Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan İzmit SEKA Müzesi’nin açılışına Kocaeli Sekalılar Derneği ve İzmit Sekalılar Derneği katılmayacaklarını açıkladılar.
Ortak Basın Açıklaması yaptılar
Basın açıklaması şöyle:
Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan İzmit SEKA Müzesi’nin açılışına Kocaeli Sekalılar Derneği Başkanı Münir Savaşlıoğlu ve İzmit Sekalılar Derneği Başkanı Erdoğan Küllah ortak basın açıklaması yaparak müze açılışına katılmayacaklarını ifade ettiler.
İZMİT SEKA KAĞIT MÜZESİNİN AÇILIŞI
1934 yılında temeli atılan, 1936 yılında Türkiye’de Cumhuriyetimizin ilk yerli kâğıdının üretildiği SEKA ülke ekonomisine ve Kocaeli’ye ekonomik, sosyal ve kültürel alanda çok şeyler kazandırmıştır. İlimizde hemen hemen her ailede bir SEKALI çalışmış veya SEKA’nın sosyal ve kültürel hizmetlerinden yararlanmıştır. 1998 yılında dönemin koalisyon hükümetince kapatılma kararı alınmış SEKA’lı çalışanı, aileleri, emeklisi ve şehir halkıyla birlikte kapanışa karşı direnmiş ve neticesinde fabrika tekrar üretime başlamıştır. Ancak uluslararası kâğıt kartelleri SEKA’nın üzerinden elini çekmemiş fabrika modernize yapılmamış ve imalat alınmayarak bilinçli olarak üretim düşürülmüştür. SEKA Meslek Okuluna öğrenci alınmayarak kalifiye eleman ihtiyacı karşılanmamış ve netice olarak 2004 yılında SEKA’nın kapatılması kararı alınmış yine Sekalılar tüm çalışanlar, aileleri, emekliler ve şehir halkıyla beraber direniş göstermiştir. Tüm Türkiye’de bulunan sivil toplum örgütleri, siyasiler, sanatçılar ve Avrupa sendikalar birliklerinden destek almasına rağmen emniyet kuvvetlerinin müdahale haberi geldikten sonra eşleri, çocukları ve akrabaları ile vedalaşarak son kalan 750 SEKALI kendisini Mekanik Atölyeye kapatmıştır. 52 gün süren mücadelenin ardından dönemin hükümeti tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesine geçiş teklif edilmiş ve referandum yapılarak çalışanlar belediyede tüm hakları ile beraber (ki bu haklar verilmemiştir.) çalışmayı kabul etmişlerdir. 1989 yılında SEKA Meslek Okulu Mezunları Derneği olarak kurulan ve faaliyet gösteren derneğimiz 2009 yılında tüzük değiştirerek İZMİT SEKALILAR DERNEĞİ ismini almıştır. Yine 2005 yılında çoğunluğu memur olan KOCAELİ SEKALILAR DERNEĞİ kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. SEKA kökenli iki derneğimiz de 2005 yılından itibaren SEKA alanı içerisinde dernek faaliyetlerini yürütmek üzere bir bina temini için çalışmalarına kesintisiz devam etmiştir. Ancak; SEKALILARA 11 yıldır 1 metrekarelik bir alan dahi verilmemiştir. Üstelik SEKA alanı içerisinde fabrika ile sosyal ve kültürel anlamda ilişkileri olmayan çeşitli derneklere binaların tahsis edildiği kamuoyu tarafından bilinmektedir. Sebebini öğrenemediğimiz nedenlerden dolayı 11 yıldır derneklerimize tahsis edilmeyen ve SEKA KÜLTÜR EVİ ismini vereceğimiz binanın açılışı yapılamamıştır. Bu nedenlerden ötürü 06.11.2016 Pazar günü açılışı yapılacak olan İZMİT SEKA KÂĞIT MÜZESİ’nin açılışına SEKA kökenli iki derneğin İzmit ve Kocaeli SEKALILAR Dernekleri olarak katılmayacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz.