Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Raporlu işçiye ücret ödenir mi?

5510 sayılı SGK yasasının 18. Maddesindeki konuya ilişkin düzenleme şöyledir.

18 Eylül 2017 Saat: 12:32

İş kazası veya meslek hastalığı nedeni ile iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için, en az 90 gün sigorta primi bildirmiş olması şartı ile geçici iş göremezliğin 3. Gününden başlamak üzere her gün için iş göremezlik ödeneği ödenir. Bu düzenlemeden anlaşıldığı üzere iki günlük raporlara kurumca ödeme yapılmamaktadır. Ödenen geçici iş göremezlik bedeli ise günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde ise üçte ikisi kadardır.

 

İki Günlük Ücret Ne Olacak

 

                Kurum tarafından ödeme yapılmayan ilk iki gün için işverenin ödeme yapıp yapmayacağı uygulamada tartışma konusu olmaktadır.

 

                Borçlar kanunun 409. Maddesinde konuya ilişkin yapılan düzenleme şöyledir. “…Uzun süreli bir hizmet ilişkisinde işçi, hastalık v.s. gibi kusursuz olduğu durumlarda, iş gördüğü süreye oranla kısa bir süre için iş görme ediminin ifa edemezse işveren başka bir yolla karşılanmadığı takdirde o sürede işçiye uygun bir ücret ödemekle yükümlüdür…” denilmektedir.

 

                SGK 3. Günden itibaren ödeme yaptığına göre 2 günlük sürede borçlar kanunu hükümlerine göre uygun bir ödemenin işveren tarafından yapılması gerekmektedir. Bu uygulama günlük, haftalık gibi ücrette çalışan işçiler için geçerlidir.

 

İşçi Aylık Ücret Alıyorsa

 

                İş Kanunun 49. Maddesi 4. Fıkrasında “…hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu halde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçiler…” ifadesi ile aylık ücretle çalışanların hastalık halinde ücretlerini tam olarak alacağı anlamı çıkmaktadır. Bu durumda çalışanın hem işverenden hem de SGK dan alınan ödenek mükerrer olup haksız zenginleşme olmaması için mahsup kuralı olmalıdır.

 

                Nitekim Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2007/21681 E, 2008/24150 K, sayılı kararında, bu gibi durumlarda ücretin ödeme şeklinin aylık olması durumunda, işçinin SGK’ dan aldığı ücreti işverene ödemesi durumunda tam aylık alacağını, alınan ödeneğin işverene verilmemesi durumunda ise ödenek tutarının maaşından mahsubu gerektiğine hükmetmiştir.

 

                               Sonuç: İşçinin hizmet akdinde günlük veya haftalık ücret olarak sözleşme yapılmışsa 2 günlük iş göremezlik ödeneğini işverenin ödemesi gerektiği, aylık ücret konusunda anlaşılmış ise, SGK dan alınan iş göremezlik ödeneğinin maaştan mahsup edilmesi veya işçinin ödeneği işveren ödemesi sonrası tam aylık ücret alması gerekmektedir .

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Gerçeği görmek6 Nisan 2025 Saat: 16:56
Öncelikle tüm okurların geçmiş Ramazan Bayramı’nı kutluyorum.
Vergi İndirimlerini Unutmayalım16 Mart 2025 Saat: 15:14
Gelir vergisi mükelleflerinin gelirlerini beyan edeceği aydayız.
Nerden buldun2 Mart 2025 Saat: 22:01
Geçtiğimiz hafta vergi haftasını 36. kez kutladık.
Hasta olmayın!23 Şubat 2025 Saat: 20:45
TV kanallarında ve sosyal medyada, bir özel hastanede ameliyat sırasında hasta ile hastane görevlisi bayan arasında stent pazarlığı görüntüleri yayınlandı.
Mart ayı dert ayı16 Şubat 2025 Saat: 23:11
“Mart ayı dert ayı” diye bilinen bir söz vardır. Sanırım buradaki ” dertten” kasıt vergi ödeme yükümlülüğüdür.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat