Çevre

Sapanca Gölü’ne insan zinciri

Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin azalması nedeniyle bir araya gelen dernekler, gölün seviyesinin oldukça düştüğüne dikkat çeken bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından Sapanca Gölü önünde insan zinc

9 Şubat 2014 Saat: 23:48
Sapanca Gölü’ne insan zinciri
Sapanca Gölü’ne insan zinciri

Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin giderek azalması nedeniyle sabah Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, Bisikletliler Derneği Kocaeli Temsilciliği, Kocaeli Sahipsiz Değildir Derneği, Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Kocaeli Temsilciliği’nin önderliğinde Eşme yakınlarındaki Sapanca Gölü’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Bisikletliler Derneği Sakarya Şubesi’nin de destek verdiği açıklamada, dernekler adına konuşan Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Mustafa Tengerek, Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin tehlikeli boyutlara ulaştığını ifade ederek, “Bu seviyenin son yılların en düşük seviyesi olduğu belirtilmektedir. Görünen o ki; çok kritik bir aşamadayız” diye konuştu. Tengerek’in açıklamasının ardından el ele tutuşarak insan zinciri oluşturan dernek üyeleri, ilerleyen günlerde yeniden bir araya gelmek üzere dağıldı.

 

YETERLİ YAĞIŞ DÜŞMÜYOR

Açıklamada Eşme halkının da katılım sağladığı görülürken, Mustafa Tengerek, dernekler adına yaptığı basın açıklamasına, “Sadece Türkiye'nin değil. Dünya’nın suyu içilebilir ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü’nde suların çekilmesi, her geçen gün daha çok görünür hale geldi. Göldeki suların çekilmesinin en büyük nedenleri arasında; son bir yıldır bölgeye yeterli yağış düşmemesi gerçeği biliniyor” ifadeleriyle başladı.

 

AMACIMIZ YAŞAMIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİDİR

Tengerek açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “SASKİ Genel Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada. Kocaeli’nde bulunan birden fazla endüstriyel kurumun gölden direk olarak su çektiği, endüstriyel amaçlı gölden ne kadar su çekildiğinin bilinmediğidir. Bizlerin amacı; Sapanca Gölü’nün yaşamsallığı, 2 büyük ilin içme suyu kaynağının ve göl içi ekolojik dengenin devamlılığı, Sapanca havzasının bitkisel dokusunun korunmasıdır. Kısacası yaşamın sürdürülebilirliğidir. 27 su firmasının musluğunun kesilmesi bir tarafta, Kocaeli ve Sakarya halkının musluğunun kesilmesi bir tarafta. 2-3 endüstri firmasının suyunun kesilmesi bir tarafta, gölün ekolojik dengesinin bozulması, geri dönüşü zor bir sürecin başlaması bir tarafta, bizim tarafımız belli.” Açıklamanın ardından katılımcı dernekler, el ele tutuşarak Sapanca Gölü etrafında insan zinciri oluşturdu.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat