaşın üzerindeki her erkeğin yılda bir defa muayene olması gerekmektedir.
BPH:
Yaşamı tehdit edici olmamasına karşın işemenin bozulması ile ilgili semptomlar şeklinde ortaya çıkan iyi huylu prostat büyümesinin (BPH) klinik görünümü hastaların yaşam kalitesini bozmaktadır. 40 yaş sonrası vücuttaki hormonal değişikliklere bağlı prostatta büyüme başlar. 65 yaş üzerindeki erkeklerin yaklaşık yarısında gözlenmekte, % 30 olguda ise rahatsız edici (orta-ileri derecede) işeme semptomları ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte prostattın ağırlığından daha çok, prostatın idrar kesesi ve idrar kanalı arasında bulunduğu ortamdaki büyüme şekli işeme ile ilgili semptomların oluşmasında daha önemli rol oynar. Bu işeme ile ilgili semptomlar; sık idrara çıkmak, geceleri idrar hissi ile uyanmak, idrara başlarken bir süre beklemek, kesik kesik idrar yapmak, idrar yaparken zorlanma, idrarın çatallı çıkması, idrar kesesini tam olarak boşaltamama, idrar yaptıktan sonra tekrar idrar hissi duymak vebu nedenli tekrar tuvalete gitmek, ani idrar sıkışmaları hissetmek ve bununla birlikte bazen idrarı tutamamak belirtileriyle kendini gösterir. Bu şikayetler nedeniyle hastaların yaşam kalitelerinde ciddi bozulmalar olmakta, oturarak tuvalet yapmak, uzak mesafeli yolculuklara çıkamamak geceleri sık tuvalete kalkmak yüzünden uykusuz kalmak gibi sorunlar yaşamaktadırlar. Kabızlıkla, üşütmekle, uzun süre sabit oturma ile bu belirtiler daha da artabilir. Mesane, daralmış olan idrar yolundan dışarı idrarı atmakta zorlanır ve kasılma gücü giderek azalır. Bununla birlikte hastalar; idrar yapamama yüzünden tekrarlayan idrar yolu sonda girişimleri, tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu, idrar kesesinde taş oluşumu, börek yetmezliği gibi ciddi sorunlarla da karşılaşabilirler. Bu şikayetlerle başvuran hastalara genel tetkikler ( Fizik muayene, Tam idrar tahlili , PSA – free PSA , İdrar yolları Ultrasonografisi , Üroflowmetri-İdrar akım hızı ) yapılır. Bu tetkiklerden en önemlisi kuşkusuz prostat kanserinin hem erken teşhisine yarayan hem de operasyon hakkında tercih yaptıran PSA denen kan testidir. Ancak fizik muayene sırasında yapılan parmakla rektal muayene ile birlikte tanı değeri belirgin olarak artmaktadır. Günümüzde bu hastaların semptomlarını gidermek, yaşam kalitesini artırmak ve uzun süreli obstrüksiyonun yol açacağı olası problemlerinden kaçınmak amacı ile PSA değerleri ve rektal muayenesi normal olan idrar zorluğu yaşayan hastalara medikal veya cerrahi yöntemlerden uygun olanlar tavsiye edilip uygulamaya başlanır.