Dağcı ve tarihçi Rıdvan Şükür, Anadolu’nun ilk büyük imparatorluğu olan Hititlilerin önemli şehri Şapinuva’da Ankara üniversitesi tarafından yapılacak arkeolojik kazıya davet edildi.
Anadolu Medeniyetlerinin izinde.
Rıdvan Şükür, Şapinuva’daki kazılarda binlerce yıl önce Anadolu’da yaşamış büyük uygarlığın yeni bulgularına ulaşmasına şahitlik edeceği için mutlu olduğunu belirtti.
Çorum’un Ortaköy ilçesi sınırları içinde bulunan Hitit İmparatorluğunun stratejik ve askeri açıdan önemli şehri Şapinuva’da Ankara Üniversitesi Hititoloji bölümü başkanı Prof. Aygül Süel başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen kazılarda daha önce M.Ö. 1400’e tarihlenen 4000 tabletlik Hitit İmparatorluğunun geçmişine ışık tutan bir arşivi bulunmuştu. Ayrıca Şapinuva İki fırtına tanrısı adına ayrı ayrı yapılmış olan iki tapınağı, Kraliçe sarayı, ordu komutanlığı gibi kurumlarıyla oldukça teşkilatlı kent durumunda bulunmaktaydı.
Rıdvan Şükür, İstanbul Arkeoloji Müzesindeki Babil’in İştar kapısı seramikleri önünde yaptığı açıklamada Tanrıça İştar’ın kutsal hayvanı olan aslan kabartmalarının döneminde Babil’deki tören yolunun iki yanını süslediğini belirtti.
Uzun yıllardır tarih ve arkeoloji okuyan Rıdvan Şükür, Anadolu’da iz bırakmış medeniyetlerin izinde yürümeye ve okumaya devam edeceğini söyledi.