Kocaeli'ndeki Yuvacık Barajı'na gölden insani amaçlı su takviyesi yapılıyor. Kuraklık gölü tehdit ederken TÜPRAŞ, gölden su çekmeye devam ediyor. İl Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, haziran ve temmuz aylarında şehre mevsim normallerinin altında yağış düştü. Haziran ayında uzun yıllar yağış ortalaması 72 kilogram iken şehre 58.7 kilogram yağış düştü. Temmuz ayı ise oldukça kurak geçiyor. Uzun yıllar yağış ortalaması 72 kilogram olan şehir şimdiye kadar 13.8 kilogram yağış aldı.
Kuraklık Sapanca Gölü'nü de olumsuz etkiliyor. Mart ayında göle yeterince su girmeyince su yosununun (alg) artması sonucu suyu kızaran gölün su seviyesi, kıyıdan 4-5 metre kadar çekildi. Çekilme bazı yerlerde yaklaşık 6-7 metreye ulaştı.
Kocaeli'ndeki Yuvacık Barajı'nın su seviyesinin düşmesiyle gölden baraja su takviyesi yapılmaya başlanmıştı. Temmuz ayının ilk yarısında gölden baraja 1,5 milyon metreküp su alınırken takviyenin yetersiz kalması üzerine ikinci pompada devreye alındı.
Yuvacık Barajı'na da su sağlayan gölün su seviyesi hızla düşerken TÜPRAŞ'ın da sanayi amaçlı su alması endişeleri arttırıyor. Özelleştirmeden önce devlet kurumu olması sebebiyle o günkü şartlarda gölden su almasına izin verildiği belirtilen TÜPRAŞ, Sapanca Gölü’nden geçen yıl 7,4 milyon metreküp su çekmişti.
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, DSİ kayıtlarında endüstriyel amaçlı bir tahsisin olmadığını belirterek TÜPRAŞ’ın gölden su çekmesinin yasal olmadığını ifade etmişti. Gölün sadece insani amaçlı olarak kullanılması gerektiğini kaydeden Keleş, gölün kapasitesinin ancak insani amaçlı kullanıma yeterli olabileceğini belirtmişti. Keleş, göldeki su seviyesinin mevsim normallerinde olduğunu söyledi. Sapanca Göl'ünün 29.90 ile 32.18 kotları arasında işletildiğini kaydeden Keleş; "Şu an için bu kot 31.52'lerde. Yani su seviyesinin mevsim normallerinde olduğunu söyleyebiliriz. Şu an için su yetmezliği ile ilgili her hangi bir risk yok. Ancak vatandaşlarımızdan rica ediyorum, suyu her zaman tasarruflu kullanmaya özen göstersinler." diye konuştu.
Erdal Başer isimli bir vatandaş ise gölde yer yer 4 ila 7 metre arasında çekilmeler olduğunu söyledi. Sapanca Gölü'nün hor kullanıldığını kaydeden Başer; "Göl Adapazarı'nın su ihtiyaqcını karşılıyor. Hor kullanmalar ve son zamanlarda izinsiz su alımları oluyor. Özellikle İzmit'ten aşırı su çekiliyor. Yetkililerden acil yardım talep ediyoruz. Sapanca Türkiye'nin doğal göllerinden birisi" dedi. Öte yandan yağmurlama ve damlama sulama sistemlerinin kullanılmadığı park, bulvar, refüj ve kavşaklarda ki ağaç ve çimler, Sapanca Gölü'nden sağlanan içme suyu ile sulanıyor. Sulama işleminin tankerlerle vahşi sulama şeklinde yapılması, tonlarca içme suyunun israf olmasına neden oluyor.