İlçe Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar, Saraylı - Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam Projesi hakkında dün, Gölcük Belediyesi başkanlık makamı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda proje ile ilgili bilgiler verdi
Saraylı - Örcün Tarih Koridoru Doğal Yaşam Destek Projesi hakkında İlçe Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar, Gölcük Belediyesi başkanlık makamı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda bazı bilgiler verdi.
Toplantıya Gölcük Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş, Gölcük İlçe Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar, Gölcük Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatih Bayram ve proje ile ilgili birçok kişi katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda, proje ile ilgili bilgiler veren Ayşe Dışpınar, projenin Saraylı ve Örcün'e turizm açısından büyük bir katkı sağlayacağını açıkladı.
BÖLGENİN CAZİBE MERKEZİ OLMASI PLANLANIYOR
İlçe Turizm Müdürü Ayşe Dışpınar, proje ile ilgili konuşmasında; "Gerçekleştirilen proje ile Avrupa'yı Asya'ya bağlayan anayollar üzerinde bulunan Gölcük'ün bölgesel, ulusal ve uluslararası bölge turizminin geliştirilmesi, kültür ve doğa turizminin canlandırılması için bölgesel etkileşimli turizm ağı ile sürdürülebilir bölgesel turizm sistemi oluşturulması, bölgenin turizm cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Projenin özel amacı Gölcük ilçesine bağlı Saraylı ve Örcün'dekİ korumaya değer, ahşap sivil mimari örneği olan yapının onarım ve tefrişatının yapılarak yöreye örnek oluşturacak konaklama tesisi kazandırılması, bölgenin tanıtımının yapılması, doğal ve kültürel olarak cazibe merkezi haline getirilmesidir. Projenin başvuru sahibi, Gölcük Başiskele Termal Turizm Merkezi Birliği. Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün proje ortağı olduğu çalışmada Gölcük Kaymakamlığı, Gölcük Belediyesi, Derbent Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ile Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği de proje iştirakçileri olacak" dedi.
'TARİH YENİDEN CANLANDIRILACAK'
Açıklamalarına devam eden Dışpınar, '"Saraylı - Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam' projesinin uygulama alanı olan Saraylı - Örcün bölgesi, ekolojik sağlıklı yaşam alanıdır. Gölcük merkezinin 3,6 kilometre güneydoğusunda olan Saraylı - Örcün'ün geçmiş, antik döneme kadar uzanıyor. Roma dönemine ait birçok kalıntıya ev sahipliği yapan bölge, Osmanlı dönemine ait eserler bakımından da oldukça zengin. Örcün'de Sultanbaba Türbesi, Kitabeli Çeşme, Saraylı Beldesi'nin cami ve minberi, 18. yüzyıl sonu Osmanlı el sanatlarını göstermesi bakımından önemli bir kaynak. Yörede bulunan belgeler, Saraylı'nın ilk sakinlerinin Yörükan Taifesi'nden olduğunu göstermekte. Birçoğu günümüze ulaşmış olan kendine Özgü bir mimariye sahip olan evler ve köy mezarlığında bulunan kitabeli taşlar dikkat çekiyor. Köy meydanında bulunan 750 yıllık dev çınar ağacı, asırlardır gölgesinde yaşayanların tanığı olarak köye uğrayanlara maziyi hatırlatmakta. Bütün bu kültürel değerlere ve zengin turizm potansiyeline sahip bu bölgenin değerlendirilmesi, turizmden hak ettiği payı almasını sağlayacak. Yörede 51 adet tescilli tarihi yapı olmasına rağmen bugüne kadar bunların hiçbiri turizme kazandırılmamış, birçoğu da bakımsızlıktan harabeye dönmüş tarihi yapılar, yıkılmaya yüz tutmuştur. Proje ile yöre halkında farkındalık ve turizm bilinci oluşturularak korumaya değer sivil mimari örneği yapının konaklama tesisine dönüştürülmesiyle örnek teşkil etmesi ve halkın turizme katılımının sağlanması, tescilli yapıların turizme kazandırılması, aciliyet taşıyan sorunlardır" dedi.
'PROJENİN SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMESİ SAĞLANACAK'
Dışpınar, projenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin amaçlandığını ifade etti ve "Bölge, sanayi tesislerinden uzak kalması sebebiyle doğa turizmi açısından da bakir durumdadır. Burada tarih ve doğa koridorunun birleştirilerek bir turizm koridoru oluşturulması, bölgenin kalkınmasına destek sağlayacak. Bilindiği üzere, özellikle İstanbul'dan önemli bir sayıda yerli turist, hafta sonları doğa turizmi amacıyla ilimize ve TR42 bölgesine gelmektedir. Bu bölgede tarihi doku içerisinde bir doğa parkurunun düzenlenmesi, hem ilimiz hem de İstanbul ve çevre illeri Gölcük bölgesine çekecektir. Proje yönetimi ile ilgili olarak, proje yönetim ve koordinasyon toplantıları organize edilecek. Proje ofisi işleri gerçekleştirilecek, projenin kilit personellerinin görevleri belirlenecek ve proje danışmanıyla irtibatlı olarak projenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi sağlanacak. Bursa Cumalıkızık ve Adapazarı Taraklı'da hedef grupla birlikte örnek incelemesi yapılacak. Korunmaya değer sivil mimari yapının mülkiyeti Gölcük Belediyesi'ne ait ve 1790 metrekare alan içerisinde bulunuyor. Ahşap ve 3 katlı sivil mimari örneği binanın onarımı yapılacak. Konaklama tesisinin zemin katında bulunan ve yaklaşık 43 metrekare büyüklüğündeki mutfak bölümü tesise hizmet edecek, bununla birlikte yörede yaşayan ev kadınlarının haftanın belli günlerinde ve dönüşümlü olarak yöresel yiyecekleri hazırlama, üretim ve paketleme yapacakları bir imalat atölyesi olacak. Burada üretilen ve paketlenen ürünlerin-gıdaların satışı için tesisin giriş katı lobi bölümünde satış standı yapılacak.
ÇAVUŞ ÜZÜMÜ TEKRAR GELECEK
Dışpınar, açıklamasının sonunda; "Oldukça büyük bir bahçeye sahip olan binanın bahçesinin bir bölümünde Ekolojik Yaşam Derneği'nin desteğiyle bugün çok az yetiştirilen Çavuş Üzümü fideleri dikilecek. Ayrıca yöre halkına fide dağıtımı yapılarak Çavuş Üzümü'nün tekrar canlandırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla halk teşvik edilecek. Bahçenin 320 metrekarelik alanında damla sulama sistemli sera oluşturulacak, diğer bölümlerine de değişik sebze ve meyve fideleri dikilerek tesiste konaklayanların bahçeden taze meyve ve sebzeleri toplama imkânı sunulacak. Doğal yaşama dikkat çekilecek ve böylece bölgeye olan ilginin artması sağlanacak. Saraylı'daki anıt çınar ağacının da bakımı yapılarak turizme kazandırılması amaçlanıyor" dedi.